25 12
發新話題

空降15軍特種兵高空多雲跳傘空降四川地震災區,下面真的都是峽谷!

令我唸起 Band of Brother

" 我們天生是被包圍的 "  

都好, 最後取消剩餘85圓傘人員的空降行動

冇拎佢地條命來做 show

有個問題想問問, 點解明知高跳會有缺氧問題
但係都無好係似美軍果 d HGU 加 MBU比 D 士兵用呢 ?

Never Forget

回覆 #18 Pan 的帖子

你去买一套解放军的单兵装备就会明白

引用:
原帖由 Pan 於 19-5-2008 17:01 發表
有個問題想問問, 點解明知高跳會有缺氧問題
但係都無好係似美軍果 d HGU 加 MBU比 D 士兵用呢 ?
冇發細氧氣筒卦..... 我見貨機上高空空投物資D空勤人員有氧氣筒,但係潛水個隻書包今大個

引用:
原帖由 Paul 於 19-5-2008 21:19 發表

冇發細氧氣筒卦..... 我見貨機上高空空投物資D空勤人員有氧氣筒,但係潛水個隻書包今大個
明白明白, THX
Never Forget

先頭部隊的小白圓傘是減速傘,下降到一定高度才打開方型傘,又稱滑翔傘。其他傘兵所用的圓傘是不可改變方向的,特性是落點較準而下降速度也較快。另外,我在AUS曾經在1,500m跳傘,小飛機都沒有供氧設備,因飛行時間短吧!但IL76機倉是有供氧設備的,如果吾係d傘兵一早瓜晒囉!

回覆 #17 gtoray 的帖子

大佬G講得 arm MS 問過好多專家,他們啖啖一笑,跳傘實落到地.........但有幾多人起到身要問班中國子弟兵喇!

尊重人格, 請勿抄習

勇敢就是勇敢,沒怎麼好爭論!

引用:
原帖由 RX78 於 28-5-2008 13:35 發表
勇敢就是勇敢,沒怎麼好爭論!
勇敢及頑強, 軍人最高境介.....
如只唔夠頑強, 點夠胆跳, 而且, 重可以完成任務, 佢地唔係就聽命令咁簡单

25 12
發新話題