發新話題

找到了,一些有關氣槍安全的片

不錯~

引用:
原帖由 0o0p 於 20-8-2014 14:16 發表
警訊有一句 向任何地方都唔應該用氣槍對任何人或動物射擊
咁打wargame依說法要偏離人體瞄準
而呢個說法亦間接導致過不死人被打頭報警....
拳頭都唔應該對任何人或動物出擊
咁拳擊手係咪個個打完要坐監?

同一個比喻, 打左暫停鐘仲係咁打打打
舉左白毛巾投降,拳證叫左暫停仲狂抽
又另一件事

你明唔明我意思?

引用:
原帖由 0o0p 於 20-8-2014 14:46 發表
我只係有個疑問 有無條文作例外/括免
又或進game場會唔會需要簽同意書作實以免瀨皮
你可以下次打game前搵個律師 draft 一份文件比雙方簽

基本上打wargame就係一個互相用氣槍射擊既活動
警,你可以報, 受唔受理一件事
當然, 就算打game 唔可以亂黎的
例如搵你個FD隻眼試槍等

引用:
原帖由 0o0p 於 20-8-2014 15:33 發表
咁會唔會已經發現在段片作向說明固定靶合法性
卻避開左"如何合法下進行wargame活動"呢個問題
包括何謂合法場地
講緊射對手
你又講場地

法例上,應沒有合法與非法wargame場之分
只有郊野公園有明文法例禁止使用投射物

所以現今game場應是在私人場所進行的活動,可能拎取相關牌照
但應該就冇wargame場牌照

引用:
原帖由 0o0p 於 20-8-2014 16:10 發表
無合法場地可以射對手 咁即係在公共場所射擊
以我理解射擊場牌似係俾真槍或air gun超過2j既去拎
wargame場牌....
咩合法場地射對手呀....
大佬,你諗野唔好咁複雜
用常理去諗得ga喇

引用:
原帖由 0o0p 於 20-8-2014 16:10 發表
無合法場地可以射對手 咁即係在公共場所射擊
以我理解射擊場牌似係俾真槍或air gun超過2j既去拎
wargame場牌....
又或者跟本只需商業登記同乎合消防條例

私人場地又點會係公共場所呀.....嘔血..

引用:
原帖由 0o0p 於 20-8-2014 19:34 發表
我都智我提出既問題明顯麻_煩
唔爭在麻煩d去查下定義http://www.legislation.gov.hk/bl ... 243D0B?OpenDocument
“公眾地方”、“公眾場所”(public place) 指 ...
個重點根本唔係公眾地方與否
而係不論你響咩場所打game
只要係唔合理咁樣向對手發射都有可能係傷人
我舉個例
你響game場休息區,條氣唔順,狂full 人一匣
同你響街場大家已經明顯完場嘈交其間full人一匣
係一樣的
唔可能有豁免的

但如果你打緊game
條友唔順比你head shot,奮而報警
呢個情況下實在難以受理

但如果你打到人地盲左