發新話題

穩定最重要.....

引用:
原帖由 auhokan 於 18-7-2009 09:11 發表
國內未作戰時是不可以上膛的,所以把手指放進trigger也沒什麼所謂吧。
師兄一定係搞緊氣氛。
所謂的肌肉記憶,即人係緊急情況之下,會作出自我意識中最舒服/習慣的行為。假設而家無上瞠,呢個士兵放食指入板機護環內,當呢種行為成為習慣後,以後接戰時槍械上瞠後,好可能自然地伸隻食指入板機護環內,就咁就走火喇。

小弟認為,當時個士兵並非做緊匿跡狙擊任務,預先除開瞄準鏡蓋係無問題的。但係唔應該除便伸隻食指入板機護環內。(接戰時,伸隻手指入去要幾耐姐。)

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 14:21 發表
這唔係都係西方的說法?

我e加唔係唔認同條例,
我只係覺得中國同西方的條例未必一樣.

加上,我所引用的野未必正確,但可能係正確.

世界上係唔係一定要跟西方呀,
中國有中國的一套.

如果槍係冇上膛,入面冇 ...
師兄強調西方箇套標準未必岩中國用,呢點我覺得無問題。
但係即使無入匣無上膛,手指都唔應該伸入板機護環。儘管當時當刻係無危險,只係因為你好精神,知道支槍有無上膛。但係你可唔可以保證永遠都咁清醒先?
問題在於,當你步巡左一段時間,或接戰左,你既精神可能已經無初時咁清醒,你無咁多精神注意身體每一個細微動作,你集中尋找目標,其他動作只有靠自我意識(或即習慣)來控制。(題外話,睇踢波時,開頭箇陣,每個球員有氣力,有速度,動作細膩。但踢到尾段時,多數球員仲有得衝,但係d動作已經無咁細膩。)

平時無上膛時習慣放隻手指入板機護環,呢刻雖然已上膛,你因為慣左咁樣做,你亦會放隻手指入板機護環。咁就危險喇。

師兄千其唔好比國家民俗意識溝亂槍械安全習慣。每個國家都有自己獨特既安全防禦標準,但係身心理都係大同小異。所以我覺得歐美先進國既安全防禦法係岩大陸用既。

都係箇句,要開鎗時,將隻手指伸入去板機護環,要幾耐姐?

引用:
原帖由 FPKHG 於 18-7-2009 16:01 發表
我覺得最佳既安全守則就係唔load彈
取消。

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 18:53 發表

係岩大陸用唔代表一定要用
唔好係到講就兇恨做就碌x
自己衝上大陸同解放軍提議下,睇下佢地點理

唔好意為自己達個idea出黎,就個個以為你係大師兄,好安全
你咁樣迫人地用你果一套,人地只會認為你係野蠻

同埋 ...
兄台認為性別歧視箇攔已經取消。
不過,我都要回應你,每個國家既軍隊都係會望住周圍改進自己,所以會有情報員或間諜呢回事。(民兵網係香港知名既網,你估大陸既有關部門會唔會mon住拿?)

另外兄台話我硬要講出自己既idea,就係迫人地認同,話係大師兄。咁公開論壇就係用黎表達自己既idea。照兄台話齋,個個出post既都係迫緊人啦,都係大師兄喇。
兄台不如逐點講出我有乜講錯喇。我都想學下野。(除左話人碌粉)。

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 18:53 發表

係岩大陸用唔代表一定要用

你咁樣迫人地用你果一套,人地只會認為你係野蠻

老老實實,我玩美佬
我都係跟美佬玩槍果一套
係見到某D人咁樣強加自己果一套落去人地到....只會比人認為跟開西方NSP既人野蠻

同埋 ...
你話玩美佬,你係唔係當過兵架,可唔可以講下美軍NSP箇套既原理同埋大陸既安全標準既差異呀?以及兩者出現既原因呀?
我之前簡單講左"肌肉記憶'既小小原理,同埋從呢個原理講左相中大陸軍人有乜野唔好。可能有錯,兄台有無高見呀。

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 19:22 發表
唔好對號入座,我話迫人地認同果個唔係你
Quote:
"係岩大陸用唔代表一定要用

你咁樣迫人地用你果一套,人地只會認為你係野蠻"

你quote我段野出黎,打左以上段出黎,你仲唔係話我。
仲有你話我性別歧視,仲話我碌x,小心你d用詞。

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 19:28 發表

我玩美佬唔係代表我當過兵

不過既然都變左單純既POST WAR,由老解飛到去美佬,我費時姦POST
我收檔

兄台我受唔起,你加油
話完人碌x, 你咁樣就走拿。我打左唔算小野,你可以逐點擊破既話,點解唔賜教呀?我都要學野架。
我黎呢個軍事討論區,主要目的係交流同埋學下行軍時接戰時既知識,包括心理及身理狀態。我亦都係從呢種角度以及'肌肉記憶',講左我對大陸軍人放隻手指入護環既不認同之處。兄台點解你唔逐點反駁。

話完我碌x,又話費事姦post,跟住叫我加油。師兄你好x清高。

引用:
原帖由 vincent199 於 18-7-2009 19:58 發表

你所講的係習慣, 上膛後要放隻手指出來.

如果照咁講,中國都一樣可以有自己習慣,就正如未有命令唔可以上膛.
首先,我從來無話上膛與否,岩定唔岩。我對相中軍人唔上膛,無俾過意見。 我只係講過毋論上膛與否,手指唔好防入護環內,直至準備即將或要開槍。原因係,唔好習慣隨便放手指入去。亦都可以咁講,呢一個守則係加強左對槍械既安全意識。
開真槍既感覺同開氣槍好唔同,其爆晌以及預計倒既殺傷力,(枉論敵人射緊你),會令一個人緊張起來,當時你重有意識控制身體既大動作(例如起身,痞低,跪低,舉槍瞄準),但係對於身體既各種微細動作失去一大半既注意力或控制力。當刻你既手指放邊個位極有可能由你既自我意識(即係習慣)控制左大半。
所以平時就算無上匣,都要放翻出黎,以令呢個動作成為你既習慣。

師兄有無睇過人訓練詠春,同一個動作不斷不斷不斷不斷咁做呀?佢地既目的係,當有人打你,你無需經大腦,直接由脊椎神經反射出箇個動作出黎保護自己跟住還擊,呢個過程比起用腦諗快好多。呢個就係西人所講既'肌肉記憶' ,中國人所講既'習慣成自然'。如果下下都要諗過度過至做箇個動作出黎,一早變左豬頭叻。

引用:
原帖由 wonglk 於 18-7-2009 20:00 發表

師兄,算吧啦
人定係要死雞橕飯蓋既,都橕左成頁,你解釋都冇用

由得人地世界大同啦
我出post係針對每個師兄既每個post內容講出意見,或者反駁。而你既post,除左西方唔岩中國外
,都見唔到有乜野論點。而家你仲扯埋人地既post,話我死雞橕飯蓋。你唔單只侮辱我,你仲強姦埋人地出post要表達意見既目的。你條糞青,我唔知你開槍既體會係來至真槍定係氣槍,又或者係神槍手定係花灑皇,你出post既目的只係要黎搞破壞。

你條網上粉人皇,

講又碌粉,做又含粉
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -20 違規內容 19-7-2009 03:35
  • gtoray 金錢 -20 違規內容 19-7-2009 03:35
  • kimkileo 威望 -20 網上自由討論,唔岩聽可以唔回架 2.請各版 18-7-2009 22:50
  • kimkileo 金錢 -20 網上自由討論,唔岩聽可以唔回架 2.請各版 18-7-2009 22:50

發新話題