發新話題

[VFC] precision MP5 A3 housing

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2011 12:20 發表

我用A牌直上,單連都無問題bor
直上無改任何野?
Never Forget

我用 P 牌,已拆除了底部嗰件 L 型鐵片仔,但卻發現 selector 制不能推盡到 "Auto" 個 click 位,兼且在發射 BB 彈時只有連射,冇咗單發功能。
究竟係邊方面出咗問題呢?
各位師兄大哥請幫忙解答,小弟感激不盡!

引用:
原帖由 Pan 於 18-9-2011 01:24 發表

唔知係唔係selector問題,裝返a5身又無事
同我一樣

回覆 167# 的帖子

小弟對(A)及(P)牌都有興趣, 在看到很多師兄的意見後, 有些問題希望各師兄能指引:

1: (A)牌裝後是否不能鎖匣? 單連發有否問題? 塑膠物料堅固嗎?
2: (P)牌在拆走trigger pack 內的L小零件後, 他跟的selector在調去連發時是否能去到F的(click)位, selector的波子能否鎖在小孔內? 另請問(P)牌的塑膠物料是什麽, 堅固嗎?

小弟對(A)及(P)牌較有信心, 但其實哪隻較像真? 另外的(S)牌因看似無咩人要, 所以暫不考慮.

引用:
原帖由 hawk2914 於 18-9-2011 14:13 發表
我用p牌身不需加減任何parts單連發都無問題
多謝師兄意見,今晚等我裝返件小鐵片再試下先。
另外,正如樓上所問,請教師兄當將 selector 在調去連發時是否能去到 F 的(click)位?selector 的波子能否鎖在小孔內呢?

引用:
原帖由 ada1444 於 18-9-2011 17:56 發表
小弟對(A)及(P)牌都有興趣, 在看到很多師兄的意見後, 有些問題希望各師兄能指引:

1: (A)牌裝後是否不能鎖匣? 單連發有否問題? 塑膠物料堅固嗎?
2: (P)牌在拆走trigger pack 內的L小零件後, 他跟的selector在調去 ...
如果唔講錢個人覺得P牌好d

引用:
原帖由 Pan 於 18-9-2011 12:47 發表

直上無改任何野?
我係原本打算買P牌,所以一早拆走左果件L 連桿
後來裝左A牌...見操作正常...所以無裝番上去。

KIN-KIN兄: selector入面凸起嗰粒野係要磨入小小,至可以完全撥到F,不過磨入小小同射唔到連發無關,係同其他師兄講嘅要拆走嗰塊L型鐵片有關!
引用:
原帖由 KIN-KIN 於 18-9-2011 18:40 發表

多謝師兄意見,今晚等我裝返件小鐵片再試下先。
另外,正如樓上所問,請教師兄當將 selector 在調去連發時是否能去到 F 的(click)位?selector 的波子能否鎖在小孔內呢?

Runner 兄指的是牌的selector嗎? 另請P牌的塑膠是什麼物料?Runner 兄P牌和A牌哪隻較好?謝謝!

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 18-9-2011 19:54 發表

如果唔講錢個人覺得P牌好d
我買咗P牌,但覺得A牌好d

引用:
原帖由 runner 於 18-9-2011 20:32 發表
KIN-KIN兄: selector入面凸起嗰粒野係要磨入小小,至可以完全撥到F,不過磨入小小同射唔到連發無關,係同其他師兄講嘅要拆走嗰塊L型鐵片有關!
runner 師兄,小弟不才,想問下「係要磨入小小」selector 入面邊處「凸起嗰粒野」呢?
另外,我係用 P 牌身而已拆走嗰塊 L 型鐵片,佢都是射唔到單發而非射唔到連發啊!

ada1444: 兄:2隻牌嘅selector都應該係同一個凸位頂著,至於個housing A牌手握位左右有"利邊"同埋表面令咗D,不過價錢大衆化! P牌似,但較貴!
KIN-KIN兄:「凸起嗰粒野」我聽晚映相post上呢吖.

引用:
原帖由 runner 於 19-9-2011 01:12 發表
ada1444: 兄:2隻牌嘅selector都應該係同一個凸位頂著,至於個housing A牌手握位左右有"利邊"同埋表面令咗D,不過價錢大衆化! P牌似,但較貴!
KIN-KIN兄:「凸起嗰粒野」我聽晚映相post上呢 ...
感謝師兄無私嘅奉獻!

經過幾日研究...相信個 selector 係令到無左單發既主要原因
所以決定著手處理

睇相, 兩個無咩分別

但其實搵卡尺卡一卡就會發現到一樣好重要既野
黎個位原來係決定 trigger 同 C牙既行程
而黎兩者既行程正正係單連發既關鍵
V記果個, 有 4.xxxx mm 咁厚

但 A 記果個得 3.xxxx mm厚

因為佢簿左, 所以 trigger 行程長左少少
而就係果少少就令到 C牙 卡唔實個 hammer, 所以變左連發

最後, 搵左兩塊約 0.05 mm 厚既鐵片仔墊厚個位

完工之後, 暫時黎講, 有返單連發
耐用性未試到...
此為無聊 DIY, 無工具, 無資源既情況下進行
千祈唔好笑狗肉
Never Forget

發新話題