發新話題

幫VFC打工之G36K編

獲益良多,F22師兄  
原來條鋼Bolt要咁執法先用到  對於無乜工具既師兄都幾頭痕…
想問問師兄你地個支有冇頂Bolt問題? 我果支都幾頂吓,唔通要磨飛機定出氣膠
見WGZ話有得換件, 又唔敢搞住

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 29-3-2012 09:54 發表

安兄, 照小弟理解
就係小弟曾經問過VFC G36系列個bolt回唔晒, 引致閉鎖不能
其中一原因係彈匣出氣膠頂住飛機底部

希望無理解錯
小弟試過,如果隻匣唔裝粒出氣膠, 會冇左頂Bolt同份Bolt唔會回唔盡位既問題 ,
睇過個飛機金屬罩同槍膛個位太緊密都有關連, 不過冇最細六角匙拆唔到罩個出黎試, 師兄你講執既片係匣底板果塊?

回覆 12# 的帖子

F22師兄, 就好似相咁
唔知係咪我既頂bolt問題比較嚴重, 睇怕要等更新件先有得打

附件

29-3-2012 11:00

回覆 16# 的帖子

剛剛拆開睇睇, 有裝好塊片
再裝過也是卡飛機, 其實新買番黎也會有頂Bolt, 自從拆匣多了就變卡飛機
-----
睇過槍身、飛機頭與槍膛位,行程上好順冇卡往, 試拉飛機出黎,佢回彈唔夠力同回唔盡位,要用手推 先回盡去個bolt到,
呢點應該唔關卡飛機事,但會影響性能,唔知師兄你地有冇咁既問題?
先說回卡飛機,
試唔裝匣底版, 靠匣上兩粒縲絲鎖住唔上緊
係就係冇左卡飛機, 拉條Bolt都會回哂位, 但打上來會爆氣又冇乜後座力亦會卡番飛機,佢隻飛機同出氣膠又係斜面,好似師兄咁講都係唔好執住, 粒出氣膠睇過已磨個飛機口型出黎, 今早又試過唔裝粒膠又正常哂,穩陣起見, 如有卡飛機既師兄都係唯有等下WGZ先算

報吿完
先唔該師兄

想問問師兄們, 聽講話市面有飛機入面粒較力零件賣?, 唔知係邊到有又啱唔啱呢支用
如樓主師兄願意會做多幾粒放比益下我地就好了
唔該哂

回覆 32# 的帖子

因之前試支VVA系統原裝粒野同能量都基本一樣有底中(應該有28度以上)
估下G36k應該都差唔多, 不過換左減到力好過原本咁大火, 唔該哂師兄

引用:
原帖由 koon008 於 16-8-2012 22:04 發表
我支G36K rip了......
打左廿匣唔夠就變成咁
黑色果粒野仲曲埋.....
亞鉛沒有一樣好東西
老實講, 佢飛機跟本唔應該整個金屬罩, 為左仿真同打上黎好聲
而整多樣易爛又卡槍膛既件 , 416新版飛機好似改番做膠?
當初做一件成型飛機已解決所有問題… 而家有時間但冇件整舊版…
我個支係出氣膠太厚, 應該有成2mm ,磨出氣膠冇可能…又信唔過GEN3匣 , 都係等下有冇新膠換……

回覆 49# 的帖子

其實唔係只得我有頂bolt問題, 小弟2月買前都爬文過好多師兄都有呢個問題,只係估唔到咁
(你見VVGZ一早話有得免費更換新膠同擊鎚彈弓就知係唔係有問題 )
個罩台灣果邊一早有人打爆過, 華而不實既設計,固定位唔啱食力位又太細,用料只係合金唔撞爆就其 , 膠飛機打1,2萬飛都冇事…

引用:
原帖由 kenchan3037 於 16-8-2012 23:09 發表

頂BOLT係出氣膠姐,我搵日試下個罩係唔係真係頂BOLT 先~
我自己係係導氣管前面裝弓彈,減左D力
如你飛機換左新金屬罩, 可以睇下裝匣後個罩會唔會撞到槍膛&hopup
如會咁遲早再爆, 現時解決方法係盡量唔好令個罩再撞到先唔點再爛,就係要少少執fit位,
但問題會變左個bolt殼直撞...  GBB係要主要由飛機頭受撞撃力唔係bolt殼... 所以點解舊VFZ M4 Bolt會爆到7彩
而之P/VVA bolt好耐先打爆其中原因之一...

引用:
原帖由 kenchan3037 於 17-8-2012 11:04 發表
其實你會唔會覺得有D怪,果粒野睇個樣又唔會點受力,你個枝槍爆一爆佢居然彎左.........
留意一下 個金屬罩係有條凸軌連接住飛機條凸軌, 因為原本工差定 你個罩鬆左 定個罩早已爆一邊移位果陣唔知,
blowback時條金屬凸軌唔對正旁邊檔片條坑, 卡到個金屬罩凸軌角 變夾硬撞到變型…
補充一點, 順便可睇睇槍身行飛機檔片條坑有冇做短

回覆 66# 的帖子

上面講左,
你可睇番爛件果度, 諗番行程運作, 相個罩好似凹左一角?既位 同塊檔片圈個度撞到, 因冇爛件係手只能估計,

頭先量過, 個金屬罩同槍膛唔Fit位, 槍膛內d坑係斜角入去,個金屬罩直角…
個飛機頭入哂去槍膛時, 成隻飛機會移位下降成2,3mm , 唔入匣就冇事, 入左就所以搞到成條bolt回唔哂,卡飛機 同飛機頭個金屬罩撞正槍膛內d斜坑就會……

執執d個金屬罩同槍膛d坑, 再買新膠新飛機 應該解決到大部分舊版既問題,
拖左咁耐, 聽日去問問VVGZ有冇件買先得

回覆 69# 的帖子

如要改弱擊鎚彈弓,暫時可學WGZ個utube教學影片咁做,
小弟都買左飛機同出氣膠, 聽講都係新版, 新飛機進氣口同條上杆同舊版粗略睇過差別幾大下,
飛機其它地方遲D等整時先再睇睇有冇實際分別, 不過看似新飛機係要必換, 除非跟佢咁執, 因新軍版K都冇頂Bolt等等問題 ,
出氣膠就分別不大要實際測試先知仲有冇問題, 遲D試左執左再報告

回覆 71# 的帖子

出氣膠同舊版對比過,比舊版薄少少,同埋出氣口個洞細左
可能咁會減少漏走GAS密氣好D, 今日試左用新膠+新飛機, 是會有卡飛機問題,(我諗再換埋gen3匣會fit位d ) ,
打連發會卡飛機噴哂D氣出黎, 執過金屬罩冇再卡飛機, 但仍會有小許頂bolt,再試打連發有爆氣程況,
反覆再研究, 應該要再執埋槍膛同Hopup邊位&飛機內則個位先得, 還要繼續研究試執
----------------------

仲有唔記得講, 磨左個金屬罩只要唔上匣上面2粒縲絲就完全冇頂bolt/卡飛機既問題, 托匣底啱角度打連發會爽冇爆氣,
但因V記出氣量太多, 要跟樓主師兄改埋VVA/能量粒野先ok, 講到尾都係工差QC未做就出 ,首先舊版要諗計改善頂Bolt問題,
再固定好彈匣就掂, 遲D完全執好先再報告

回覆 75# 的帖子

Gen3匣小弟冇入手冇得試..
而家情況冇解…除非佢出番一體成型膠飛機先治本, 唔係既然罩係會爛,換新都係會遲早爛…
G36份bolt夠厚叫撞槍膛都暫時玩得, 不過都係唔可以亂磨罩…
我係舊版咁先要夾硬磨罩改善頂Bolt問題, 新版冇頂Bolt就唔清楚,
我而家測試係冇BOLT LOCK 試空槍, 都應該唔關果粒野事, 再執固定匣就打得到唔洗再卡飛機
-------------------
爆左罩既師兄可以睇睇, 個bolt殼係掂唔到槍膛,有1mm左右空間隔住,
咁即係變左飛機頭主要受力,呢點設計正常, 但個罩同槍膛又唔fit位又做左分體金屬罩… 個罩固定位/用料又唔得,
咁個罩撞得多又點會唔爛?

本身主要問題係匣尺吋/出氣膠同飛機與槍膛位吻合度
自己磨薄左舊版飛機底比唔執過既新版飛機更少問題,
不過最後都係要買埋GEN3匣先完全fit位打, G36系列隻匣膠殼越拆越唔Fit支槍,但一買番黎漏氣又點可以唔拆 ,
本身都有頂Bolt問題, 越搞越卡飛機, 小弟執好卡飛機問題都暫時擺埋一邊等等先, 遲d如出416樣式V3全膠一體飛機,又出新匣
而家再執都冇咩意思, VFZ野真係”即將來”

發新話題