發新話題

[DIY] G36 K仔???

[DIY] G36 K仔???

有好一段時間無搞過自己d槍,最近終於有返心機輕輕DIY下

新年係鴨寮街$80執左支無頂橋但操作正常既G36C,摺尾就用左去DIY落支M870到,槍就放角落不見天日。
然而自己打GAME習慣帶兩支長槍,以作後備,但就因為咁好多時打GAME都帶好重。

既然支槍無咩用,就大改佢成更輕更短既後備槍啦!

最後完成品:1.5kg (連一空匣,不連電)

不過外露螺絲多,見諒!
波箱亦執左,用230mm管,1.1J

過程:

相影得唔多,輕輕簡略重要步驟~

無用既拆曬切曬,拼個p90握把又ok喎

外管用HK51,車左好耐好耐..

係槍管座車個凹位,外管車個凸位

連接,都好穩固

上外管,螺絲鎖前握把,上部整個蓋,蓋住放係波箱頂既11.1V條電

M4照門,拆左上下調整

用MP5準星, 加側橋

完成,多謝觀看
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 12-11-2016 17:16
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 12-11-2016 17:16

5 個讚好! TOP

多謝各位師兄欣賞
引用:
原帖由 新手一隻 於 12-11-2016 17:44 發表
師兄好犀利。想問下個準星係點固定的?
用一條螺絲垂直鎖落槍身,再加鋼膠鞏固

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-11-2016 22:15 發表
十幾年以前,日本人好興玩改AEG砌既特別款,近年新槍狂出又吹起仿真潮流,今日重現倍覺清新脫俗

諗起我第二支DIY槍係02年縮短AK,咁就十N年了
自己創作改款都唔及仿真DIY多功夫,自問能力不足,興趣亦唔係仿真,所以幾乎每次DIY都係自創改款

引用:
原帖由 Dave 於 14-11-2016 10:14 發表

自己有時d diy 整完其實外觀不美反醜,或者功能看起來很好其實根本不實用,這些diy 自己拿出來貼也不好意思,
較早前taobao 買了一個peq10 ,laser + 光度極不足的電筒,後來diy 了一個強光電筒,實用是實用了, ...
對我自己黎講,DIY仲有廢物再用同埋慳錢(但賠上時間精神...)既目的。每次見到屋企無用既槍呀件呀,因為唔想浪費,唯有諗下可以有咩好DIY,當然亦好鍾意創作呢個過程XD

特別認同DIY玩具槍要落得場呢點!DIY完"實用品"又落唔到場就真係雞肋...
今次整呢支槍著重減磅得黎又要堅固。P90 grip既連接最主要靠底部一條長螺絲鎖上槍身,再係左右兩邊加膠板,螺絲固定。最主要好彩P90 grip又咁巧岩岩好放得入g36槍身,固定唔算太難。反而係外管同槍管座既連接,花左好多功夫,不過最後都好穩無搖頭。全槍最脆弱就係頂部既電池蓋,遲d有需要改進下。

又發覺以前既DIY無基本工具真係好難做得好,最起碼都要有一部手磨機先可以有效做到精細既改動、鑽洞、打磨等等。

Btw,因為對DIY落得場既重視,其實我同時進行緊2年前完成既SVU大翻新 有感即將畢業後再有時間精神DIY既機會唔多(而家都愈黎愈少…),希望可以儘快完成啦

發新話題