發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

旺角單野...我覺得要開槍應該係打人, 不過跟足例打返手腳, 甚至打唔中都好過向天開槍...

回正題, GLOCK本身更安全都好, 始終班人都係TRAIN左輪出黎...
訓練係點都唔會足, 更唔講本身就無左果個意識...
衰D講句, 用開.38果班, 平時清槍唔留意SAFETY FINGER咁清都未必易扣得響支槍..
到佢地轉用GLOCK, 同一種心態咪易出事囉...都未計左輪清槍襟完粒制見輪瓜無就真係無彈係入面~
而我又好好奇, 為乜警隊買左P250咁耐都好似未有P250走火事件呢??
另一方面, 點解ICAC同海關都有買GLOCK...又唔好見佢地有走火??
(我識人做海關日日都要陀支槍返屋企, 日日都自己清槍都無擔心過係屋企走火)
為乜出問題既好似總係警隊轉左用GLOCK果班人呢??
而我都問過...皇家倉係有派槍套比佢地...但好似無規定唔准自己另外買槍套用
(警隊軍裝果班小弟就唔知喇, 呢方面有錯請指正在下)

引用:
原帖由 gtoray 於 23-2-2017 11:03 發表

12飛呀
換得切就係既
唔係個個都Jerry Miculek 嘛

引用:
原帖由 stevechau 於 23-2-2017 11:14 發表
旺角單野...我覺得要開槍應該係打人, 不過跟足例打返手腳, 甚至打唔中都好過向天開槍...

回正題, GLOCK本身更安全都好, 始終班人都係TRAIN左輪出黎...
衰D講句, ...
從來無例係打手腳
亦無指引可以向天開槍

引用:
原帖由 stevechau 於 23-2-2017 11:14 發表

衰D講句, ...
就算近至十米,面對一個活動中的人,亦唔係話指手打手指腳打腳,玩AIRSOFT 射人亦知,郁緊既目標最難打,何況要指明打手打腳。
明明1 槍打中身可以制伏,貪得意走去打手打腳,結果打唔中要打多兩槍,到時又要解話點解向市民「連開三槍」。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:

衰D講句, 用開.38果班, 平時清槍唔留意SAFETY FINGER咁清都未必易扣得響支槍..
到佢地轉用GLOCK, 同一種心態咪易出事囉...都未計左輪清槍襟完粒制見輪瓜無就真係無彈係入面~
而我又好好奇, 為乜警隊買左P250咁耐都好似未有P250走火事件呢??
另一方面, 點解ICAC同海關都有買GLOCK...又唔好見佢地有走火??
(我識人做海關日日都要陀支槍返屋企, 日日都自己清槍都無擔心過係屋企走火)
為乜出問題既好似總係警隊轉左用GLOCK果班人呢??
而我都問過...皇家倉係有派槍套比佢地...但好似無規定唔准自己另外買槍套用
(警隊軍裝果班小弟就唔知喇, 呢方面有錯請指正在下)
旺角單野跟本唔應該出槍啦 交通警outnumber仲要無防暴gear 唔徹退仲衝入人群驅散
唔識例就唔好亂講啦 打手腳   打唔中 後面一班人   

求其search都有走火case啦 部門人數多咪比例上多啲囉 無上報紙就係無咩
警隊洋總督察佩槍走火
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120114/00176_033.html
北角海關總部關員佩槍走火
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160829/55572550

引用:

衰D講句, ...
P250走過火啦,好似係女警官係家中打到大脾

當日向天開槍算是最好的,打人未必控制到場面。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

點解海關同高級警員可攜槍回家呢?照計無自衞需要,工作地點相對固定。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 gtoray 於 23-2-2017 11:33 發表

從來無例係打手腳
亦無指引可以向天開槍
呀公說得對! 警察訓練及使用槍戒唔咪要達到神槍手級素! 主要目標是在任何情況下安全使用! 所以對人身體正中位置(centre of mass)開槍是維一標準! 目的就是'停止STOP'對方繼續行動! 死定唔死! 合法,不合法或是非法死亡應該由法庭裁定!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-2-2017 12:17 發表
點解海關同高級警員可攜槍回家呢?照計無自衞需要,工作地點相對固定。
無呢回事

引用:
原帖由 gtoray 於 23-2-2017 11:33 發表

從來無例係打手腳
亦無指引可以向天開槍
X2
FBC1

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-2-2017 12:17 發表
海關部隊隨駐守各出入境關口外亦有在境内執行職務既便装人員,例如毒品調查科及版權科等.
FBC1

海關便裝人員遊人全港各區掃毒及其他職務,所以亦有配槍在身.
FBC1

走火其實有D不適合,好多時公眾理解係支槍問題, 

其實係警察自己唔小心多, Glock 設計係OK, free fall 落地都唔會走火

引用:
原帖由 stevechau 於 2017-2-23 11:14 發表

衰D講句, ...
比較下數量多, 使用次數高, 出錯機會增 不是不合理

引用:
原帖由 JBL 於 23-2-2017 11:00 發表

你咪傻喇,請參考外國對付暴徒做法就得,用橡膠子彈,用水炮車,呢個係國際標準,香港一定要跟,明未?
係舊年警方提出購入水炮車,好似今年年底到步。

https://thestandnews.com/politic ... %E5%87%BA%E5%8B%95/

發新話題