發新話題

香港警察隊

篇野紅色味好重 ...

Glock 17可以裝20粒9mm子彈 ?
飛虎隊???

引用:
原帖由 tf141 於 10-7-2012 17:11 發表
Glock 17可以裝20粒9mm子彈 ?
飛虎隊???
Glock 17原裝彈匣可以裝17發9X19子彈,如使用下圖款式(+2)的彈匣(紅色部份),可以增至19發,最後加上槍膛內的一發,總數等於20發,樓主冇錯!不過通常慣性使用槍械的人(不論真槍假槍),會講XX+1!

附件

10-7-2012 20:31

引用:
原帖由 Pierre 於 10-7-2012 20:25 發表

Glock 17原裝彈匣可以裝17發9X19子彈,如使用下圖款式(+2)的彈匣(紅色部份),可以增至19發,最後加上槍膛內的一發,總數等於20發,樓主冇錯!不過通常慣性使用槍械的人(不論真槍假槍),會講XX+1!

http://hk.image. ...
我知呀, 用+2彈匣底蓋再load多粒係chamber入面丫ma
但係CID會用架咩?
我以為淨係SDU, ASU果d先會@@

引用:
原帖由 tf141 於 10-7-2012 20:29 發表

我知呀, 用+2彈匣底蓋再load多粒係chamber入面丫ma
但係CID會用架咩?
我以為淨係SDU, ASU果d先會@@
香港警察有冇用我就唔知!不過佢地跟本就唔會Full Load隻彈匣!

引用:
原帖由 Pierre 於 10-7-2012 20:35 發表

香港警察有冇用我就唔知!不過佢地跟本就唔會Full Load隻彈匣!
咁文中又冇話過佢地會full load隻匣, 只係話"可裝"啫

編野信六成好了

引用:
原帖由 jeffreywo 於 10-7-2012 21:35 發表
編野信六成好了
係.........禾轉貼架炸

1.香港的三大紀律部隊是香港警員(HK POLICE),香港海關(HK CUSTOMS),香港消防處(HK FIRE SERVICE)。

香港係有六個紀律部隊,包括:香港警察 HK Police Force(HKPF),香港消防處 HK Fire Services Department,救護服務 Ambulance Services,香港海關 HK CUSTOMS,香港懲教署 HK Correctional Services,香港入境處 HK Immigration Department!
以上六個為香港主要執法部門,亦有人戲稱為"六大衙門",而消防,救護,警察三個最主要部門分別被稱為"紅白藍"!
另外Government Flying Service(GFS)政府飛行服務隊,Civil Aid Service(CAS)民眾安全服務隊,Auxiliary Medical Services(AMS)醫療輔助隊,嚴格黎講都屬於紀律部隊!

2.而EU衝鋒隊在每部衝鋒車上裝備MP5A4和M870各一支

就我所知EU嗰枝MP5唔係A4,應該係SFA2!

3.白宮警衛隊和美國海軍陸戰隊的海豹突擊隊均裝備此槍。

美國軍方分為四大軍種,海軍(NAVY),陸軍(ARMY),空軍(Air Force)及海軍陸戰隊(Marines),當然重有國民警衛軍及海岸防衛隊...等等其他,但係"海豹突擊隊"(Navy Seal's)係隸屬"美國海軍"(US Navy),並不是"海軍陸戰隊"(US Marines)!
雖然美國海軍陸戰隊(US Marines)被稱為第四軍種,係獨立出黎與三軍齊名,更加擁有自己部門預算,但係嚴格黎講佢係"美國海軍"旗下一個部門,"海軍陸戰隊"枝軍旗上面印有"Department of the Navy"而且海軍陸戰隊嘅"大老闆"都係得三星,而海軍嘅"大老闆"就有四星,簡單d講...如果有大問題發生,前者都要聽後者order!
順帶一提...US Marines旗下隊SF係usmc force recon

4.在交通工具方面,香港員警有兩架S70型“黑鷹”式直升機,兩架滑輪螺漿雙引擎飛機,一架“島民”式飛機,四架“熒火蟲”訓練機,三架“海豚”式雙引擎直升機。

香港警察係冇任何空中交通工具,以上都係GFS飛行服務隊所有!

附件

10-7-2012 21:47

純粹學術交流!

水蛇春般長!眼花!

引用:
原帖由 Pierre 於 10-7-2012 21:47 發表
1.香港的三大紀律部隊是香港警員(HK POLICE),香港海關(HK CUSTOMS),香港消防處(HK FIRE SERVICE)。

香港係有六個紀律部隊,包括:香港警察 HK Police Force(HKPF),香港消防處 HK Fire Services Department,救 ...
平時警察用直昇機都係call GFS我知
不過之前聽講SDU係真係擁有自己既直昇機,但係我唔知真定假

引用:
原帖由 tf141 於 10-7-2012 10:39 PM 發表

冇,自已車,自已快艇就有...

回覆 28# 的帖子

直升機好耐之前係有架不過比人喊欄喊左去洪水橋

引用:
原帖由 tf141 於 10-7-2012 22:39 發表

粗粗地影嘅,希望幫到你

發新話題