發新話題

光復上水站

引用:
原帖由 潛陣水 於 18-9-2012 21:38 發表
http://www.youtube.com/watch?v=Dd2WXKkV79A
後生仔:我愛你老母呀
鬧得好
好在那?

我個人非常支持強硬對付班仆街水貨賊
但對於呢條𡃁仔既言論十分反感

先不論”香港自治”騎劫活動
今次多得一班網友搞到咁激
加上新政府亦夠果斷
即時大動作大力度打殘班水貨賊

其實各部門同港鐵都不斷有打擊水貨既措施
不過一直處於拖泥帶水狀況
希望今次可長遠解決問題

引用:
原帖由 sergeant3007 於 19-9-2012 00:14 發表
光復條命咩? 今日睇報紙至知...

桃花依舊,
水客紛飛,
光復呢個行動其實已經成功左
因為長期靠呢d行動唔係辦法
令政府認真對待就係成功之處

我相信保安局統籌既行動會有一定成效
但始終水貨問題並唔容易徹底解決
希望今次會有長遠有效既方法

其實唔止有"人"既水貨客
過境既"車"亦有類似不法勾當,
分別係水貨客(人)越來越冇規冇矩+越做越誇, 嚴重影響其他人
而"車"就偏向低調

不過可能係因為做"車"果一班係有背景的人仕
因為咁, 比較水貨客(人)識做同有一定規矩
唔會引起過份關注

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 16:11 發表

但最終問題都是在大陸,因為大陸太多假貨,引致大陸父母為了仔女,而落黎或搵人幫手係香港買返上去,有那個父母不愛自己的仔女?

那些說回去喝三鹿牌的人,是一班冷血的人,不配叫香港人 ...
大陸多假貨是香港的錯嗎?
大陸父母為了仔女, 就要難為左香港父母嗎?

仲有一個重點, 大陸不是沒有正品來路貨
走水貨跟本是變相走私逃稅
不要將它冠冕堂皇!

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 17:14 發表

版主,我沒有將他們行為冠冕堂皇,只是想說出,任何人也有父母,父母也是對仔女好(除非是那些冷血父母),但反思過來,如果你是大陸的父母之一,你真的會買比水貨貴幾倍價錢去買正品嗎?

你人工不再是香港那個人工,是大陸 ...
咁d大陸的父母既仔女就係仔女?
香港人d仔女就唔係仔女?
人地父母點樣千方百計對d仔女好, 唔關我事!
你冇人工買正貨, 要買走私貨, 我理得你!
問題係依家影響到我(地)就關我事

我都冇錢比仔女去外國讀書, 買樓娶老婆
咁點呢?去搶呀?

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 17:36 發表

依樣係供求問題,有需求,有商機,d商人就會搵貨比d客

講到尾,問題不是大陸人,而是海關(雙方的海關),港鐵把關問題,如果嚴既,就唔會禁昌狂
問題唔止係大陸人!係水貨客, 包括香港人同大陸人
係近年簽證越來越易攞, 更加令一堆無經濟能力既大陸人過來撈油水
令水貨客問題更加嚴重

問題亦不在香港海關同港鐵, 不要轉移視線
海關法例對個人貨物大多是管入不管出, 所以香港海關可以做既極之有限
港鐵亦不斷加緊把關, 幾年前成立了特遣隊就是為了應付水貨客逃票及貨物問題
我諗你對香港海關同港鐵為對付水貨賊而做左d咩係完全唔知!

我相信 jimmy 兄甚少搭港鐵到上水一帶
完全未見識過d水貨賊乞人憎之處

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-9-2012 17:51 發表

那麼會不會和出入境的管制有關?
香港水貨客香港海關冇得做d咩, 要靠大陸入口時做野
大陸水貨客絕對有得做, 即使告唔到都可以"懷疑入境目的"而拒絕佢入境
當然, 點樣可以介定佢係自用定走水貨並唔客易, 要大量資源
所以先要咁多部門對付佢地

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 17:58 發表

我以前住上水的,我睇住d水貨客越做越大,係近年黎先多左大陸人黎做水貨(自由行引起)

簽証易左,而且必賺既生意,比著你係佢地都會做

佢地係乞人憎,但如果雙方海關捉得嚴,根本就唔洗搞到今時今日既局面,當然要上 ...
你唔好成日用將心比己呢招!
成日想講到好似大家有責任咁, 互相體諒?!!
係海關捉得唔嚴都係大陸海關問題, 同香港海關無關!

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 18:01 發表

所以,行動只是影響一個站,如政府冇同上面傾,根本我地反轉香港都阻唔到水貨問題,只係佢地成本增加左,最終又係轉嫁比上面既用家
成本增加左, 水貨無水位仲有邊個做呀?
轉嫁比上面既用家又關我地q事咩?

引用:
【on.cc 東方互動 專訊】 政府昨日宣布6項措施打擊水貨客後,今早在上水港鐵站外的水貨客較平日少,但中午過後,大批水貨客陸續出現。及至下午4時許,有便衣執法人員前往被指為水貨客「散貨」地點的上水晉科中心巡視,之後有數十名警務人員及入境處職員進入大廈,並封查大廈多個出口入,行動至今仍未結束。

另外,東鐵北行線午後出現大批疑似水貨客,他們分批從鐵路沿線上車,在車廂內就地拆箱,將水貨放入手推車堆疊的背囊內,其中一節車廂懷疑水貨客多達10人。
拉人封艇!!

上水拉左130個大陸人!
期望大陸果邊拉返百零個香港人!
一舉攕滅水貨賊!

繼益力多後, 維他檸檬茶都.....佢老味.....

發新話題