發新話題

懷舊體罰(更新)

懷舊體罰(更新)

講開体罰......多數法生於男仔身上.....禾又開多一個post講吓大家小時侯有幾百厭.....之後通常會受到老師或家人既体罰或處罰

禾覺大致可分為兩大類(動態&靜態).....
學校靜態:
無影櫈..............(老師見無料到通常會加重附磅,如一叠ETV[教育電視習作]....等,當年小弟小學一班45人)

打手板..............長間尺(木或膠).....唔會喊(因為通常好多人望住,唔衰得

罰企...............輕度:好D既班坐位原地企
                        中度:企出黑板或課室被遺忘角落
                        高度:企出班房外面走廊
                        極度(侮辱性)罰企班房垃圾桶內.....因為老師覺得垃圾應該係垃圾桶

罰抄...............一般抄寫所犯既相關罪行或課本內容...如校有宗教背景可能要抄經文x!!

檸檬夾芯...........用兩枝HB鉛筆...平行咁夾向中指指頭對落兩截...然後老師開始係雙邊筆頭尾施力(痛楚程度視乎筆既長短同施力者力度)

膠紙封咀(侮辱性).....通常上堂個陣同同學傾計勸告無效後採用

柳耳仔......唔洗講

困黑房......好恐佈  
請補充

學校動態:
雙人花式企小櫈.....兩位同學打交嘈交.....以小櫈為罰站基礎.....雙人一齊企上去,每方只可用單腳企,要互相抱住先唔會跌,累時要同對方相量換腳就位,唔合作就一齊跌,花樣笑料百出,全班睇到充滿娛樂性
罰跑圈
仰卧起坐
引体上升
兔仔跳
掌上壓

家庭式:
通常動靜難分,以痛楚為原則
槓桿力學性藤條,雞毛掃或衣架等:.......打手板.....打屎忽....大比....(混亂反抗或逃走中...可引致其他部位受創

跪地主或祖先:.................跪落如法覺無料到...再加生米粒墊底下跪...最痛係移位同起番身嗰吓

扮紅蕃:........通常刀費事同你勞氣.....以木衫夾沿耳珠上耳邊頂左右單邊夾....我最高紀錄為每邊5隻.....初夾有D痛...之後D血谷吓谷吓唔會痛...其實最痛係拆嗰吓,衫夾數量會因事態嚴重性加減,有須要下咀唇會夾到5隻

綁手:........以尼龍繩或小麻繩綁起單手或雙手(有時單腳)....繫於固定物件上,如鐵窗花,鐵閘等......目的另小朋友失去自由及玩唔倒玩具能力....從而另小朋友反省過錯.....現可構成非法禁固。

彈橡根::...........以橡根圈施力拉彈至皮膚表面.....實熟九級痛楚

半乾濕長面巾:.........方法:以強手用手指卷面巾角落食指.....再用弱手登行面巾大斜角.....雙手住後移....強乎fing前....弱手鬆開......另毛巾尾大斜角向前線性飛翔(有D似現今SWAT用爆門鎚動作).....到濕毛巾角尾打到皮膚.....其痛楚程度能至十級.....如能閃避會聽到"啪啪"聲既震撼,威力無窮.....以攻擊心口以下部位為主.....驚彈親隻眼
拖鞋:.........好處....太方便
.......待續

引用:
原帖由 gtoray 於 28-10-2012 18:19 發表
藤條燜豬肉
煙灰缸
兜巴星
煙灰缸&兜巴星........小弟興幸從來未遇過

引用:
原帖由 carl 於 28-10-2012 19:05 發表
打手板 & 罰企 小學試唔少....上堂講野罰企一般加"按咀".
**罰抄 我覺得唔算體罰.
寫每行15個字抄2000句,後日交(交唔到兇我見家長) ......."我以後不准過位騷擾其他同學上課"........你隻手根本無力手酸手軟痲痺....慘過打屎忽......結果4個同學幫我一齊抄先交到 .....我記得唔夠數.....好似重掙4佰幾句.....但miss無數....掉攬左落垃圾桶 但我過了骨.....早知抄1000算數

寫方法如下......每行兩句(數學細格仔簿)......第一行至第四行.....除頭一行.....2,3,4每行向後漏五個空格

我以後不准過位騷擾其他同學上課 我以後不准過位騷擾其他同學上課
         我以後不准過位騷擾其他同學上課 我以後不准過位騷擾其他同學上課

手刀軟又酸痛 典會唔係體罰

引用:
原帖由 gtoray 於 28-10-2012 19:57 發表

咁絕??
紮筆大法克星!!!
個misss好毒好絕......個時邊夠佢諗丫.......蝗蜂尾後針,最毒婦人心呀

引用:
原帖由 伯言 於 28-10-2012 20:19 發表
都未寫7色麥嘜字
小弟當年既年代.......文具科技未去到7色......住個區既文具店只提供到紅,藍,黑,綠....四種色既原子筆

引用:
原帖由 伯言 於 28-10-2012 20:33 發表

中文字每筆用唔同色寫
200句都死

引用:
原帖由 queen 於 29-10-2012 00:08 發表
當年小學.....因為我異常多口, 所以除咗以上嗰D之外, 老師仲用咗個最爽嘅方法罰我......就係調我坐最前最比間, 之後3, 4.5, 6, 7.5 同9點位都揾晒啲女同學坐
你老師對你好好。。。。。 。。。。禾刀只係頭中位東南西係女。。。。。啲女仔成日塞零食比我食

引用:
原帖由 MANKF 於 28-10-2012 23:35 發表
講到家罰,我最唔好彩。讀緊小學嗰時,老豆啱啱係黄竹坑做緊教官....
個陣時係咪用教鞭架?。。。。。

另外想問吓中國式就用“仆仆齋“
外國式就用教鞭。。。。咁即係傳統就以“體罰“型式去教導學生學員?

引用:
原帖由 2slow 於 28-10-2012 23:56 發表

我都係第一次聽
師兄請問你以前邊間學校呀
瑪莉諾神父小學

引用:
原帖由 gtoray 於 29-10-2012 13:37 發表

咁你有冇塞返d咩比佢地食?
有。。。。。。。精。。。。。。。。。。。。。。 竹蔗茅根精。。。。阿媽冲落水壺唔洗我去買麥精

班房掟粉擦&粉筆上吊扇。。。通常企正係風扇底有99%無事
將班房垃圾桶係4樓掟落街
將食完個半個朱古力甜筒放係老師張櫈度。。。。佢真係搞到好似賴屎咁

引用:
原帖由 Waterter 於 30-10-2012 13:47 發表

師兄同我差唔多喎~
掟粉筆上風扇有玩過
不過我地係玩掟書包同籃球落街
仲有响厠所既出入口灑水+洗潔精,呢個係勁好笑
最大鑊係有次換左老師支水做厠所水跟手入埋廠
有無試過張D厠紙濕冧哂水。。。飛上天花版痴住。。。個時六個洗手盆八個人。。。估計痴左二佰幾舊上天花。。。滿天繁星。。。。何其壯觀。。。有時痴唔實跌返落泥。。。有時又滴水。。。唔知為乜。。。。但好好玩

PS:依家刀覺得好玩

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2012 21:00 發表

你可以試下掟麥樂雞醬上吊扇,
何其壯觀!
掟果條友爆到成身都係!
拱損人不利己既野唔會做.....玩到咁大....比著禾中左醬......禾實揾杯可樂照頭淋你

引用:
原帖由 路比 於 31-10-2012 15:44 發表
我屋企有兩樣體罰

1.無影櫈,腳踭下放大頭釘
2.用馬鞭亂打
嘩。。。。師兄你似練功習武多D喎

引用:
原帖由 matthew2013 於 9-11-2012 19:41 發表
幾個同學轉堂嘈,全班小息罰企抆耳仔!
呢個唔係體罰

係叫集體罰

發新話題