發新話題

反恐後勤隊

引用:
原帖由 jwlchan 於 31-12-2009 03:49 發表
問題就係, 點解咁樣拎防彈盾, 又試下好似佢咁開槍, 睇下有乜後果?
你估個支係BB Gun?
純討論, 唔好話又有火藥到!
咁你影張相上黎教下班警察叔叔啦
話唔定叫埋你入去做教頭反恐呢

[OFF TOPIC Mode]

有人一向都 聲稱 曾經教過香港警察, 話有好多警察朋友, 而且好尊重警察, 仲講野無火藥無抽水添!

講咋嘛.

x x x

[此段已刪,不作其他評論]

[/OFF TOPIC Mode]
引用:
原帖由 張y 於 31-12-2009 16:30 發表

咁你影張相上黎教下班警察叔叔啦
話唔定叫埋你入去做教頭反恐呢

引用:
原帖由 jwlchan 於 31-12-2009 03:49 發表
問題就係, 點解咁樣拎防彈盾, 又試下好似佢咁開槍, 睇下有乜後果?
你估個支係BB Gun?
純討論, 唔好話又有火藥到!

high risk arrest,槍口就梗係指住 suspect
呢個 position係一個威嚇性動作
而唔係一個警員"禁"住比另一個近距離槍斃
一旦疑犯反抗都未必即時開槍
正如你講"你估個支係BB Gun"
唔通你估佢地係流警察?

btw. 我想請教個防彈盾應該點拎?

引用:
原帖由 gtoray 於 31-12-2009 23:48 發表

high risk arrest,槍口就梗係指住 suspect
呢個 position係一個威嚇性動作
而唔係一個警員"禁"住比另一個近距離槍斃
一旦疑犯反抗 ...
英軍做Section Battle Drill
最後都好似有這一個類似動作
一個槍口就指住敵人
一個坐近踢佢"春袋"
再番佢身搜查有無爆炸品
"Clear"後才搜身

其實一直唔明,點解唔比香港既警察用新o個隻 Taser Stun Gun ?

回覆 80# 的帖子

我反對用taser gun,殺傷力比手槍等武器還要大
兩年前單野,我仍然記得段video
taser gun,出產前只係豬隻身上做過實驗!
你知唔知一年間幾多人死係taser weapon手上?仲多過手槍!(警察執法時使用)

引用:
原帖由 Boniface 於 1-1-2010 15:19 發表
我反對用taser gun,殺傷力比手槍等武器還要大
兩年前單野,我仍然記得段video
taser gun,出產前只係豬隻身上做過實驗!
你知唔知一年間幾多人死係taser weapon手上?仲多過手槍!(警察執法時使用)
一樣有可能致命既武器被定為"非致命"既結果

引用:
原帖由 B20_hk 於 31-12-2009 17:26 發表

英軍做Section Battle Drill
最後都好似有這一個類似動作
一個槍口就指住敵人
一個坐近踢佢"春袋"
再番佢身搜查有無爆炸品
"Clear"後才搜身
大哥銘,
拿槍手冇力, Standing Ready position 不倫不類, 個犯己經disarmed, 重拿個防彈昏保自己? 做乜? 放底去雙手拿槍正確用力指住個犯好過!
有人又想Post War, 我無謂再更多討論!
己經report此人, 睇下又會點先!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-1-2010 21:02 發表

大哥銘,
拿槍手冇力, Standing Ready position 不倫不類, 個犯己經disarmed, 重拿個防彈昏保自己? 做乜? 放底去雙手拿槍正確用力指住個犯好過!
己經report此人, 睇下又 ...
但係忽然間放低個盾,唔洗擔心比一d唔應該既人接觸到咩?
雖則個盾唔似槍咁大攻擊力

剩係得一個犯的話, 陳兄你既做法可能無錯.
但, 實戰情況下, 又邊個可以擔保得一個犯先?
做野唔同演習, 要避免Exercise Syndrome.

x x x

Post War, well 先撩者賤啦.
無人亂抽水亂小的話, 我相信無人咁得閒去鬧人.

要威 要認叻 係人之常情,
前輩經驗豐富博學多材, 要企出黎做第一就更加係名正言順.

所謂有麝自然香,
真係有料既, 唔需要抽人水, 踩住別人抬高自己.

但, 如果有人一邊話自己係警察之友, 又話自己幾尊重警察呢樣果樣,
不過就死要借位抽水的話,
就唔好怪我唔客氣.

你亂小亂抽水一次, 我就一定小你一次.

同樣, 網主版主網友們,
如果認為我係小錯人的話, 亦請按版規處理.

立此為記.
引用:
原帖由 jwlchan 於 1-1-2010 21:02 發表

大哥銘,
己經report此人, 睇下又 ...

引用:
原帖由 gd1893 於 1-1-2010 21:33 發表
剩係得一個犯的話, 陳兄你既做法可能無錯.
但, 實戰情況下, 又邊個可以擔保得一個犯先?
做野唔同演習, 要避免Exercise Syndrome.

x x x

Post War, well 先撩者賤啦.
無人亂抽水亂小的話, 我相信無人咁得閒去 ...
我認同你部分言論
不過依然要提醒你
2.請各版友客觀及冷靜討論
4.基於觀點與角度問題,請各版友尊重他人言論

大家冷靜討論

若用軍人角度去看警察的行為
一定口同鼻拗
雖然大家都是揸槍餬口
但性質各方面完全不同

大家其實放低自己舊有一套,
去重新看新事物,不是更好?

題外話:
若SDU對付唔到恐怖份子
會否找解放軍幫手???

個人覺得, CTRU只係一個強化版同比較長期執勤既PTU (印象中 , 好似話當夠左一定時間後又會回歸自己原先既隊伍?), 萬一有事出來時, CTRU咪係比SDU早一步了解並處理現場情況咁解囉.
引用:
原帖由 B20_hk 於 2-1-2010 01:39 發表
題外話:
會否找解放軍幫手???
[OFF-TOPIC]
真係.....肯德基叔叔找麥當奴叔叔幫手做炸雞
[/OFF-TOPIC]

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-1-2010 01:39 發表

題外話:
會 ...
我諗以香港ge特殊情況
除非係比大舉入侵, 否則唔會比老解出手

各位大佬,請容ms搭咀,在靶塲才可以比高低......無謂拗到面紅耳熱喇,可惜不在英國否則ms出槍book range.....
尊重人格, 請勿抄習

發新話題