發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-2-2017 17:57 發表

其實港警 係咪唔適合用glock?
訓練不足
安全意識不足
比咩槍都係死

係唔需要
所以仲用緊.38

我仲好記得旺角果單野個警察夠薑係鬧市高樓大廈之間向天開槍.
根本連支.38 都唔應該比佢用

回覆 12# 的帖子

多執法部門用係因為招標買返黎,即係最平個支

任何物件落係唔安全既人手上都會出問題,話知你係Glock定Clock (鐘)。

手指安份、帶住個腦用鎗何來走火?以前做外賣果陣識得個印巴護衛員,佢見住有同事清鎗時走火,原因?就係退哂彈管裡面既子彈後,求其拉一下,望都唔望仲有冇子彈飛出黎就當空膛,一落鎚就走火。

自動手鎗都係,退匣後求其拉一下就當空膛......

大佬丫,士奶要大力拉到底,子彈撞到頂殼片先會飛出黎,拉到4/5佢都係唔會飛出黎。更加唔好講抽殼勾會磨蝕,"善良的子彈"底邊抽得多都會蝕。拉完士奶冇野飛出黎就好醒水,目視檢查鎗膛仲有冇子彈,之後大大力拉多兩下,仲唔出就可以搵鎗房啦......

引用:
原帖由 Epxaiual 於 22-2-2017 20:40 發表
我仲好記得旺角果單野個警察夠薑係鬧市高樓大廈之間向天開槍.
根本連支.38 都唔應該比佢用
同意, 應該打個人

Anything that can go wrong will go wrong
Murphy's law

其實唔一定要好似VP9咁有粒野先叫load indicator
好多service pistol既extractor可以做埋load indicator

training唔好 話知你支槍要用指紋
比哂decock, grip safety, trigger safety 但唔識用都無用
Glock相對之下係支最簡單既槍 無繁復既安全設計 just point and shoot
係有限訓練下係最好選擇
好多走火事件都係基本訓練問題
unload走火 finger on trigger, 完全係安全訓練不足
真係比你用埋指紋認證 decock, 加多10個safety都無用

引用:
原帖由 eda 於 22-2-2017 20:45 發表
不是。Glock多警方客戶是由於初期免費贈送俾各大警隊,作免費廣告。

而政府部門亦唔係亂咁招標的,否則用垃圾一定最平得標,標書一定要求貨品達到不同要求,而警槍一定最重視防走火。

喺達到要求嘅品牌之中,先再選出最平的一款。

所以,你會見到一般軍發品係由最優秀嘅廠家,所造出的次貨。

其實,香港警方用Glock事故好少。Glock手槍隨使用習慣亦證明是安全的設計。

引用:
原帖由 eda 於 22-2-2017 20:45 發表
其實仲有好多槍比glock更平

hi point c9
ruger sr9
之類既下價手槍一大堆
如果單純考慮錢既話選擇大把
但點解幾乎到最後每一間都係買glock
再唔係就 M&P ?

不如討論下SIG P250
點解執法部門好似得香港買黎用

引用:
原帖由 警犬 於 22-2-2017 22:59 發表
不如討論下SIG P250
點解執法部門好似得香港買黎用
份份標書要求唔同 價錢唔同 香港要double action已經少好多選擇

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-2-2017 18:18 發表

訓練不足
安全意識不足
比咩槍都係死
X2,絕對贊同C Hing的論點

發新話題