發新話題

外地帶用完既彈殼番香港可以嗎 ?

好奇問問. 咁真槍parts呢?

拿, 好多師傅對真狗都情有獨中. 不過, 究竟咩真狗parts可以藏有? 點介定?
Handguard, hand grip, stock 呢d實得啦. 如果唔係光頭仔拉人封鋪啦.
咁但係好果係forward assist, 又或者得個bolt呢? 又得唔得?
假設我無真槍receiver, 不過又中意AK個bolt, 想買黎儲. 係唔係一樣唔得?

謝有識之士.

回覆 31# 的帖子

發射組件就犯法了

引用:
原帖由 ohnavi 於 20-7-2010 13:18 發表
犯法的,樓主勿試;
反而想問下泰國邊度有5.56燒,好耐無聽過有了...
我上年喺芭提雅玩個

另外請師兄們做事前要想想後果呀 !!
Ken's Custom Magpul M4  

我想問"槍械或彈藥條例" 本野有冇得買????

https://www2.bookstore.gov.hk/bookstore/viewSob1001.do?obPubDetailsPubId=24031

但係賣晒......有冇人知邊到有????

引用:
原帖由 桸藍 於 21-7-2010 20:05 發表

我上年喺芭提雅玩個

另外請師兄們做事前要想想後果呀 !!
想問師兄系邊頭記吾記得呢,我之前去搵吾到大口徑

死, 真係好唔鐘意睇LAW................

“彈藥”(ammunition) 指─
(a) 供“槍械”定義(a)、(b)、(c)、(d)及(g)段範圍內的槍械使用的彈藥;
(b) 容載或經設計或改裝以容載任何“槍械”定義(e)段範圍內的有害液體、氣體、粉末或其他類似東西的彈藥;
(c) 榴彈、炸彈或其他相類的投射物(不論是否可與槍械配合使用),以及此等物體的信管、雷管及引爆管;
(d) 根據《工廠及工業經營條例》(第59章)所訂有關槍彈推動打釘工具規例所界定的“槍彈”;
(e) 行政長官會同行政會議為施行本條例而在根據第52條所訂規例中宣布為彈藥的任何東西; (由1999年第13號第3條修訂)
(ea) 射彈、子彈或投射物,或構成(a)、(b)、(c)、(d)或(e)段所指的彈藥的某件物品的並非屬射彈、子彈或投射物的部分; (由2000年第14號第2條增補)
(f) 任何炮彈殼或槍彈殼

但不包括─
(i) 只能作滅火用的手榴彈;
(ii) 只用作私人、住戶或辦公室裝飾用品的射彈、子彈或投射物、已使用的或空的炮彈殼或槍彈殼,或只作此用的構成(a)、(b)、(c)、(d)或(e)段所指的彈藥的某件物品的並非屬射彈、子彈或投射物的部分; (由2000年第14號第2條代替)

經常出現D好似好自相矛盾既野, 所以我真係好配服讀LAW既人

引用:
原帖由 winston05 於 21-7-2010 17:22 發表
好奇問問. 咁真槍parts呢?

拿, 好多師傅對真狗都情有獨中. 不過, 究竟咩真狗parts可以藏有? 點介定?
Handguard, hand grip, stock 呢d實得啦. 如果唔係光頭仔拉人封鋪啦.
咁但係好果係forward assist, 又或者得 ...
所有無牌藏有槍械發射組件都係犯法.
你可以話那M16尾通彈弓都是....係理論上係.但最主要都要個法官或律政師等介定.
致於話某店為何不比人拉人封鋪.
如要拉,都拉店鋪內放滿MICH,LWH,ESPI,PEQ,PVS那間先la...是但一件都拉得....

''我個fd''上次返大陸都係打真槍
佢都拎左幾粒殼
好衰唔衰過香港關果時比人的入房搜身
個海關哥哥搜到出黎睇兩眼 無野咁放左係台面繼續搜
搜完提都無提就叫佢拎返野走得

我係泰國試過帶
但係過關果時 唔比囉上機
比佢沒收~~~

千祈咪做膠人,累街坊!

邊個唔好彩,同佢同團o既,真係多得佢唔少!(斷正o個陣,成團人留低逐個入房仔!)

查吓舊新聞,有個膠人,收埋十零粒殼,重醒目仔到,想用石膏模倒番個彈頭擺落去!結果上到庭,個官話:「踎兩年半啦!」

引用:
原帖由 mk23 於 21-7-2010 23:53 發表

所有無牌藏有槍械發射組件都係犯法.
你可以話那M16尾通彈弓都是....係理論上係.但最主要都要個法官或律政師等介定.
致於話某店為何不比人拉人封鋪.
如要拉,都拉店鋪內放滿MICH,LWH,ESPI,PEQ,PVS那間先la...是 ...
係囉.

就係點先入罪果下頭痕.

引用:
原帖由 ohnavi 於 21-7-2010 14:15 發表

無需太擔心,5.56吾太恐怖,shotgun同762就真係有D壓力,
因小弟不是大隻型,鎮定同注意安全就ok了。
燒錢係肯定了,我上次系泰國燒一個上晝燒左兩千幾港紙...
2千銀
係果到玩左幾耐...打咩...

唔同係M134 掃左40秒 ?

引用:
原帖由 廢柴 於 21-7-2010 22:44 發表
死, 真係好唔鐘意睇LAW................

“彈藥”(ammunition) 指─
(a) 供“槍械”定義(a)、(b)、(c)、(d)及(g)段範圍內的槍械使用的彈藥;
(b) 容載或經設計或改裝以容載任何“槍械”定義(e)段範圍內的有害液 ...
即係冇火藥既子彈又得 ?
完全唔明

引用:
原帖由 silvano126 於 22-7-2010 12:26 發表

完全唔明
係奄彈...
一定不可再使用...

引用:
原帖由 silvano126 於 22-7-2010 12:26 發表

完全唔明
有時法例係好多灰色地帶
如果你有錢請律師ge就 wish u good luck

發新話題