發新話題

[others] 新/舊版 KG9比對

新/舊版 KG9比對

今天有機會借友人新入手之新版KG9與我自己的Maruzen版的KG9作比對.
先說外觀:
新版跟舊版一樣,上身,Bolt 片(即外面銀色的一層,Bolt是啞鉛的)及彈匣是鋼做的.

Charging Handle新版比舊版細及銀色閃爍一點

Bolt片新版比舊版銀色閃爍一點, 舊版是啞色的

內部改良不少,多了單發選擇,可調HopUp, O-ring式的拍頭及加長"撞針"等等............

至於力度,使用恐龍氣, KSC 0.2珠,大約1.25j~1.1j之間.舊版彈匣可在新版槍用,反之卻不可,估計是工差問題.新版KG9內有跟入彈咀x1, 大小不同o-ring x4(彈匣用), 飛機彈弓x2及長機米 x1. 原裝飛機彈弓估計安裝問題,拆開時已報廢,已更換附送的飛機彈弓...........

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 24-7-2014 23:57
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 24-7-2014 23:57
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

經測試舊版下身外殼不可更換在新版上,最主要原因為新版更改了可調Hopup及三檔式的選擇制,令舊版下身內部有很多位置不合,不是不可修正,但要超強手藝方可.................

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-7-2014 00:29 發表
下身改吾到?有無對比圖?

打得爽吾爽?
就係衰在砌返好晒先記起無影相.........用個舊下身講下最主要改咩

其它仲有啲位要執,但睇到個hopup位已經唔想諗

至於爽度說實話唔及舊版打topgas咁爽

引用:
原帖由 matthong 於 25-7-2014 06:16 發表
早晨Jacko兄,首先多謝你的分析 我同樣擁有Maruzen舊版,重唸住有新版匣比舊槍用添 ,睇完你分析都應該係唸多咗。另外想問下此新槍值得入手嗎?另會否出摺托版嗎?Thx!
其實應該執下可以用到,因為主要扣彈匣位果道有少少工差,但唔敢肯定執完新版槍用唔用得返.聽閒將來滅聲及尾托都會有,仲有短匣tim~.

引用:
原帖由 1392 於 25-7-2014 12:06 發表
請問JACKO師兄,你朋友會否做鐳刻??
不知道,但如果是我的應該不會刻了,因我已有一支full marking舊版

發新話題