發新話題

[認真] 好書推薦

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-9-2014 00:36 發表

蔡子忠的漫話版,莊子好睇,老子都有,你要可免費
Good advice~

我本身都唔睇書, 直至廿年前嘅侏羅紀公園小說,到後來嘅村上春樹小說撻著咗我, 之後一發不可收拾, 軍事、經濟、文學、心理學、寵物、攝影......乜都睇乜都研究吓, 發展成而家一年睇超過50本文字書, 出街個袋裡面一定有書睇~

睇書最好搵自己有興趣嘅嚟睇咗先, 例如近排我就建議睇《男人唔可以窮》

by the way, 中小學時我睇好多漫畫, 到而家仲睇緊《古惑仔》~其實睇任何書都會有得著, 就算係《古惑仔》都一樣~

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-9-2014 16:40 發表
火武耀揚好睇,有電影感,講社會講人性

我一星期刨足三四本大陸軍事書,未計其他書同網上資料...又係乜都睇乜都研究吓

閲讀係一個習慣,係資訊社會你不怕文字,就赢人半條街.仲有係保持批判精神同 ...
<男人唔可以窮>係借萬惡嘅金錢嚟講故事,主要係帶出親情,友情同愛情。
呢個係高登入面連載嘅故事,後來最書成為最暢銷書,到而家拍埋電影。呢啲好啱新手閱讀

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-9-2014 16:40 發表
火武耀揚好睇,有電影感,講社會講人性

我一星期刨足三四本大陸軍事書,未計其他書同網上資料...又係乜都睇乜都研究吓

閲讀係一個習慣,係資訊社會你不怕文字,就赢人半條街.仲有係保持批判精神同 ...
我最鍾意就係聽上咗年紀嘅人講佢嘅故事,人地花咗一生幾十年時間去經歷去學懂嘅嘢,你可能用少少時間就得到佢嘅智慧,絕對值得。
曾經我有個朋友講關於孫子兵法:『人地當年打生打死,為咗爭呢本書死幾多人,而家幾十蚊就買到,你仲唔睇!?』

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-9-2014 00:38 發表

第一集真係好好睇!
第二集劣評比較多,依家仲未睇
電影版我唔多睇好,好難係一百幾十分鐘描寫到主角心態變化
同感,不過我都未睇第二集

引用:
原帖由 reniless 於 19-9-2014 19:04 發表
以咸書嚟講,覺得筱山纪信拍嘅咸書好睇過荒木經惟同森山大道。
荒木經惟...... 以攝影角度而言,我真係唔識欣賞

發新話題