發新話題

[Tanaka] 關於Tanaka左輪Heavy Weight 問題

上真品Grip恐怕非常之難。
Tanaka Colt DS3都要鋸柄,真係冇得搞。
引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 24-6-2024 18:02 發表

唔知Marushin既Heavy Weight 會唔會同Tanaka差唔多?
暫時睇中Tanaka Model Gun
Marushin係吸引,如果拎黎玩同收藏,價錢合理都想整支m29,唯一可惜grip比較大,好難換到真品grip
唉...左輪真係魚與熊掌
究竟世界上還有神嗎?

回覆 31# 的帖子

如果想收藏 係唔係Tanaka Model Gun比較像真
因為見GAS版有D雞肋 打起上黎唔多爽咁,仲要無得退彈
要玩GAS 好似玩MARUSHIN / UMAREX /  KINGARMS仲好,起碼退到彈

最近入左支Tanaka M29 ,4吋gas,反光黑,換左對珍品膠手抦,可直上。又夠重,又像真,入gas打空槍又夠響,都幾滿意。但當然係無得入彈這部份。

引用:
原帖由 yth 於 25-6-2024 01:42 發表
最近入左支Tanaka M29 ,4吋gas,反光黑,換左對珍品膠手抦,可直上。又夠重,又像真,入gas打空槍又夠響,都幾滿意。但當然係無得入彈這部份。
  正啊M29
我仲考慮緊入MODEL GUN好還是GAS
我自己偏收藏向多,打GAS可能拎另一支打,唔捨得驚膠野唔襟打

引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 25-6-2024 00:14 發表
如果想收藏 係唔係Tanaka Model Gun比較像真
因為見GAS版有D雞肋 打起上黎唔多爽咁,仲要無得退彈
要玩GAS 好似玩MARUSHIN / UMAREX /  KINGARMS仲好,起碼退到彈
其實絕對係,個人覺得輪上退彈係靈魂,以收藏計其實U記M29已經好好,又金屬重手FINISHING同MARKING都算唔差,同埋KA其實內部結構唔算好實淨(我玩左兩年整過次彈弓),另外去返同一舖頭買野時曾聽舖頭老細講有客反映KA PYTHON第2版有氣咀漏氣問題,所以如果唔係要求GAS方便玩既話U記M29會係較好選擇;純計外觀MARUSHIN會靚仔D,但一來貴二來始終膠槍手感無咁好,我一定建議U記或KA

你講起MARUSHIN,曾經話翻出CO2版.45大型輪TAURUS RAGING BULL同COLT ANACONDA,最後又無左件事

引用:
原帖由 romechung 於 25-6-2024 04:14 發表

其實絕對係,個人覺得輪上退彈係靈魂,以收藏計其實U記M29已經好好,又金屬重手FINISHING同MARKING都算唔差,同埋KA其實內部結構唔算好實淨(我玩左兩年整過次彈弓),另外去返同一舖頭買野時曾聽舖頭老細講有客反映KA PY ...
THX師兄!!!
唔係你講真係唔知原來KA質素咁差,U記M29其實係好好,可能我果支係3吋就手感相對好D
試過拎6吋黎玩,個GRIP位設計問題真係顯得配重同手感方面麻麻

talaka電鍍板買得過 保養得宜廿年都唔會出事

引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 25-6-2024 05:29 發表

THX師兄!!!
唔係你講真係唔知原來KA質素咁差,U記M29其實係好好,可能我果支係3吋就手感相對好D
試過拎6吋黎玩,個GRIP位設計問題真係顯得配重同手感方面麻麻
6寸大支夠氣勢,不過我個人就覺得收藏就係貪尼D
KA唔只PYTHON,19年初支SAA剛賣時外國都多人話氣咀漏氣問題嚴重,好在我個支漏小小可以定期加矽油補救;但香港市面又真係得KA出全金屬SAA,仲要算平$980;講返KA PYTHON,有刻字第一批又撞正疫情初期時法國版CITY HUNTER上NETFLEX,變相吸到FANS訂,加埋價錢吸引,你又吹佢唔脹,鬼叫連WG個批自家設計全金屬CO2輪同代工DAN WESSON外形麻麻都要賣千幾,咁KA PYTHON外形OK又用GAS咁方便仲要賣平D,又真係抵到爛

talaka未有飛馬系統之前都係可退殼

幾乎所有廠牌子既Python357 我都有
ka好似係全金屬可退子彈殼
敗筆係個marking唔夠深刻

係,一般台灣出既金屬槍,唔知用咩金屬
但KA 聽聞係用鋁合金 + TRIGGER ,HAMMER都鋼,真係幾吸引
反正呢D收藏槍玩都係其次,入GAS方便過下手癮就夠
係可惜貨量少,仲要分V2版,但好似話出年先會再出

btw有沒師兄推介邊度買左輪HOLSTER會齊d款呢
最近入左支Tanaka M13

引用:
原帖由 Tango1997 於 25-6-2024 20:33 發表
幾乎所有廠牌子既Python357 我都有
ka好似係全金屬可退子彈殼
敗筆係個marking唔夠深刻
如根據我買間舖老細講,全金屬彈款個批係第2版,KA出廠已經有MARKING,我見過實物亦覺得佢夠深;第1版係20年初,KA出廠時無MARKING係要運去台灣搵另一間廠刻,MARKING淺過第2版

不過KA MARKING已經算好,我曾買過CYBERGUN出個支CO2 PYTHON(KWC代工),唔只槍身做寬左,MARKING係白色印上去好肉酸個隻

引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 26-6-2024 00:09 發表
係,一般台灣出既金屬槍,唔知用咩金屬
但KA 聽聞係用鋁合金 + TRIGGER ,HAMMER都鋼,真係幾吸引
反正呢D收藏槍玩都係其次,入GAS方便過下手癮就夠
係可惜貨量少,仲要分V2版,但好似話出年先會再出

btw有沒師 ...
我覺得TRIGGER同HAMMER都係鋁合金,摸上手唔識分但估佢無咁好死用鋼
不過提一提師兄,KA PYTHON第2版(我舊年見)有奇怪地方係TRIGGER一定係黑色,就算銀槍身都配黑色TRIGGER,尼下好扣分;另外個輪FINISHING同槍身唔同,輪係拉絲紋,睇下師兄接唔接受到有咁分別

但今年無出過槍街同無留意市面上產品,唔知目前市面上KA PYTHON會唔會有UPDATE版本

引用:
原帖由 romechung 於 26-6-2024 01:33 發表

我覺得TRIGGER同HAMMER都係鋁合金,摸上手唔識分但估佢無咁好死用鋼
不過提一提師兄,KA PYTHON第2版(我舊年見)有奇怪地方係TRIGGER一定係黑色,就算銀槍身都配黑色TRIGGER,尼下好扣分;另外個輪FINISHING同槍身唔同, ...
早排有去睇,應該係第2版黎,Marking都深,全金屬彈殼,可惜無4吋
唔知你地指第一版marking淺係唔係連黑槍都咁?
可惜Tanaka既Stainless電鍍上去,真係好鬼驚磨到甩/保養唔好變色

btw想買個 K FRAME既HOLSTER比支Tanaka M13,唔知有沒Ching推介邊度有

引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 26-6-2024 01:55 發表

早排有去睇,應該係第2版黎,Marking都深,全金屬彈殼,可惜無4吋
唔知你地指第一版marking淺係唔係連黑槍都咁?
可惜Tanaka既Stainless電鍍上去,真係好鬼驚磨到甩/保養唔好變色

btw想買個 K FRA ...
印象中第一版黑槍正常刻法
TANAKA應該唔駛太擔心

發新話題