19 12
發新話題

點解出 post 仲係食字 ?

點解出 post 仲係食字 ?

好耐冇上過嚟,但個舊問題仍然存在, 就係用 Chrome 差唔多一定食字,用 IE 就 OK。

因為論壇編碼問題,改編的話風險好大
通常出一d異體字或香港字就會食
如 “o既” “木台”

。。。。。。。。。。。。。

唔係喎,佢一食就幾乎食曬全文,只係剩返第一句

引用:
原帖由 walther 於 12-2-2017 12:54 發表
唔係喎,佢一食就幾乎食曬全文,只係剩返第一句
怪字後面就會食曬
但有少部份人用某d系統或者browser會出到,原因不明
咁其他人quote佢都會食字

引用:
原帖由 gtoray 於 2017-2-12 12:59 發表

怪字後面就會食曬
但有少部份人用某d系統或者browser會出到,原因不明
咁其他人quote佢都會食字
需然我都係freerider...亦好多謝各admin o既努力, 但係食字o尼o下真係令人十分氣綏,  想做多d input o既動力大減, 作為碩果僅存forum, , 遲早需要正視..,

(利申: 已經常常打字打得好小心, 仍經常被食字...)

引用:
原帖由 Ben_9413 於 12-2-2017 15:46 發表

需然我都係freerider...亦好多謝各admin o既努力, 但係食字o尼o下真係令人十分氣綏,  想做多d input o既動力大減, 作為碩果僅存forum, , 遲早需要正視..,

(利申: 已經常常打字打得好小心, 仍經常被食字.. ...
不是保皇,但自己打文,如果十分長,一定是按一次ctrl a -> c,copy 定全文,尤其是開箱文呢d 成千字又圖又link。
如果回短文按發送時食字,可以回上一頁,是會見番d 字,到時copy 定重貼
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Ben_9413 於 12-2-2017 15:46 發表

(利申: 已經常常打字打得好小心, 仍經常被食字.. ...
其實我已經用另一個 domain 起左個 mirror site
嘗試過轉做 utf8,但試左兩次都唔成功
而失敗既下場係 total loss....

引用:
原帖由 Dave 於 2017-2-12 16:03 發表

不是保皇,但自己打文,如果十分長,一定是按一次ctrl a -> c,copy 定全文,尤其是開箱文呢d 成千字又圖又link。
如果回短文按發送時食字,可以回上一頁,是會見番d 字,到時copy 定重貼
我都差o吾多, 不過食字+細k數 pic upload (焗用outter pic site) 加上我用手機多(今時今日...), 連細icon button, 想排靚D個版都會令人好崩潰

都係果句, 作為一個freerider已心存感激, 但如果長以下去想留/吸用户, 可以諗諗, 始終好内容先吸到人

Anyway, cgf 加油

引用:
原帖由 gtoray 於 2017-2-12 17:07 發表

其實我已經用另一個 domain 起左個 mirror site
嘗試過轉做 utf8,但試左兩次都唔成功
而失敗既下場係 total loss....
明白難處

寫完複製,食字就改字重貼,只能這樣了

重有,吾知點解有時引用其他人的文,食左佢地既文既字

所以抄都要小心小心
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

我都係用Chrome

但我係用台灣繁體字...冇用香港字

所以都仲係自己手動加野...例如咁 ==> 0係...0既

到而家好似都冇乜食過字

反而之前用手機回就食左字...可能選字選左d唔知咩簡體字

繁體字個D一字兩寫都係食字
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

其實樓上 Dave 講得o岩
只要一發現食字,按返回或 back 便可
刪除異體字改返再出就得

唔關chrome事架喎,我都用緊
至於食字呢,其實我一路打字都好少好少用香港字,除非地名一定要,因為總有其他字可以替代。
以前拜讀畢華流的作品,都好口語化,都無香港字架喎~

19 12
發新話題