29 12
發新話題

關於使用lipo的疑慮

關於使用lipo的疑慮

大家都知sys 推薦的9.6 和12v都不是Lipo,個人覺得日本仔如此決定一定有其原因,
反而CTw 就必須要用lipo,結果就是易燒電子件(除了用料和電路設計問題外) (已測)

也有Ching 說過 lipo就快冇電要立即更換,否則容易燒 Q@#$@ 或者 @#$@#$ 等..
想知原因, 難道 普通鎳氫就不會有如此問題? 求教
Systema all the way. Porsche all the way....

我發覺我支08 ptw打藍筒11.1v卅15c時摩打卅fet部份不太熱,但ctw用同一setting就兩様都好快發熱,ctw要用到25c/11.1v打呢個setting先冇咁熱,我懷疑ctw摩打比ptw摩打大咬

搵日得閒搭條firefox 9.6v/4000mah用一匣測試後再報告

引用:
原帖由 JOHN2 於 13-9-2011 00:52 發表
我發覺我支08 ptw打藍筒11.1v卅15c時摩打卅fet部份不太熱,但ctw用同一setting就兩様都好快發熱,ctw要用到25c/11.1v打呢個setting先冇咁熱,我懷疑ctw摩打比ptw摩打大咬

搵日得閒搭條firefox 9.6v/4000mah用 ...
thx, fet 部分我未有機會接觸CTW 電路,也許少一組通路,電流瞬間大的時候容易出事,等你測試。 我用CTW ecu 在PTW 09上,暫時未有發現問題。但係一定要用11.1, 9.6出現電量不足報警
Systema all the way. Porsche all the way....

引用:
原帖由 seals9121 於 13-9-2011 00:32 發表
大家都知sys 推薦的9.6 和12v都不是Lipo,個人覺得日本仔如此決定一定有其原因,
反而CTw 就必須要用lipo,結果就是易燒電子件(除了用料和電路設計問題外) (已測)

也有Ching 說過 lipo就快冇電要立即更換,否則 ...
推薦用9.6V同12V NiCd已經係04年第一水時定既,當時都仲未有高性能LiPo面世
用咩電就快冇電都一定要換架啦,揸到一滴都冇先換,電池好傷架
低電時,電量都唔穩定,對電路同消耗品組件都唔好
三六轟一轟,敵人企唔穩!

引用:
原帖由 spec.ops. 於 13-9-2011 10:40 發表

推薦用9.6V同12V NiCd已經係04年第一水時定既,當時都仲未有高性能LiPo面世
用咩電就快冇電都一定要換架啦,揸到一滴都冇先換,電池好傷架
低電時,電量都唔穩定,對電路同消耗品組件都唔好
我一直有一個疑慮,就係ptw/ctw fet部份其實會唔會因為電池C數不足或V數不足時燒毀?
或只因打紅卅銀筒時因為摩打在電壓下降時令整個迴路overload先會燒毀?
未合上身,打單發校正太陽齒時,我發現ctw太陽齒會行過龍而且摩打及fet會極速發熱,而ptw則冇咁明顯有呢個問題,想順便請教各位師兄有冇類似問題卅經驗?
謝謝

引用:
原帖由 JOHN2 於 13-9-2011 11:45 發表

我一直有一個疑慮,就係ptw/ctw fet部份其實會唔會因為電池C數不足或V數不足時燒毀?
或只因打紅卅銀筒時因為摩打在電壓下降時令整個迴路overload先會燒毀?
未合上身,打單發校正太陽齒時,我發現ctw太陽齒會 ...
我曾經試過用9.6V大電打左枝PTW M16一日,用正紅筒一D時冇冇

引用:
原帖由 JOHN2 於 13-9-2011 11:45 發表

未合上身,打單發校正太陽齒時,我發現ctw太陽齒會 ...
我試過PTW用11.1V 800mah 12C電, 會真係傷鎗. 好明顯聽到齒行唔晒一個complete cycle. 我諗係因為個burst電流唔足夠提供摩打起動所需既current
但係FET係通電後熱係好正常.. 我用緊個粒自家制FET落晒heat sink一樣會好熱, 但係打左幾百mag仍然健在

引用:
原帖由 Elf 於 13-9-2011 23:50 發表

我試過PTW用11.1V 800mah 12C電, 會真係傷鎗. 好明顯聽到齒行唔晒一個complete cycle. 我諗係因為個burst電流唔足夠提供摩打起動所需既current
但係FET係通電後熱係好正常.. 我用緊個粒自家制FET落晒heat sink一 ...
11.1V 800mah 12C電真係細左D喎

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-9-2011 00:03 發表

11.1V 800mah 12C電真係細左D喎
無電用嘛. 好明顯聽到D聲係唔同左. 有時用1200mah 12C都唔夠扯. 自始之後我都同人講一定要買足15-20C, 800mah以上既電.
有人8千蚊買枝鎗, 閒個幾十蚊唔買premium power走去買firefox

引用:
原帖由 Elf 於 14-9-2011 00:05 發表

無電用嘛. 好明顯聽到D聲係唔同左. 有時用1200mah 12C都唔夠扯. 自始之後我都同人講一定要買足15-20C, 800mah以上既電.
有人8千蚊買枝鎗, 閒個幾十蚊唔買premium power走去買firefox
FIREFOX好流,玩GE POWER都唔揀佢

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-9-2011 00:10 發表

FIREFOX好流,玩GE POWER都唔揀佢
G%P 11.1 20c 便抵玩.

講返lipo問題, lipo 再充飽電後電壓偏高而 冇電後電壓由嚴重偏低, 唔知道 鎳氫降壓下降曲線如何?

9.6 拉我們Custom 160 都冇問題,只是有D 擔心。

一直擔心Lipo 問題,所以都系用緊s記原裝電. 看來對LIpo要多關心下,

引用:
原帖由 seals9121 於 14-9-2011 02:33 發表

G%P 11.1 20c 便抵玩.

講返lipo問題, lipo 再充飽電後電壓偏高而 冇電後電壓由嚴重偏低, 唔知道 鎳氫降壓下降曲線如何?

9.6 拉我們Custom 160 都冇問題,只是有D 擔心。

一直擔心Lipo 問題,所以 ...
GP抵玩?但係好唔好力先?會唔會腳軟先?
LIPO滿電時4.2V,冇電時3.7-3.8V,有幾低?
9.6V NICD個RANGE咪仲高,差滿10點幾

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-9-2011 06:28 發表

還ok, 有2條 G&P 11.1v 20c ,目前都很滿意(起碼在KWA, SRC上打快頻運作十分良好)
spec有什麼好lipo牌子推薦?

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-9-2011 06:28 發表

GP都係intellect代工, premium power又係intellect代工
我短個條(唔知800定1000)20C都係G&P, 蘇花蘇GOOD

引用:
原帖由 seals9121 於 14-9-2011 10:22 發表

還ok, 有2條 G&P 11.1v 20c ,目前都很滿意(起碼在KWA, SRC上打快頻運作十分良好)
spec有什麼好lipo牌子推薦?
平少少既有GE POWER同TOP WIN,靚野就當然Premium Power

29 12
發新話題