16 12
發新話題

關於用銀線駁大電一問

關於用銀線駁大電一問

小弟係新手,用緊Marui SG-1,Sanyo 3300mAH 9.6V大電,發覺由槍身拉延長線到後手柄位的電線太粗(原裝有fuse的Marui線),剛剛頂住粒電小小close唔到個柄蓋,而家唯有暫時將成粒大電反方向入槍柄,再開槍柄screw同槍身的電線駁埋一齊,換電就好煩,想問一問各位如果自已用最幼的銀線/車仔線自已加大頭駁大電得唔得,定係銀線/車仔線只可以作波箱的電線,直駁大電會有機會會燒??

若果ok的話,最幼而又可用於直駁大電的銀線/車仔線係乜size,買的時候應該點同店員講,同埋有冇話邊隻牌子好啲?

太多問題,多謝各位師兄幫忙。

可以用金銀喇叭線/紅黑線代替
鴨記有售
本來無一物, 何處惹塵埃

Thanks for your reply.
咁如果好似我呢個case,咁最簡單係咪只要搵最幼的金銀喇叭線/紅黑線就ok,但如果普通太幼的電線直駁大電會唔會過熱的(即係好似原裝marui槍波箱內粗幼度的紅黑線)??。定我應該用最幼的銀線來make sure個電流穩定又唔會過熱??

有冇人幫幫我???係咪好幼的電線都冇問題?

有無相睇下你點整........
原裝線又點會太組頂得住個尾, 打9.6v 電有無偷位, 有無飛fuse?
如果馬記原裝都太粗, 無咩電線幫到你喎

#18線正常
#20可以接受

最後係華X買咗條紅色超幼身的銀線,

回覆 #5 華田 的帖子

車仔舖

引用:
原帖由 14692 於 15-7-2007 07:26 發表
車仔舖
車仔線勁粗 , 舊膠好厚 , 鴨記銀線就薄D , 紅黑都薄 , 用落就...3 個都差唔多 [ 可能功力問題 ]

引用:
原帖由 shamotang 於 7/16/07 17:57 發表

車仔線勁粗 , 舊膠好厚 , 鴨記銀線就薄D , 紅黑都薄 , 用落就...3 個都差唔多  
do you know why they need to so thick...
but well depends on what voltage u r after...
Guns... lots of Guns...

回覆 #9 shamotang 的帖子

車仔舖有隻軟身幼線都ok好用

引用:
原帖由 LifeAfterDeath 於 16-7-2007 22:56 發表

do you know why they need to so thick...
but well depends on what voltage u r after...
呵呵 , 唔該c兄提點 ^^

引用:
原帖由 14692 於 17-7-2007 05:28 發表
車仔舖有隻軟身幼線都ok好用
其實車仔係咪真係好 D 呢 ? 因為我試過 佢同鴨記 , 真係冇咩分別 ! 長度差唔多 , 都係 18 , 不過車仔就貴D , 唔該 C 兄^^

回覆 #13 shamotang 的帖子

我貪佢夠軟身, 易就位走線

引用:
原帖由 shamotang 於 7/18/07 15:07 發表

其實車仔係咪真係好 D 呢 ? 因為我試過 佢同鴨記 , 真係冇咩分別 ! 長度差唔多 , 都係 18 , 不過車仔就貴D , 唔該 C 兄^^
is alot better... if not why we must use those in R/C racing...
Guns... lots of Guns...

16 12
發新話題