23 12
發新話題

想問真品入境

想問真品入境

想問下如果係外國寄真品鏡同魚骨入境合唔合法?如果寄之前同海關申報係玩具會唔會比較好?因為小弟之前買真品都係買二手,所以唔係好清楚又唔想犯法
Thanks

犯法!(視乎當地法律, 不過多數屬受管制物品.

同海關申報係玩具捉到會有機會被加控"使用虛假文書".

玩玩具咪幾好,係本地買到現成既咪本地買鑼,現成唔洗仇,私入等餐包!
呢度有人賣掔喲好好好似珍upper, 問下佢地嗎

1.不明乜野真品!如果Part of Arms就算小小如釘的Firing pin 都告得你
2.Arms Parts運港要Arms dealer to Arms dealer,(槍牌持有要申請)97回歸後香港成為共產國家,Arms要end user
3.魚骨無問題,但牌照科果位71,62,53,44 剩識出糧,佢話事!
4.好似槍械条例講明所有用過子彈放在家或公司作為裝飾用途,但班官大人話"我唔係專家.相信你都唔係,請你返差館500蚊担保 無事就黎攞返
5.鏡唔算係parts

尊重人格, 請勿抄習

如果冇玩具出過...人哋肯寄咪試吓
最緊要你能承擔損失

呢d野唔好搏呀...

兩年前我曾找代購公司在美國e悲買支6x42 posp ,他們初時接這生意,可是過完數無耐,晚上10點幾打來說這生意不做,我追問理由,他們說「海關表示這瞄准鏡是受管制軍用物資不能入境,這種生意我們不敢也不會做,請大佬不要再找我們」,我記得第二天早上9點幾,已收到他們退款..... ,以下是小弟找到的法律條文,雖然小弟看得一知半解,但看來可放大4倍或以下的光學武器瞄準具,並非經特別設計或作軍事用途不受管制,希望有法律知識的師兄能詳細解答,thanks

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 12D28D?OpenDocument

我之前經牙瑪遜响美國訂槍燈,回覆唔得,自911後好多屬武器物品不能出囗!

引用:
原帖由 tigerdan 於 25-9-2011 21:23 發表
想問下如果係外國寄真品鏡同魚骨入境合唔合法?如果寄之前同海關申報係玩具會唔會比較好?因為小弟之前買真品都係買二手,所以唔係好清楚又唔想犯法
Thanks
SCOPE MOUNT
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 sing106 於 27-9-2011 22:46 發表
我之前經牙瑪遜响美國訂槍燈,回覆唔得,自911後好多屬武器物品不能出囗!
n咁奈之前ms已接到美國NUMRICH通知不再出口
尊重人格, 請勿抄習

.......想問問,如果係 AR15 pistol grip 或者 M700 Stock 呢類呢?

引用:
原帖由 mouselkm 於 27-9-2011 19:56 發表
兩年前我曾找代購公司在美國e悲買支6x42 posp ,他們初時接這生意,可是過完數無耐,晚上10點幾打來說這生意不做,我追問理由,他們說「海關表示這瞄准鏡是受管制軍用物資不能入境,這種生意我們不敢也不會做,請大佬不要再 ...
照ching咁講其實aimpoint micro t-1係咪應該無問題...?

回覆 11# 的帖子

stock免問鳥...
窮則獨善其身 富則妻妾成群

回覆 12# 的帖子

我只是純分享被拒經驗,有沒有問題我應問海關.....不過18F能公開出售,我想應沒問題

23 12
發新話題