發新話題

08-會考 高考 生集結處+啦啦隊打氣區

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 14:04 發表

我學校中文科主任加miss話
佢係冇限你作幾多..最少600
但其實600-650係標準
加上你作成千字就會越大機會寫錯字
亦有試過有人係卷5(我係指卷5..卷2唔記得會唔會到扣)寫過量比人倒扣廿幾分(佢就係寫左成千字)
卷五寫千字梗係抵死啦, 寫明限字
但卷二真係越多越好, 但一離題又係死, 錯字錯極最多扣5分, 離題就最少扣40分

引用:
原帖由 zeta 於 25-4-2008 14:11 發表

卷五寫千字梗係抵死啦, 寫明限字
但卷二真係越多越好, 但一離題又係死, 錯字錯極最多扣5分, 離題就最少扣40分
卷2唔一定越多越好...點解越多會越好??
除非你真係有咁多野寫...

無謂的助語詞最好唔好加...反而會令閱卷員有壞印象
試問你係一個閱卷員...改左50份作文...咁岩睇到你個份...叫你寫六百幾字...你嘔千幾比我...你有冇心機改??
加上錯字真係會越多....最多係扣5分...但係冇理由比佢咁樣扣5分架...唔抵...

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 14:17 發表

卷2唔一定越多越好...點解越多會越好??
除非你真係有咁多野寫...

無謂的助語詞最好唔好加...反而會令閱卷員有壞印象
試問你係一個閱卷員...改左50份作文...咁岩睇到你個份...叫你寫六百幾字...你嘔千幾 ...
因為內容分實際上係同字數掛勾嘅

除非你係咩大文豪, 唔係700字係塞唔夠高文筆分所需嘅修辭嘅

作文我有信心…
不過閱讀就…
Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

CE理科, 大埔區

Chin閱讀死得!

引用:
原帖由 LCW 於 25-4-2008 17:46 發表
CE理科, 大埔區

Chin閱讀死得!
聽日listening=.=""

大家記得帶收音機!!!

引用:
原帖由 LCW 於 25-4-2008 17:46 發表
CE理科, 大埔區

Chin閱讀死得!
比我想像中難...
好多人最後果篇"不圓亦圓"死
文言文反而睇得明...

引用:
原帖由 101653 於 25-4-2008 19:07 發表

比我想像中難...
好多人最後果篇"不圓亦圓"死
文言文反而睇得明...
如果佢係正正經經出
我反而超有信心
點知佢出詩! 我死左

我響後面抒情文仲有信心過佢.....

超....邊有人同你講會同上年差唔多? 係你一廂情願,做passpaper信哂 ja 嘛~
年年做同一份卷好唔好? 話人狗唔好話自己廢?

回覆 #475 adrianyahk 的帖子

x2

今日果份野真係ok難!!!:x :x :x :x :x :x :x
我自認(廢)
我mock都係岩岩pass=.=""

引用:
原帖由 hmstalent 於 25-4-2008 19:54 發表
x2
你做得考生,就係默認左個制度,你就只有默默咁俾佢玩ga la~!
咁叉憤恨,咪唔Q考,上"你想","膠燈",搵人搞下革命衝擊考試局囉~!一係就唔好鬼考!
佢出得難咪一樣有人八優兩五星,一樣有人拔尖!
成班傻仔周圍吠...IVE 阿蘇歡迎你!

人地貼中左,咁又點? 你都可以去補ga? 唔補都可以想辦法"侵權"ga?
貼 ja ma! 我都貼到啦! 一年放幾百條題目,我唔信唔中一兩題!

會考試場變賭場,
唔靠實力靠吉祥。
撞到錯晒哭斷腸,
考評局你壞心腸!

引用:
原帖由 undefined 於 25-4-2008 20:45 發表
會考試場變賭場,
唔靠實力靠吉祥。
撞到錯晒哭斷腸,
考評局你壞心腸!
我想講粗口....

算X數啦!

發新話題