發新話題

七月十四,真係好猛...

公安唔拜神架嘛, 所以咪無關二哥照囉~~~
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 B20_hk 於 29-8-2011 23:49 發表
取自:潘小濤
黑社會將人推入屋,守住個門口,其實唔算禁錮,因為他可以跳窗、鑿牆離開。
Like!
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 gd1893 於 30-8-2011 00:35 發表
至於所謂"非法禁錮", 潘小濤既例子根本唔可以同港大事件相提並論。
港大事件位置係一條樓梯,你可上可落,警方係阻止示威者係果層出口出遮。
難道上一層落一層會死?

但潘生就用跳窗鑿牆黎作比喻抽水... 抽水預左 ...
Sorry, 樓梯同學生之間, 係有一道門, 而門前係有一位警員站立,
而該警員係無明示或暗示果幾位學生可以通過果道門離開
-但丁

引用:
原帖由 b.jam 於 30-8-2011 00:33 發表
btw,我覺得麗港城著六四tee個條契弟抵x死。
你著呢件tee,同去人地喪禮著件金黃色珠片登台衫一樣效果。個腦都唔x用就著
問題就係呢度, 警察既保安工作係應該保障要人既安全, 定感受?
-但丁

引用:
原帖由 Paul 於 30-8-2011 00:54 發表
其實今次或平時類似事件本來可以小事化無, 衰在唐唐之前英文爆左“垃圾”隻字, 而最近記者又冇其他新聞可以追。
呢度唔係大陸, 人權同自由絕對唔可以小事化無
-但丁

引用:
原帖由 gd1893 於 30-8-2011 00:55 發表
警員係無明示或暗示果幾位學生可以通過果道門離開

相當有趣既一點,點解示威者平時示威又唔見咁聽警察話?
警方明文指示佢地離開封鎖區佢地唔理,
依家就忽然聽話 話警察無叫佢地走?

有趣有趣。

你係想講果D示威者唔聽話正常,
定係呢三位學生聽話唔合理?

一單還一單, 唔好諗住拉埋一齊
-但丁

引用:
原帖由 seals 於 30-8-2011 01:06 發表
看看這些觀點吧!http://eastweek.com.hk/index.php?aid=14607
我認同治安都重要

但係我地要放棄幾多自由去換取幾多安全?

唔通對付一個持刀既道友要出動SDU?
-但丁

引用:
原帖由 seals 於 30-8-2011 01:23 發表
(星島日報報道)香港大學上周舉行的百周年慶典邀請國家領導人出席,
有三名學生被警員推到梁銶琚樓後樓梯達一小時,
港大法律學院院長陳文敏指警方涉嫌「非法禁錮」學生,
但港大職員協會會長陳捷貴稱,已向當時在場的港大保安了解事件,
獲知當時學生是從徐展堂樓前往梁銶琚樓,學生被推入樓梯後,
可沿原通道離開,但學生當時未有這樣做。
被「禁錮」的港大學生李成康承認,當時沒有提出或嘗試由原路離開,
由於有警員把守,他們當時「感到」被「禁錮」,
但未決定是否採取法律行動。
呢度又點睇?
-但丁

引用:
原帖由 seals 於 30-8-2011 01:43 發表

乜點睇?

佢自已講一入校園,已很多警察,佢又入去?佢又唔驚?
佢跟本係道「打游擊」戰,希望能找到一地方突圍!
點知都被人截到,但又唔認衰,賴死唔走!
有警員把守, 點走? 又撞過?
-但丁

引用:
原帖由 seals 於 30-8-2011 02:23 發表

港大職員協會會長陳捷貴稱,已向當時在場的港大保安了解事件,

點走?

用腳走囉!
呢個版本唔係咁講喎。
引用:
原帖由 seals 於 30-8-2011 01:23 發表
(星島日報報道)香港大學上周舉行的百周年慶典邀請國家領導人出席,
有三名學生被警員推到梁銶琚樓後樓梯達一小時,
港大法律學院院長陳文敏指警方涉嫌「非法禁錮」學生,
但港大職員協會會長陳捷貴稱,已向當時在場的港大保安了解事件,
被「禁錮」的港大學生李成康承認,當時沒有提出或嘗試由原路離開,
由於有警員把守,他們當時「感到」被「禁錮」,
但未決定是否採取法律行動。

http://www.singtao.com/yesterday/loc/0825ao04.html
-但丁

引用:
原帖由 thomas08 於 30-8-2011 12:57 發表
八個字..."忠肝義膽""當局者迷" 當佢地唔係警察部做o個時就自自然睇到問題....佢地o既 "專業" 領域只容許佢地直線思考 "社會" 問題 , 邊境禁區紙房示威單野, 我全程知道策劃及行動 , 成件事有政府部門處知情(但不知何 ...
幾時換左呀?我今日過去仲係李劍輝果條白痴喎?
-但丁

引用:
原帖由 gd1893 於 30-8-2011 12:35 發表
隨住公開既資料 / 報導越來越多,我反而越來越唔相信單野會上庭...

明報今朝寫埋,理大果位學生係接受訪問時,認左自己係現場講粗口鬧警察;
其他報章都報導,幾位示威者承認係無問過走唔走得,亦無試過係其他途 ...
你係邊度睇到佢地承認講粗口?
我睇過明報, yahoo新聞, 搵埋google都搵唔到
-但丁

"改口", 好聽好多
引用:
http://hk.news.yahoo.com/警改口認建議港大擴管制區-214519719.html
【明報專訊】警務處長曾偉雄前日在立法會上指副總理李克強到訪香港大學時的「保安區」,是典禮前一晚「在港大教務長主持會議上同意擴闊」,否認警方私自擴大,說法隨即惹來港大反駁,稱校方從無「保安區」概念。事隔一天,警方重發聲明,不再用「保安區」字眼,指雙方會議是「由警方建議擴大原來與港大擬定的『管制範圍』,獲得雙方同意」。
至於有記者在麗港城採訪時被警員阻擋鏡頭,曾偉雄解釋警員是眼見「黑影」掠過才在本能反應下用手擋格,並不知對方是記者;now新聞台昨日再播出當日片段,清晰錄下警員阻擋鏡頭前,有人大聲說﹕「呢個記者,睇住佢」,質疑曾偉雄指「不知黑影是記者」的說法(見另稿)。
以暴易暴, 以大話易大話?
引用:
http://hk.news.yahoo.com/李成康-警禁錮學生-非保安禁錮-214558121.html

【明報專訊】警務處長曾偉雄前日表示警方從未禁錮3名學生,反指有人在過程中以粗口辱罵警員,又在保安看守時多次出入後樓梯;學生李成康和港大職員會昨均表示,3名學生在1小時過程中未有離開後樓梯。但李成康指出,經諮詢律師和翻看現場圖片,認同保安非禁錮,但會繼續考慮循法律途徑起訴「警方禁錮學生」。
保安證實3人從未離開
港大職員協會會長陳捷貴昨日引述在場保安員指出,3學生在1小時過程中未有離開後樓梯保安人員曾不斷勸喻他們離開,只是3人未有理會,又指過程中學生曾安排朋友到場聲援,但他強調,「是保安人員那部分我才清楚,警員有否禁錮與保安無關」。這個說法,與李成康前日指當日從無警員或保安說過他們可從後樓梯的防煙門離開,有所出入。
-但丁

發新話題