發新話題

STI 二十週年金磚

STI 二十週年金磚

上個月行經鎗街,發見一套閃閃金光的滑架套件。
即告知友人,因為從來他都是金色的愛好者。
當友人初見即情投意合,昨天更把他的戰利品帶到我家中。
有時候,幫人家砌鎗的同時,自己也能夠給收到更多的經驗。
經驗是練習中獲得的,對我這個新手來說,定當義不容辭。

今次的主角是STI 20th Anniversary
我上網找個少少真鎗資料,不過金色部件於氣鎗中是難求。
朋友都只能找到鴨尾有金色的..........

真鎗相片

Creation的製品,包裝很簡約

打開包裝所見的只有上,中身及鋁製黑色外管

金條....

今次友人自選的補品

可能要等至星期尾才有空閒動工了,現分享到這裡先,謝謝

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 旗袋ing 12-10-2012 08:58
  • gtoray 金錢 +20 旗袋ing 12-10-2012 08:58

引用:
原帖由 F22 於 12-10-2012 03:04 發表
其實去到呢步支原裝槍根本只係得隻匣要得,倒不如用嚟買多幾件鋼件好過啦!
朋友原本不是去到這一步的,唯知作晚他又再進補
其實都真係所差無幾,不過有D小件會唔會買唔到傢?

引用:
原帖由 faihk 於 12-10-2012 08:48 發表

無記錯無攪錯,應該可以由成支砌出黎...
其實朋友支5.1,如果計現在的parts, 不用成鎗做肉。
便要再要加以下零件....
1)飛機組件
2)Hop-up入面個小輪及Hop-up頂片
3)Trigger個套
4)後面Hammer set內幾件小零件
5)三叉彈片,hammer spring入面兩條pin
相信差不多了....

另外昨晚行鎗街,見到有間鋪賣黑色5.1只係$1030
相信係現在見到最平的了
有興趣師兄可以去look look

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-10-2012 09:22 發表
過海唔係980咋咩?
我唔過海麻....鎗街一般賣緊$1160-$1180

開工砌鎗時間,上半身是簡單易做很多,零件也少很多。
今次肉用了全黑老馬Hi-Capa,其實用回成鎗的部件不多,
因為朋友買下一件買下一件....便入了很多改裝內件。

前後Sight,用上平價貨SAPH光纖組件

簡簡單單便拆散了馬記成鎗

請來NOVA飛機座

PDI 6。精密管,Hop-UP座同樣用上NOVA製品,不過PDI的管兩邊click位要少修才能植入Nova Hop-up座

紫色Hop-up膠是跟NOVAHop-UP座包裝內,未知效能知何!

因為要親色,所以盡可能只用黑色或金色,所以換上Guarde的鋼製回鏜桿,而回鏜桿前而的柸,未找到黑色OP品,只好用回成鎗所附的部件了

Upper 完成了

因近日閒時比較少,所以下身又要再等等時間了

引用:
原帖由 F22 於 15-10-2012 01:06 發表
對平價sight可是一大敗筆, 都已經洗到個頭濕晒都唔爭在買對nova STI sight啦.........
我自己支6" STI就剛換左NOVA STI sight
因為最近做緊九折好低

再續未了事,現在到中身及下身了。
如果你問我creation的質數如何?
我未意見,不過中身不是完件鑼出卻令我有點失望。
CP, NOVA的中身都是完件鋁材CNC鑼出,而後面Hammer有個專用的小合子把hammer set的小件裝置其中。
但是Creation製的中身需是CNC製做,不過組合方面與馬記原裝的相同。
而因為今次所用上的品牌有Nova, CP,在相容性上有少少差異。
在一些少地方方面需要少修才能植入,比一般只換中身過件所花的時間多。

下身編:
把馬記中,下身分解。

原裝5.1的膠Trigger換上Nova的鋁製黑件,不過要修才能裝入銀色的櫃架上

AirSoft出的Custom Grip,很輕量的握把。不過與Shooter相同,同樣要修才能植入

下身握把部份完成

中身編:

有金買金....所以鴨尾及hammer都換上金色製品,分別是Creation及CP出品

CP出品的Hammer....原來不是鋼材!

兩件頭中身,不是一件過中身令我有點失望

都是跟著拆及裝的次序,本來沒有問題,不過hammer位要少修....而且跟來的一根銀Pin用不上,這是給中件頭中身使用的

Creation金色鴨尾,鋁製品比原裝啞鉛輕很多

CP製STI仕樣的Magwell

經過磨合後,完成了整個中身及下身了...可以準備與上身合體

金磚最終完成了,不過滑架與中身還需作小小磨合

<完> 多謝觀看

引用:
原帖由 wilfred 於 15-10-2012 09:32 發表
想問下Ching 們, 己買了NOVA 6" kit  "STI" 下身Grip有什麼可以選擇呢 ? 謝
完全看你有幾多Budget
要正.......就緊係買"派"的啦

引用:
原帖由 2slow 於 15-10-2012 11:12 發表
徇眾要求 ...
nova STI sight
今晚借我個比佢影番張相補數羅

聽取意見後的STI

朋友得知師兄們都認為他的20th Anniversay STI用上NOVA STI Sight 會Match好多。
今晚即刻帶來剛購置的STI Sight來,而昨晚砌好後發現的一些問題。
今晚同樣得到解決,終於完成及可以交鎗給他了。
我的Cheap版STI有幸與金磚STI合照,難得難得。

引用:
原帖由 F22 於 16-10-2012 07:17 發表
金架啲marking滲返黑缐啦
呢D勞作留番比朋友自己做

引用:
原帖由 sk8er 於 16-10-2012 13:07 發表

認同
但你地用咩顏料滲
油性油+毛筆or油性筆都可以
我另一篇USP tactical 有講過

發新話題