發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

Well done!

引用:
原帖由 johnmok 於 11-5-2012 22:50 發表
個交警破大案
英勇果斷,係咪破大案就後話了

引用:
原帖由 Hitter 於 12-5-2012 02:50 發表

五名持槍男子走上,斬傷其中一人?
d即時新聞成日錯字的
應該係刀

引用:
原帖由 Elf 於 12-5-2012 03:19 發表
如果香港警察有taser, 個犯可能唔洗死.
位阿sir既反應非常之合理. 但係如果可以用次一級既武力去制服個犯
總比開鎗好... 人命始終係人命.
我都認為taser好多時係非常好既工具
可以減低雙方受傷機會
只可惜taser危險性太唔穩定
以香港既情況, 冇乜可能配備

執法人員對付疑犯係用高一級武力
所以疑犯用刀, 警員絕對應該用槍

同意,如果無人命傷亡最好
有邊個唔想靠把口就可以制服疑犯?

引用:
原帖由 rho837 於 12-5-2012 11:11 發表

背部中槍!如果冇合理理由?個人係逃走時比差佬開槍打背部中槍而死的話!個差佬大鑊!就等同殺人!
你唔係學埋d垃圾會議員講野下化??五六個人劈友喎?
由佢斬呀? 定call談判專家? 社工? 定逃生?
等佢擰返正面企定定先打? 重要打手腳唔好中血管喎~~

依家個犯死左, 殺人就梗ga啦
係咪合法被殺就要等死因庭判

唔係話背部中槍就=不合法被殺既
笑料!
引用:
中亂刀重傷的男子綽號「肥啟」,疑是該黑幫猛人「業仔」的親信;而被警槍擊斃的刀手郭永基,卅六歲。案發昨晚九時許,「肥啟」與三名友人在青山道一六七號一間小菜館晚飯後離開,甫步出門口近天悅廣場對開時,一輛白色本田私家車高速駛至,車上共有五名大漢,包括本地人和南亞裔,他們跳下車揮刀狂斬「肥啟」,其友人則未受襲擊,途人見狀紛紛走避,情況十分混亂,「肥啟」手無寸鐵,只有用手擋格。

適時,西九龍交通部綽號「阿乙」的交通警員,駕電單車巡經,立即停車喝止,但刀手仍不肯罷休,窮追「肥啟」手起刀落,警員三度喝止無效,拔出佩槍轟向刀手,其中一名刀手背部中彈倒地及失禁,其餘刀手拔足逃跑,警員啣尾窮追及高喝「咪走」,但其他兇徒跳上私家車向旺角方向逃去。

喂, 被成班斬果個呢??
果個都係人來ga!
大家居然著眼斬人果個係咪比差人打屎忽
差人係咪大鑊??!

咩野心態?!

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 11:25 發表
放心,果頭多舖頭,裝咗好多CCTV,一定可以睇番至少車牌可機會看到
做得呢d無奶油唔掛假牌啦
不過搞到咁大單又同d組織有關
應該好快拉到人

真係冇講過”良好市民”
還了張文豪一個公道!

引用:
原帖由 於 15-5-2012 04:50 發表

希望可以快d傳開去 咁睇下警方果邊點澄清
警方澄清?
”良好市民”謠言係fb傳出來的

"打背部渣正應該有問題"呢個概念太簡約....
唔通正面打中就"渣正應該冇問題"?

所以無論正面打中定背面打中定打唔中都要調查成個過程
呢個就係渣正來做

"如果當時個犯係逃走緊並無襲擊任何人意圖?"
一批人個個西瓜刀已經劈到夠曬皮啦....咁係咪應該比佢地逃走?

發新話題