16 12
發新話題

[紅之眼鏡/犬狼傳說]1:1九二式強化裝甲服@港大

[紅之眼鏡/犬狼傳說]1:1九二式強化裝甲服@港大

同上次玩具日唔同,好多位都改過

但都會再改良,希望係年底會展再出動

還請各位留下寶貴的意見,謝謝!!

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +15 相片分享 18-11-2009 23:25
  • gtoray 金錢 +15 相片分享 18-11-2009 23:25

引用:
原帖由 watergap69 於 18-11-2009 14:10 發表
師兄,套釤好正,請問套釤有無內置冷氣機呢?
如果無,我會濕曬
風扇就有一把.....主要發熱位都只係有頭,頸同心口

把風扇係調整面罩內氣壓用,減低霞氣發生

引用:
原帖由 F22 於 18-11-2009 18:58 發表
個人建議:套甲做得反光少少,再黑多少少就會好睇好多......... 而家係灰色............
有諗過....槍身用左該物料作試驗

但伸展性欠奉,而該甲曲位非常多........所以物色新材料中

引用:
原帖由 zachary 於 18-11-2009 23:24 發表
隻眼識發光幾正wor~
多謝
不過得2粒led真係唔多夠光,所以每邊會加多2-3粒

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 24-11-2009 03:17 發表
熱都熱死

你望下 下面
我有成班
你果張係電影劇照..仲係用特效添....
三套電影我都有睇過
美國果邊有一team cosplay添,人地件甲係倒模,仲有架裝甲車添
不過我呢件標榜all hand make囉

引用:
原帖由 dodolook 於 24-11-2009 01:35 發表
心口o個o舊係計數機?!
係,電影果件都係一樣

引用:
原帖由 queen 於 25-11-2009 23:26 發表
捉字蝨漏習問題一....

樓主....你cos"紅眼鏡"定"犬狼傳說"先..................
共通架......我的確係出紅[之]眼鏡
但所有作品都係歸犬狼傳說系列
解決到你個疑問未??

引用:
原帖由 queen 於 26-11-2009 00:27 發表

我唔識曰文....唔知"い"係咪"之"咁解....至於係咪全數歸納為"犬狼傳說"系列.....個人喜好啦, 始終紅眼鏡同犬狼傳說係兩套唔同嘅作品, 我就喜歡分開叫啦, 唔係好易搞亂...
問題一知啦, 係cos紅眼鏡. ...
多謝意見,你咁有心,不如你都試下做一件出黎,可能會做得比我更加好,更像真!!

引用:
原帖由 queen 於 26-11-2009 01:28 發表

我都想有時問整...宜家連模型都無時間砌呀...陰公...
如果你有機會,你會用咩材料去整?

引用:
原帖由 queen 於 27-11-2009 00:07 發表

咁就睇吓做邊套啦, 因為比我一定係做"地獄之番犬", 因為自己最喜歡...
咁講返紅眼鏡, 主要材料不外乎card board, 發泡膠, 同高比重發泡膠, 其D位就用膠片同鋁板, 當然如頭盔呢D就用現成嘢改啦...
...
發泡膠?件野比太陽晒一陣熱到 ?
而且維修非常不便,所以我係第二代果陣已經排除左晤用發泡材....

個人無單哥果種技術,又無工場,再者考慮過係出cos/打game果陣既安全,機動性等問題,所以排除埋用金屬同過硬的質材做裝甲最表層
我plan好下一件製品起完全改用軟性鐵網做防刺防彈(bb)層......
呢件prototype試過係雨天都無問題,又做過撞擊實驗,不過到今日我都會話未夠完善
自問人手製作一定不能同原裝正版比較,能夠讓人認得出係那個作品已經好開心
係d event好多人經常同我講話想做一件,又話自己有心去一齊出,結果咪得把口.....
又有人成日同我講話點整點整會似原著,一講心口個計數機.....就知對個作品一d都唔了解,仲講咩丫
d叫人用金屬整呀,其他硬質果種人,根本無考慮過重量同安全等問題....d建議聽過就算,都廢事解釋咁多
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

有埋裝甲車果班[人狼]件甲用倒模技術,人家仲係做開SF道具,有銀紙有地方.....做得似對佢黎講有可難?

如果見到以下既造型係香港EVENT出現,結果會係點??
係,的確同原著有好大出入.但你睇唔睇到人地個心機係入面呢??

與其執著與原著之差距,不如自己親身整下去感受一下........
你就會明白咩叫[當做得越接近設定時,有時會連那些設定的欠陷點也會被製造出來]
時間係自己控制的...忙不是借口

引用:
原帖由 theloggoo 於 27-11-2009 20:20 發表

敢問師兄...我行唔到路, 要坐輪椅, 係唔係等如冇資格話人 行/跑 得慢? 定係一定要 行/跑 得快過嗰個人至可以話佢慢?
我想問,要坐輪椅同批評人行得快慢有咩關係?

你呢個比喻有d問題.......

引用:
原帖由 theloggoo 於 27-11-2009 19:22 發表
嘩!件野真係好比心机整喎.....不過想請問聲...一睇就知Cos乜, 但係睇真又冇忽似, 應該點叫?

比我會Cos....89394
都係叫cosplayer囉....唔係叫咩?
唔知你[睇真又冇忽似]個定義係點...我都知而家d人對cos個要求高左好多好多........
我唔係盲目去盲撐所有cosplayer....但自己整得道具果d cosplayer,無心的話,出黎為咩?
著得上身既,點都會花d心機精神去整下話??
接受唔到意見既,你唔適合玩cosplay
不去尊重別人心機的人,無資格批評cosplay!!

引用:
原帖由 queen 於 28-11-2009 02:46 發表

回得你post, 都預咗會有排討論啦...好繼續..

我諗我哋嘅設計理念已經完全唔同, 我一路就諗只為外觀, 同着住行得擺到post影到相就得啦, 最緊要越似越好!!
而大哥竟然要去到着去 ...
唉~滿足下你,re下啦

我整去打game,有咩問題?
個post我post響cgf,駛唔駛你批准呀?
我post hkml,又須唔須要向你交代?
我唔post hkcosplayer討論區,關你咩事?
咁有心機捉我的不是,咁有心打篇咁長既文,你仲同我講無時間?嘩卡卡
我承認同原作差一大截
但好比那些紙上談兵的人有一點唔同
至於有咩唔同,你自己估下啦~

你咁在意既,都係自己做番件,比個榜樣人地睇,我地咪虛心學習囉
難道你酸人葡萄先黎去大挑骨頭?<---挑骨頭一字你自己話既

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 28-11-2009 17:14 發表
啊~攪到d師兄添.....
算啦,queen既目的以經達到,我del該句.免得眾玩家被人利用去煽動
對除左queen之外的眾英軍玩家致歉!!
以上

我想講下d野.....
係呢件事上,我又踏左當年個錯誤決定,佢唔尊重我心機,我都唔尊重佢心機
就正中佢下懷.....又得罪其他英軍玩家
不過個人講過唔只一次,重申我自己未盡完善
我只不過想queen感受下製作過程,佢就死咬唔放
話自己無時間,卻一篇又一篇的打壓長文......
用walkie有罪咩?佢知道使用原因嗎?
我女朋友為我製作的voice box,比人評為"高科技電子零件""睇落似係電盒"......佢知道使用原因嗎?
我post去邊都管...我做咩都要受佢限制?呢個咩世界??
佢偷人地d相,佢都唔專重人,我已經處處忍讓
你地覺得佢係真心比意見咩
咁我有認過咩威者...不過我夠膽問,佢有整呢d野既經驗未....
唔係話我有特別勁,而係至少我有試過,唔係得把口紙上談兵!!
係....我的確係用錯說話,我亦都再次為除左queen之外的眾英軍玩家致歉!!
點解刻意撇開佢,因為佢唔理解心與尊重
我唔係想用心機去做自己整得不像原著的擋箭牌
但各位,如果你地仲覺得我唔係比被人刻意針對,我亦無話可說
做得唔似,真係罪該萬死??

16 12
發新話題