21 12
發新話題

神舟插天宮

神舟插天宮

小弟無知,想問幾樣野

太空倉廁所有否視像監控?

太空人男卅女,有否穿著內褲?

有引力能保持太空船軌跡運行,但又點解會身在無重狀態?(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。。。。但刀係諗唔明 )

太空壓力衣會否因為外來壓力太大或外來壓力變成負壓而爆開呢?.

引用:
原帖由 於 17-6-2012 13:40 發表

http://news.ifeng.com/mainland/s ... 14/15298874_0.shtml
据媒体报道,天宫一号中的厕所是男女有别的,并且是独立的空໾ ...
THANK YOU 蛇
考詳盡的報導

引用:
原帖由 於 17-6-2012 13:12 發表

老細... 月球都係圍住地球轉架喎...
咁引力是否可以理解為吸力
咁既重有引力或吸力.......點解會係無重狀態呢

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:09 發表

(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。。。。但刀係諗唔明乎)

簡單既解釋就好似玩鏈球一樣,個鐵球係投手獲得作用力而浮起,我地同月球,衛星之間既引力就係條睇唔到既鐵鏈

http ...
sorry....咁小弟好奇.....引力同磁力有關係嗎?thank you

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:12 發表
太空館有解答

http://www.lcsd.gov.hk/ce/Museum ... _faq_explorer_1.htm

物 體 自 由 落 下 時 , 沒 有 重 量 感 覺 的 狀 態 。

地 球 與 所 有 物 質 一 樣 , 所 產 生 的 重 力 影 ...
  .....開始明白.......唔怪得報導話一小時可以環繞地球24圈啦....thank you sir

引用:
原帖由 samsamyu 於 17-6-2012 12:31 發表
太空船軌跡運行。。好似係太空船自已有d噴射器仔咁自動調教跟番軌道行。。
應該唔係......所有進入軌跡既野會跟軌跡運行........噴射器或堆進器只係改變另一軌跡運行
可能真係有修正軌跡既作用

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:27 發表

冇關係...萬有引力同電磁力係宇宙的四個基本作用力
有物質既物體就有引力,差在係有幾大既引力
磁力係同電磁場有關,其實你既問題係internet有更詳盡既答案,好過問我地半桶水
多謝先
的確網絡上有很多資訊.....但係有好多野刀係睇唔明(小弟讀得書小,見諒)......情況同影音產品說明書一樣 .....無法子完全明白
有師兄用簡單既方法演譯,小弟好容易明白,謝謝大家

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:39 發表

大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態。
果架客機係其實不停咁 ...
......考危險呀 .......多謝師兄資訊

引用:
原帖由 gtoray 於 17-6-2012 17:12 發表
神舟插天宮.....
唔怪得女太空人媽媽話想抱孫啦

神舟 插 天宮
應該有好深層次既意義存在...(我估)
秘密地進行外太空交接實驗,
目的係在無重狀態下,人類進行線性運動,會否另血壓再提升
所有乳航員都是精中之精英

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:19 發表

.....開始明白.......唔怪得報導話一小時可以環繞地球24圈啦....thank you sir
我講左.....係條傻佬包抝頸

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:19 發表

速度超高.......大氣層內由香港飛美國刀要咁耐......大氣層外距離遠左......但等如流星速度......極快

引用:
原帖由 MinG325 於 18-6-2012 02:05 發表
唔知係無重狀態度
景海鵬同劉洋可以交接幾多下呢
丫....數漏左個劉旺
有三洞.....最多比人過一洞

引用:
原帖由 Alex_山 於 18-6-2012 20:23 發表

反問一句,點解大氣會聚集係地球表面,而唔係向太空擴散?
問得好 地球有氣压......太空無........典解唔向外擴散

引用:
原帖由 061084 於 17-6-2012 13:27 發表

出艙同係艙裡面個件壓力衣是不一樣的!
當飛機飛到好高,大氣層薄的地方就已經會出現無重狀態,美國太空總署都有架特別改裝的客機經常飛到大氣層的臨界點訓練太空人!
sorry.......唔係好同意..........如師兄所講.........如果隻机去到臨界點.......之後掉個有太空衣既太空人出機......咁佢狀態係飄浮......咁佢咪唔會跌落地面囉

等隻机走一轉番泥再接番佢

引用:
原帖由 samsamyu 於 18-6-2012 20:42 發表
地球有引力..有氣壓,但太空無,所以唔會比太空"抽乾"
明白....引力另到所有野刀有重量
包刮墮lin

21 12
發新話題