28 12
發新話題

Systema 彈弓剪短

Systema 彈弓剪短

各位師兄,

如果M150勁得濟,想剪掉彈弓一圈,請問有什麼地方要注意?

例如:

1)剪咗之後駛唔駛屈番水平個缺口,等佢唔駛篤住個內筒?

2)剪掉果邊應該放筒的前方定後方?

3)剪一圈定半圈?

謝謝!
爆 爆 爆

師兄其實要幾大力?
或者直接買M130(金筒)咪仲好~

唔建議剪
1. 好難剪, 基本上剪唔開 正確係要用野閘斷佢
2. 你要有測速器, 剪一下測一次, 扭開扭緊筒呢個動作唔係易事
3. 好容易剪多左, TOTAL LOST~
4. 要識得收尾, 即係你剪到你想要ge力時 要整返平, 扭係扭唔倒的...要用燒紅ge方式定形再磨平 唔收尾出力會好唔穩定
5. 有機會要拉返長條彈弓(好危險 )
6. 算把啦~
7.解議你攝呢個
8. 買現成~ 可以去CTW問下 都幾多力簡
PTW 並非神兵利器,只係貪佢可以長㩒單發
最唔鍾意聽到「買得起成皮野支槍,買唔起幾千蚊真品」
呢個係咩道理.....

引用:
原帖由 terrylui 於 16-10-2011 22:11 發表
唔建議剪
2. 你要有測速器, 剪一下測一次, 扭開扭緊筒呢個動作唔係易事
4. 要識得收尾, 即係你剪到你想要ge力時 要整返平, 扭係扭 ...
CTW 筒不可以同PTW 筒共用,長度有差,大約一個spacer.
帶去落場,轉筒又要加野,實在麻煩。
Systema all the way. Porsche all the way....

引用:
原帖由 terrylui 於 16-10-2011 22:11 發表
唔建議剪
4. 要識得收尾, 即係你剪到你想要ge力時 要整返平, 扭係扭 ...
C Hing, Could you please let me know where can I buy the spacer you mentioned in 7?   Thanks very much!

引用:
原帖由 seals9121 於 16-10-2011 23:04 發表

CTW 筒不可以同PTW 筒共用,長度有差,大約一個spacer.
帶去落場,轉筒又要加野,實在麻煩。
我是在說買彈簧,並不是叫他買筒,不好意思,沒有說明清楚x!!是小第的疏忽

呢個係咩道理.....

引用:
原帖由 Waterter 於 16-10-2011 19:35 發表
師兄其實要幾大力?
或者直接買M130(金筒)咪仲好~
It is because M130 with 1.4J only, but M150 over 2.
爆 爆 爆

引用:
唔建議剪
Point 7, where can I buy those color rings?  Insert them into the PTW tube?
Thank you CHING
爆 爆 爆

引用:
原帖由 Gallop 於 17-10-2011 22:07 發表

It is because M130 with 1.4J only, but M150 over 2.
如果130得1.4, 150應該唔過2. 你有無度清楚?
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Gallop 於 17-10-2011 22:07 發表

130應該 1.7,  
which 筒 you use?

引用:

師兄我無記錯M130好似唔止1.4~
可以參考下呢個~
http://www.civiliangunner.com/cg ... &highlight=m130

回覆 7# 的帖子

市面上有M140彈簧,可以去旺角看看!! 但應該是香港產品!!

師兄不如你檢查下你枝筒d油係唔係乾左

我支金筒有成1.8x J
得 1.4x J 有d問题

原因應該係, 509mm長管
16管香港合法力下是一無是處~
用M4 OR CQBR 長求 力就會正常返, 1.7~1.8J 左近
呢個係咩道理.....

28 12
發新話題