23 12
發新話題

PTW Max 2 用509mm管 M130彈弓 但只得1.45J 何解?

PTW Max 2 用509mm管 M130彈弓 但只得1.45J 何解?

各位師兄;
小弟支PTW Max 2 用509mm管 M130彈弓 上0.25珠,只得1.45J
因為我換上另一支較短的9寸upper,同樣M130彈弓,銀筒,測出1.3J;但有趣的是換回原裝黑筒,M130彈弓,竟測出1.67J!
咁大家都會想到,揸支又重又長的509mm upper,都係想強啲、準啲、射遠啲啫,玩Sniper嘛。
雖然支509mm長upper的飛彈距離比支9寸遠10米,但粒彈到最後5~10米左飛右飛,不能命中目標,失去用此長管的目的。
所以請問各位大師有冇類似的經驗,可比指點細佬如何才可配合得宜,使其可以增強力度,增加準乘度和飛彈距離呢?
換上0.3珠會否就可解決以上問題呢?
而小弟剛剛買了一條M150彈弓,如換上去的話,對上述會否有幫助呢?而個摩打同恆星齒頂唔頂得順呢?
謝謝寶貴意見。
失去方向的師弟上
爆 爆 爆

珠重左>初速慢左、射程短左、花費多左
只有aeg的我會轉用6.02精密管,0.25g統x彈
M150彈弓方面...$就俾左...換lor...如果有場join到的話...
只係小小意見

引用:
原帖由 kca5080 於 12-10-2011 04:27 發表
珠重左>初速慢左、射程短左、花費多左
只有aeg的我會轉用6.02精密管,0.25g統x彈
M150彈弓方面...$就俾左...換lor...如果有場join到的話...
只係小小意見
師兄,即係重珠冇用了。
而M150會否損害支槍呢?我唔想因小失大。
謝謝你
爆 爆 爆

以下講的只根據小弟支槍的數據, 你可以作參考, 注意:即使你用左我的SETTING,未必會有同樣效果!
我用的是鴨牌CQBR管246mm長內徑6.03mm 打M110彈弓以0.2珠計 1.57J(最大),紅筒 M4老原銅管: 1.49J(最大) 我冇16管(509)所以未有數據,不過可以估計到會小於1.49J
以上早在N年前以有CHING解釋過,在這裡只作簡單講講,管愈長BB彈和內壁的摩擦次數愈多,即係瀉左力
彈道方面, CQBR管比M4管穩定(嗱~唔係講緊準呀~ ,搵緊機會試,已找到室內無風30M) 估計M16管彈道會係包尾
BB彈方面上面CHING已講了,不多加唇舌
想要條6.04CQBR管, 因為而家用緊6.03, 估計會再好DDDD
本人並未持有銀筒,所以冇數據幫你...
PTW 並非神兵利器,只係貪佢可以長㩒單發
最唔鍾意聽到「買得起成皮野支槍,買唔起幾千蚊真品」
呢個係咩道理.....

邊個話重彈無用...
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

增強力度 > 大力彈弓/筒
增加準乘度 > 改hop up, 用靚彈
飛彈距離 > 用重彈
換上0.3珠會否就可解決以上問題呢 > 全中

引用:
原帖由 Gallop 於 12-10-2011 15:05 發表

師兄,即係重珠冇用了。
而M150會否損害支槍呢?我唔想因小失大。
謝謝你
被重珠打中既人會比輕珠打中既人痛,傷口積瘀血範圍更大
而且玩紅卅銀筒透過6倍鏡觀測50米終端彈著點時,我發現we0.4珠比we0.2珠分佈細一點

以上只是我支槍的測試結果,未必一定準確,師兄可以作為備份資料參考

試過同某PTW中隊打, 對面鎗王枝枝全改, 落左加強hop up, .3/.35彈, 比銀筒大力既筒..
打到100米遠, 唔係飄住去個種, 係1米內既grouping.
當然, 你亦都要"帽"得掂支鎗, 同埋對家唔反對先可以用個枝筒.
但係證明重彈+hop up+大力筒 = 皇道

引用:
原帖由 Elf 於 12-10-2011 18:19 發表
試過同某PTW中隊打, 對面鎗王枝枝全改, 落左加強hop up, .3/.35彈, 比銀筒大力既筒..
打到100米遠, 唔係飄住去個種, 係1米內既grouping.
當然, 你亦都要"帽"得掂支鎗, 同埋對家唔反對先可以用個枝筒.
但係證明重 ...
請問ptw在機械上除左換自家改aps超硬彈弓,pdi管,油喉強化hop up,prime身外
有什麼東西可以再強化性能?

小弟真的很有興趣想知更多

大力重彈向來就是王道... 比改什麼也有效得多
力大飛更快,彈重更穩定. 重彈無用論是哪裡來的謬論
Systema all the way. Porsche all the way....

引用:
原帖由 Elf 於 12-10-2011 18:19 發表
但係證明重 ...

以上CHING分享可套用都任何AIRSOFT槍上,彈弓(氣)+重彈<==主影響
可惜小弟出得場的槍只會係1.2J(CUT出來的)以下的槍, 善良D,笑住叫"死!",大家開心
因打過1.5J的GAME, 20米內中頭骨必爆光.....後悔冇帶CAP...

PTW 並非神兵利器,只係貪佢可以長㩒單發
最唔鍾意聽到「買得起成皮野支槍,買唔起幾千蚊真品」
呢個係咩道理.....

引用:
原帖由 JOHN2 於 12-10-2011 18:56 發表

請問ptw在機械上除左換自家改aps超硬彈弓,pdi管,油喉強化hop up,prime身外
有什麼東西可以再強化性能?

小弟真的很有興趣想知更多
管反而唔好亂改, 特別係6.01管. 好多師兄都有feedback, 用左6.01管後準成度不升反跌.
長管亦都唔代表對準成有幫助
落prime身會強化性能真係無聽過

in the end.. 本身個人既技術都要好先得. 比架458你, 但係手車屎, 都會比架335扒頭

引用:
原帖由 Elf 於 12-10-2011 18:16 發表
增強力度 > 大力彈弓/筒
增加準乘度 > 改hop up, 用靚彈
飛彈距離 > 用重彈
換上0.3珠會否就可解決以上問題呢 > 全中
我用開Excel0.25珠,算靚彈嗎?
轉KSC0.3珠師兄點睇?
謝謝
爆 爆 爆

請上google揾揾BB 彈鮮為人知的一面

引用:
原帖由 Gallop 於 13-10-2011 21:58 發表

我用開Excel0.25珠,算靚彈嗎?
轉KSC0.3珠師兄點睇?
謝謝
Excel唔錯. KSC送你都唔好用..10包有11包係流野

23 12
發新話題