23 12
發新話題

PTW食電問題

引用:
原帖由 JOHN2 於 3-11-2011 17:07 發表
上ptw forum有條友話佢可以幫人重新繞過隻摩打芯,更可以根據你既order去制作,但價錢如何你最好直接pm佢
佢係Tackleberry,在ptw forum admin group,

如果你想試,你可以根據Tackleberry公開教大家既方法去執你自 ...
師兄你知唔知邊度可以咁樣幫人整呢? 我諗真係唔係好多玩鎗既人識搞摩打依壇野..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回覆 16# 的帖子

你有朋友有迷你車床,工作枱,批士,膠bar,槌仔,六角批就已經可以
因為我都拆開過隻摩打研究過,最煩其實係拆頭尾兩個蓋,因為下面拆走四粒機米後,兩個磁石外殼和上下蓋之間搽滿膠水,我係夾在批士上用槌仔和膠bar慢慢打出來,相當麻煩,因為怕打爆個蓋,摩打即時玩完,打完個蓋又無可避免會有花痕

呢一點個鬼佬在公開教學上並無寫出嚟,佢都對呢個搵外快技巧有所保留,我相信佢應該有架生積個蓋出嚟

當你拆走下面個蓋,再拆走碳刷後你就可以對條摩打芯做整修

引用:
原帖由 JOHN2 於 3-11-2011 23:30 發表
你有朋友有迷你車床,工作枱,批士,膠bar,槌仔,六角批就已經可以
因為我都拆開過隻摩打研究過,最煩其實係拆頭尾兩個蓋,因為下面拆走四粒機米後,兩個磁石外殼和上下蓋之間搽滿膠水,我係夾在批士上用槌仔 ...
會唔會搵solvent溶左D膠水佢?

回覆 18# 的帖子

用溶液有難度,太稀怕滲入去溶左條芯既漆皮,而且果種膠質地唔太似AA膠,因為我拆出嚟用MEK都溶唔到,最後要用沙紙省平個面,重組時用epoxy黏番實個尾蓋

引用:
原帖由 JOHN2 於 4-11-2011 06:29 發表
用溶液有難度,太稀怕滲入去溶左條芯既漆皮,而且果種膠質地唔太似AA膠,因為我拆出嚟用MEK都溶唔到,最後要用沙紙省平個面,重組時用epoxy黏番實個尾蓋
會唔會佢又係用epoxy?

似係,但我唔清楚係邊隻

引用:
原帖由 JOHN2 於 4-11-2011 23:20 發表
似係,但我唔清楚係邊隻
epoxy應該可以用acetone或者lacquer thinner熔到..

Acetone唔得,我用過

23 12
發新話題