17 12
發新話題

[認真] 藍田警員開槍一男子死亡消息指有人曾以鎅刀襲擊警員

一時衝動, 鑄成大錯
RIP

引用:
原帖由 tango1997 於 5-5-2014 12:46 發表

考似係。。。雞仔餅。。。泥喎
雞仔餅咪SSGT囉?

引用:
原帖由 T-800 於 5-5-2014 15:42 發表
有人死始終是不幸......但有危急時開槍是必要.....PC.不是 ipcs好手,危急時不是瞄那裡便打那裡這麼容易,况且.38special制止力十分─般,一兩槍打中手脚不一定能即時制止ー個發了狂的歹徒.. ...
打手脚從來是電影情節
警察訓練亦唔係練打手脚

一如所料
逃緊生又出黎講野喇

引用:
原帖由 tinyau1134 於 5-5-2014 20:42 發表
首先係我對所有角色身份冇敵意的, 而且希望以全知角度去討論...

有報道話三槍中頭...變做IPSC就係兩個+一個ALPHA ...點解兩個警察會係咁打...?
點解唔選擇打主驅幹
如果有得選擇
一定係選唔洗開槍

引用:
原帖由 NathanCPT 於 5-5-2014 20:45 發表
既然大堂有人係要對個女事主不利,即使係安排護送離開,係唔係應該係一樓停低轉用樓梯走後門?

Anyway RIP for him.
消息來源是?
而假設你既資料有部分正確
如果當時有跡象顯示疑犯將對人不利
當然係制止疑犯
而唔可能係上樓帶走事主
事主留響屋企最安全

Btw.事主出現於大堂可能是想出面勸阻疑犯

引用:
原帖由 T-800 於 5-5-2014 20:58 發表
况且而家未证實是否中頭,打中身体,穿心肺也可以當場死亡....
打頭不等於不正確

引用:
原帖由 Lolanto 於 5-5-2014 21:25 發表
大家仲記唔記得2005年7月19日警員朱振國在深水埗保安道市政大樓外時,遇上意圖打劫的懷刀疑犯廖智勇。朱遂上前截查其身份證明文件時,被疑犯以生果刀割喉。及後朱負傷奮勇窮追匪徒50米,最終不支昏倒。幸好途經 ...
傻啦
逃緊生話:界刀咋嘛,應該用空手入白刃就足夠

其實我認為電槍係非常好既非致命武器

就持刀襲擊, 則不適用

響美國, 行緊街用雕刻刀雕野都隨時比差人淝低
所以電槍係必要的....

引用:
原帖由 T-800 於 6-5-2014 13:23 發表

正解....

還有,為何要開3槍....?受過正宗對戰訓練既人在危急下的制止性射擊都會連扣兩槍,比我都會,全世界大部分警方都會(尤其是歐美)
軍醫意思係點解唔係四槍?
HKP 支左輪好大磅數

引用:
原帖由 MG-42 於 6-5-2014 15:02 發表

未睇cam未有真相.. 就撐左先, 咁先唔算顛倒事非黑白?  "事實"你在埸嗎?
呢個topic有邊個在場?
報新聞既記者又唔係身在其中
結論係呢個主題可以收皮
報紙可以摺埋

今次到女人...
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0506_00822_001.html
引用:
【on.cc東網專訊】 繼昨日凌晨警員開3槍撃斃90後燥爸後,再有警員拔槍警告持刀火爆媳婦。下午12時許,葵涌石蔭路64號一間酒樓,一對夫婦攜同老爺、奶奶及女兒,與2名親友到上址飲茶,期間,老爺怪責約26歲的媳婦爛賭,雙方因金錢問題爭執,更互擲杯碟洩憤,有街坊見狀報警。

媳婦怒氣沖沖,返回石蔭路108號的寓所內取出菜刀,並在粉紅色手袋內藏一把鎅刀後,欲折返酒樓找晦氣,行經天安樓時,被接報趕至警員發現。警員見她情緒激動且手持菜刀,遂拔槍喝止,媳婦受驚棄械投降,其後報稱受傷送院檢驗。

引用:
原帖由 kai_matt 於 6-5-2014 20:34 發表
係呀,兩個食蕉因接受訪問被炒
高層出黎講左
冇炒, 話係個M一時講誨氣說話

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-5-2014 22:08 發表

誨氣說話?!

接受訪問點解經理要咁火滾?!

世界難撈...
可能佢諗住會比大佬淝啦
所以發皮四

引用:
原帖由 0o0p 於 6-5-2014 22:48 發表
其實對方用界刀真係可以唔駛用槍對付架
做得警察預左要拾身救人
當面對持界刀既人係可以先用一隻刀直接啪落去佢把界刀度
在佢無法用刀慌惊一刻用另一隻手一拳打落佢肚度
咁犯人就會鬆開隻手倒左地上