發新話題

七月十四,真係好猛...

我從報章得知內容,表面上唔駛調查都知邊個錯

茶餘飯後吹水無責任的確可以 「唔駛調查都知邊個錯」,
老老實實我睇d case file都會口痕話「查乜 [_] 野丫? 一睇就知係乜乜乜啦!」

但當涉及法律程序及責任之時,
假設你係涉案人,如果我話你知 「你單案唔駛查都知邊個錯」的話,
你又會點諗?

x x x

個別案情我唔方便討論,我剩係可以講,果三個例子之中,
道歉其實並非必然。

我唔想評論上司對錯 (不論現任前任也好),
不過未完成調查就先為事件道歉,個人則認為應有更佳處理方法。

Tunnel vision 同黑影我無打算說服任何無相關經驗既人,
套句seals兄既說話 「你我的觀點不同,只是我看到的你永遠也看不到!」
引用:
原帖由 B20_hk 於 30-8-2011 00:57 發表
[quote]原帖由 gd1893 於 30-8-2011 00:28 發表
幾樣野 :

(1)旺角警署強姦案;
(2)東廊非法賽車衝路障事件;
(3)校園臥底事件.

如果查過真係有錯 ...

引用:
原帖由 B20_hk 於 30-8-2011 01:01 發表

罰抄 .....
yes, you should be the one to 罰抄 , 你既表達能力好...

重點並不是學生有無路走, 而係市民普遍認為政府迫市民行緊一條唔想行既路, 繼而選擇性而不理性地相信某些非事實全部既事實

政府錯就錯在公關/包裝得唔好

市民錯就錯在條命生得唔好
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-8-2011 01:06 發表

唔...原來師兄想要單一版本,唔怪之得而家要封殺d傳媒,只俾政府新聞處做野...
不過,唔知你地處長個版本,係你地警方的版本,定係中央既版本呢?
你看看所有的新聞報導吧!8-

引用:
原帖由 gd1893 於 30-8-2011 01:09 發表
我從報章得知內容,表面上唔駛調查都知邊個錯

茶餘飯後吹水無責任的確可以 「唔駛調查都知邊個錯」,
老老實實我睇d case file都會口痕話「查乜 [_] 野丫? 一睇就知係乜乜乜啦!」

但當涉及法律程序及責任之時 ...
師兄既經驗認為,所謂的核心保安區,要幾大?

okay,我修正一下。

相當有趣既一點,點解果三位示威者示威果陣又唔見咁聽警察話?
警方明文指示果三位示威者離開封鎖區佢地唔理,
依家果三位示威者就忽然聽話 話警察無叫佢地走?

有趣有趣。
引用:
原帖由 HunterX 於 30-8-2011 01:08 發表

你係想講果D示威者唔聽話正常,
定係呢三位學生聽話唔合理?

一單還一單, 唔好諗住拉埋一齊

引用:
原帖由 seals 於 30-8-2011 01:06 發表
看看這些觀點吧!http://eastweek.com.hk/index.php?aid=14607
我認同治安都重要

但係我地要放棄幾多自由去換取幾多安全?

唔通對付一個持刀既道友要出動SDU?
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 30-8-2011 01:09 發表
重點並不是學生有無路走, 而係市民普遍認為政府迫市民行緊一條唔想行既路, 繼而選擇性而不理性地相信某些非事實全部既事實
政府錯就錯在公關/包裝得唔好
市民錯就錯在條命生得唔好
嘩...你中Point

"重點不是學生有無路走"
"市民普遍認為政府迫市民行緊一條唔想行既路"

引用:
原帖由 boni 於 30-8-2011 01:09 發表

yes, you should be the one to 罰抄 , 你既表達能力好...
抄版規?

1. 可否澄清你所指既係邊個?
2. 點解街上有賊打劫??? 不是有幾多差人嗎?何解有有賊打劫???
3. 電視畫面都見到拉登一直都係坐係到叫人打美國, 點解Navy Seals要上門打死佢?

銘兄, 冷静D... 你咁問, 想我點答?
引用:
原帖由 B20_hk 於 30-8-2011 01:08 發表

第一:港大生是示威者嗎???
第二:點解港大生可以入咗封鎖區???不是有幾多差人嗎?何解有人入咗封鎖區???
第三:電視畫面只見佢高舉双手,班差人逼咗佢去樓梯,順手閂咗門

呢條我好想答,但好抱歉我唔識,就算識亦唔答得。

再黎敏感問題我要戒上CGF架喇...
引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-8-2011 01:10 發表

師兄既經驗認為,所謂的核心保安區,要幾大?

引用:
原帖由 gd1893 於 30-8-2011 01:20 發表
呢條我好想答,但好抱歉我唔識,就算識亦唔答得。

再黎敏感問題我要戒上CGF架喇...

係wor機密wor~~~

(星島日報報道)香港大學上周舉行的百周年慶典邀請國家領導人出席,
有三名學生被警員推到梁銶琚樓後樓梯達一小時,
港大法律學院院長陳文敏指警方涉嫌「非法禁錮」學生,
但港大職員協會會長陳捷貴稱,已向當時在場的港大保安了解事件,
獲知當時學生是從徐展堂樓前往梁銶琚樓,學生被推入樓梯後,
可沿原通道離開,但學生當時未有這樣做。
被「禁錮」的港大學生李成康承認,當時沒有提出或嘗試由原路離開,
由於有警員把守,他們當時「感到」被「禁錮」,
但未決定是否採取法律行動。

http://www.singtao.com/yesterday/loc/0825ao04.html

引用:
原帖由 Royal_9413 於 30-8-2011 00:42 發表
如果外國, 現場一定有好多傷者
歐美一般來說, 只要手接觸到警員, 警員已可以合法打到對方落地。

不過今次強哥連示威聲同影都見不到又真係有D保安太密, 雖然現在本港市民及新聞工作者冇人怪強哥。
但我個人覺得強哥有權可以主動去親民但冇做到。 因為以保安人員角度看, 一定會比最高級保護給政要,
冇保安人員會建議政要主動走向市民及記者。 國際例子上一向是政要向保安人員要求降低保安要求的。

警方的版本,興但港大職員協會會長陳捷貴的版本是一樣的!

發新話題