17 12
發新話題

兵衫一件

兵衫一件

今日早上仲掛緊8球,唔駛出街,於是執下櫃爆下箱,卒之搵返件野出黎,宜家就可以同大家分享。

嚮軍隊裡有好多時候,無定向咁有試驗品用,不過係事先唔會公報俾大家知,亦唔係個個有份~
就連派倉果個/果班,都一頭霧水,用果個都是旦照用。
就連自己CORP個揸旗人大大粒都支吾以對,又有D MSG、SFC代表一句從來冇用過,冇見過,甚至一口咬定嘲返我轉頭。

嚮香港,偶爾一次同Marine師兄傾開哩件野,
佢好好奇咁問返我:幾時架~ 有嘅咩~ 嗱?果期有D咩... 應該冇過喎~ 係咪我記錯~

之後,我擰埋套野落去俾佢過目,佢第一眼就話係商品野,再甩真D,睇真D,對真D,佢又支支吾吾喇~ 不認不認還須認呢~

其實除左投入俾USMC落場使用嘅果兩個色之外,
以前大冰賣過嘅偏綠MCCUU、同埋另一個老友記介過套暗灰杏URBAN MCCUU、再加我手頭哩隻,仲有D真係見都未見過,
綜合各界資訊,大概知道應該有六、七個色,全部都係試驗品。
而軍庫工作人員、部隊裡、軍品製造商、承辦團、單位軍官、單位士官、單兵、COLLECTOR所知嘅都係冰山一角,非常凌碎。

原來D美佬野,有好多時,上面丟D野落黎俾大家用,係唔需要原因同解釋點解要轉~!
第一、哩D野唔駛/唔到士兵去諗。
第二、唔知試版定落場版。
第三、冇得選擇。
第四、逄係TEST野,用完要如數交還。(所以當時炒到海鮮價係有原因嘅~)
第五、耐用/實用情況報告唔係使用者感述,係由監測者擬定。
第六、試驗用嘅軍品裝備以至武器裝置,一概嚴禁官方許可以外的採訪及拍攝。
第七、某些情況,使用者也須保密。(因此如非肉眼所見,其他倉嘅班排弟兄可能毫不知情,未有所聞)

有時漏到汁俾大家認知,都已經過哂氣~ 或者官方銳意公報開發。

當年哩件野到手時已經係1997年3月,但標籤REMARK係96年,同期與WOODLAND MCCUU交替穿用半年。真正著去落場嘅沙色MCCUU最早係1998,打杖見報嚮2001年。

至於哩件就係當年跟行李帶返黎。走私成功~!但由於色水唔靚所以拋諸腦後。

近年上網睇返D相同數據先知,原來早幾界,未開發定案MCCUU MARPAT之前,曾經TEST過一隻好似叫T-TONE URBAN CAMO胎死腹中,但本人同Marine師兄竟然全不知情,真係大鄉里。

而一刀切凈收藏G.I.野嘅朋友,也不時錯失很多堅野好野嘅目光同機會。
有D人認為真正落場著住黎打過杖參與過戰事果D先係G.I.,即係商戶所講嘅original!

其實,哩D試驗軍品都係呀公派嘅,單兵真係有著過去用,而且有血有汗架~

附件

25-6-2008 17:13, 下載次數: 0 , 閱讀權限: 20

25-6-2008 17:13, 下載次數: 0 , 閱讀權限: 20

25-6-2008 17:13, 下載次數: 1 , 閱讀權限: 20

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +10 精品文章 26-6-2008 00:54
  • gtoray 金錢 +10 精品文章 26-6-2008 00:54
Kurtzns

第一次見e件衫...

咁師兄點得到呢件衫架

回復 3# 的帖子

果時派試驗品,但日常仍然穿WOODLAND,就算TEST多數都係穿JUNGLE MCCUU兩淒用,少用不了了之冇交返,又冇追究喎。
由於同宜家正式果件果隻色差少少,平時柄埋就唔為意~
胡里胡塗咁執埋返黎。
02年果陣,仲有D 早期MCCUU集集埋就連埋D SPEAR放左嚮老友舖度賣。宜家得返一丁點TEST品留念。

Kurtzns

acu+數碼沙漠!?
樓主係美軍人?!

回復 5# 的帖子

係美佬人仕
但不是acu+數碼沙漠,佢係正宗marpat cut,marpat布底,marpat花︿不過係試驗用。
Kurtzns

題外話...
其實軍警咪又係人一個,何須居功自偉。
哩d野都係人生某一階段嘅進程。

都係做個奀皮仔百厭下,返工放工儲下野玩下玩具先至係最正~!
Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 26-6-2008 00:02 發表
係美佬人仕
但不是acu+數碼沙漠,佢係正宗marpat cut,marpat布底,marpat花︿不過係試驗用。
確係珍貴~

引用:
原帖由 tonyjaa 於 26-6-2008 00:02 發表
係美佬人仕
果然係真品,有錢都未必返到
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
係美佬人仕
你係軍警??
其實軍警同軍人有咩分別??
真係唔識

回復 10# 的帖子

我宜家係嚮香港從事貿易工作,現在既唔係軍人,更唔會當警察。

軍警= 軍人同埋警察( 兩者嘅包含義思)

mp=憲兵  (港式英語照譯military police就會有人叫左做"軍警",這是錯的,應該叫"憲兵"。)

即係話:人地舖頭,寫住 "專營各國軍警裝備",
即係話專販賣不同國家嘅軍人同警察兩者嘅裝備。

兩者之別,可從這講起~

憲兵同其他士兵官兵一樣,都係軍事集團的一份子,一種兵科,就好似公司每部門不同嘅員工,唔同部門崗位,

憲兵隊是直屬官方嘅一支集團軍,專責維持國防官地及軍隊內的治安。在美國,國防官地如總統府、國家紀念館、軍事參謀部/軍部、國防部、軍事法院、軍人監獄、軍倉存庫、特種指揮部、軍事訓練營地及軍區基地、軍事醫院、軍人宿舍....都會見到佢地。

最為人常見憲兵的地方
台北-中正紀念堂、國父紀念館、總統府。

於軍隊中他們就係管律軍人操行,維護軍隊體制法規。即等同軍人社會裡的警察,學校內嘅風紀。
Kurtzns

做美軍要咩"支"歷
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

當然持有美國公民身份。
沒太大要求的,又不是入軍官學校。
Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 27-6-2008 15:46 發表
我宜家係嚮香港從事貿易工作,現在既唔係軍人,更唔會當警察。

軍警= 軍人同埋警察( 兩者嘅包含義思)

mp=憲兵  (港式英語照譯military police就會有人叫左做"軍警",這是錯的,應該叫"憲兵"。)

即係話 ...
即係負責管返軍人??

回復 14# 的帖子

係~

Kurtzns

17 12
發新話題