發新話題

各位師兄 有誰有過興趣玩日本陸自的?

回覆 #23 6MM 的帖子

咁爽?

除咗以上師兄講過的, 以下的槍款都有玩具槍出過架:
1. 9MM自動手槍
要真的話只有[田中]出過, 跟足MARKING(有櫻花嘜, 並分有開陸, 海, 空三款MARKING)
2. 9MM機關拳槍
有KIT出過, 分別俾KS詩或馬老賤的M11用(以前亦有KIT俾馬老賤UZI PISTOL用)
3. M24對人狙擊槍
呢枝入口貨, 其實係集M24A1, A2, A3幾個特點而成, 要更真的話用Leupold UltraM3 10Power做SCOPE就一流...
(請看圖)
而minimi雖然係有, 但日本個枝除咗有櫻花嘜, 重有廠方[住友]的marking添...呢個就惡搞...
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-6-2007 01:00 發表
除咗以上師兄講過的, 以下的槍款都有玩具槍出過架:
1. 9MM自動手槍
要真的話只有出過, 跟足MARKING(有櫻花嘜, 並分有開陸, 海, 空三款MARKING)
2. 9MM機關拳槍
有KIT出過, 分別俾KS詩或馬老賤的M11用 ...
手槍小的見到有海自.陸自兩種marking既p220出過
但9mm機關既kit........好似絕曬種= =(個樣又唔多好- -)

引用:
原帖由 皇家御貓 於 26-6-2007 00:26 發表

TOP有無連64式唔乎合人體工學既缺點都做到足

始終都系89式靚好多

引用:
原帖由 mouselkm 於 25-6-2007 20:23 發表
但陸自武器不多除89式,USP和M249外,其他如64式,62機槍...沒有模型,SO個人認為現階段發展空間有限

http://zh.wikipedia.org/w/index. ... F&variant=zh-hk
usp以公開的資料來看是沒有的,但有日本雜誌說p226r是取代p220的大熱門.
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 alien 於 26-6-2007 01:29 發表

TOP有無連64式唔乎合人體工學既缺點都做到足

始終都系89式靚好多
對,個人覺得64式只是過渡型,所以我相信它將會成為歷史的一部份.(或者說這是不用過於執著使用的型號.)
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 alien 於 24-6-2007 00:14 發表
今日小的去yahoo 日本.......結果唔去由似可......去左就毒到趴地= =
OMG,我也有少許中毒了......orz

之前,對馬記的89式和陸自的迷彩服有興趣的(只是不知道迷彩服可以到哪裡找)
支那人 不等如 中國人

回覆 #29 alien 的帖子

一時記錯左,usp是日本警方特種部隊 SAT的配槍

64式...其實正野黎...

回覆 #39 adrianyahk 的帖子

你以為啦
本來無一物, 何處惹塵埃

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-6-2007 16:54 發表
64式...其實正野黎...
說老實的,除了打7.62之外.我找不到它的優點
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 RYODLi 於 24-6-2007 19:16 發表
其實著陸自有咩問題?
你話著WWⅡ日軍都話易受人話柄o者(雖然我個人都覺得冇咩問題 )
其實是沒有的 ,只是某些盲目而無知的憤人,對此如此敏感 (如果有所開罪請原諒. )

個人認為,如果真的是視他們為假想敵的話,就更要學會使用他們的裝備和他們的一切.而不是"如此這般"的反應.

再者這只是興趣而已,強拉這麼多國仇家恨是不健康的.
支那人 不等如 中國人

回覆 #41 WAIKO01 的帖子

還有64式的7.62 火藥含量較NATO 7.62少 ,可算是減量7.62,還有64式使用一種叫直動式擊鎚系統(我也想知甚麼是直動式擊鎚 ),所以FULL 時命中率也相當高,但傳聞此槍結構複雜,重新組合不是易事

引用:
原帖由 mouselkm 於 26-6-2007 23:53 發表
還有64式的7.62 火藥含量較NATO 7.62少 ,可算是減量7.62,還有64式使用一種叫直動式擊鎚系統(我也想知甚麼是直動式擊鎚 ),所以FULL 時命中率也相當高,但傳聞此槍結構複雜,重新組合不是易事
呢個[直動式擊鎚系統]我未聽過, 但64式之所以後座力可以較其他全自動的7.62火器細, 除咗用減咗火藥量的子彈之外, 重有以下原因架:

1. 設有[規整子](gas regulator), 用黎調整膛壓

2. 連腳架全槍有4.4kg, 唔算輕

3. 火帽係水平式, 除咗消炎之外, 據稱可以減30%的後座力(日本wiki)...呢個就真係唔知真唔真...
眼光光~

只要看看64式和89式的零件表和分解就會明白64式的問題了. 在街場拆開一枝aeg可能比它來的簡單.
支那人 不等如 中國人

發新話題