發新話題

[認真] 如何保養辣雞?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2012 11:45 發表
可否教下上鍚手勢尼?
做電子佬個手辣雞係練出泥。。。。技巧會有D。。。。等我過兩日出番個同WARGAME有關既焊錫實戰分享post先

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2012 13:07 發表
係law,我辣一個20mins,電子廠女工就機械人咁辣
現代工人極小揸雞。。。。全程刀係由机械人生產。。。。除較大電流既接點重係需要靠人手外。
揸得雞個班多數係維修同改裝電子野。
幾十年前既電子廠女工刀只係做插機位。。。。。焊接就用浸錫方法。。。

注:

插機:。。。係行內術語。。。意思係將電子零件分類插在電子㡳板之特定位置。

浸錫:。。。係指插機工序完成後會將電子板底浸入錫池。。。。。另所有板底零件腳。。一次過。。上錫。

引用:
原帖由 mikeymike 於 12-11-2012 15:00 發表
你個問題出事地方係無鉛鍚線上面,無鉛鍚線溶點較普通線高,你要買一些高温辣雞先得,最好有温度較個類。
無錯 。。。。小弟4,5枝辣雞。。。其中兩枝有D特別。。。一枝差gas出外打game時幫人急救。。。。另一枝係手槍型。。。只得二段火力。。。插電keep住30W。。。再拉板機最勁係會提升到120W

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 15:30 發表

又話唔好懶高檔用含銀線?
女夭。。。你係咪玩野呀?
你睇吓軍醫叔個簽名先啦!。。。人地做舞台、音響、錄影。。。人地唔用含銀度高既線點揾食呀?
軍醫用銀係要過訊號。。。。你焊個D係用泥過電流。。。兩樣野泥架播

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2012 15:36 發表
再拉板機最勁係會提升到120W----扣實幾耐到120?
應該15秒內

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 16:00 發表

用含銀錫線絶非"懶高檔",含銀錫線熔点低、雜質低、導電率高...用起来爽快過cheap錫線十倍!電子廠、電脳廠全部用含銀錫線的....

happy shooting!
不過如果玩大電流。。。。如AEG。。。1.7J。。左右有成25A。。。太靚既低温錫會係最弱既焊點甩出泥。。。我見過

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 16:32 發表

莫講話舞台、音響過訊號..就算香港以前D電子廠人手焊鍚焊收音机底板、電子錶底板刀係用含銀既線,好普遍(當年既大陸廠就難講了....),因為:快速、可靠、假焊点少,熔点低支雞就吾洗較咁熱,支雞耐用 ...
軍醫叔多D講吓野啦
淨係開早晨post。。。。我地D細既想聽多D分享呀

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 16:35 發表

WAH...咁誇張, ,咁就要用番 "六四 " 錫加80W以上了...

HAPPY SHOOTING!
可能誇左小小 。。。。我寫1.7姐。。。。但好多神人玩緊4級X-game架嘛

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 16:58 發表

TANGO叔咪玩LA....您刀係專家LA...,小弟知小小吾敢扮代表...開早晨post係因為最近工人走左要晨早湊仔番學順便叫声早晨LAW...

Tango仔呀

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 17:56 發表

你鍾意打C忽。。。
你越打會越醒㗎嘛。。。。你唔覺嫁咩?

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 17:27 發表

30年前刀賣HK$8XX幾一SET,而家您話要幾多.... 專業生産線用既器材係永遠無得平的
呢兩SET :
5佰幾、3佰幾............................................美金

無段變熱火控恆溫防静電諧波訊號管理雞

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-11-2012 19:43 發表

個USB頭.......係咪俾人用雞果陣順便差埋唉風電?
可能入程式。。。亦可能提取辣雞數據

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-11-2012 22:12 發表
武林聖火雞!

RJ45係連電腦,USB係入program???
但連電腦何須在前面???
仲有個咪插.....

唔識估吓姐
乜USB唔可以輸入數據架咩 。。。。淨係用泥差電?

引用:
原帖由 T-800 於 12-11-2012 22:16 發表

您地有所不知,佢貴就貴在:佢表面上係一枝辣雞,但其實係一部卡拉OK機....

Happy shooting!
呢個好正
除左係一部卡啦ok外。。。。禾懷疑重係一枝戰斧導彈系統既雷達屏幕觸碰筆

好彩成篇野在吹水廣場姐。。。。如果唔係。。。。成班比人夾哂去老鹵領事館

發新話題