發新話題

若果講既係真鎗

若果講既係真鎗

大家玩假野就玩得多
無論邊枝都好 可能入面其實都係差唔多 只係個樣唔同左
但係真野就可能有好大分別 好似話 m4 同 416咁丫
有冇師兄可以講解下?

由於M4A1的直噴式氣動操作(Direct Impingement)容易積聚火藥殘餘物,因此HK416採用了與G36

相同的短衝程活塞傳動式系統(Short Stroke),不容易積聚火藥殘餘物,明顯易於保養而且可靠。

由於直噴式氣動操作的氣導管必須維持很小的直徑令高壓氣維持足夠壓力吹送槍機,因此在沙塵

環境或長時間使用,則易造成氣導管與槍機產生嚴重的積碳,進而容易導致槍機不正常運作,發

生閉鎖不全的情形。這也是為何M16系列步槍在拋殼擋板後方有個槍機進助器設置而HK416則不

設槍機進助器。

HK416 上身採用高品質鋁合金製造,頂部設有軌道、前準星為可摺式(早期為縲栓可拆式),裝上

瞄具時可向前推下、後準星為縲栓可拆式,和MP系列類似,可旋轉調整視孔大細以便快速或精準

射擊,彈匣為鋼製,設計上比一般鋁製STANG彈匣耐用得多,尾托後部附膠墊以降低射擊時的後

座力,槍管採用冷鍛碳鋼槍管,壽命約為20000發、前謢木四面皆有標準軍規軌道,為浮動式設

計,使槍管不受外來因素影響準繩度、射控和 M4A1 一樣是半自動及全自動。

p.s. hk416尚待加入軍火庫

哈 感謝版主 不過小弟愚鈍 仲係有d野唔係好清楚同唔係好明
可唔可以再詳細d介紹下 direct impingement 同 short stroke 兩隻係點運作?
你講緊車果d engine我都識少少既  係鎗入面我就唔多明lu
可唔可以由淺入深咁講下基本鎗械既原理?
例如話 扣下板機果一下開始 係支鎗入面究竟有d咩事發生咁呢?
麻煩曬

引用:
原帖由 TheoChan 於 4-7-2009 15:14 發表
可唔可以再詳細d介紹下 direct impingement 同 short stroke 兩隻係點運作?
你講緊車果d engine我都識少少既  係鎗入面我就唔多明lu
可唔可以由淺入深 ...
其實軍火庫入面係好少講深o野
因為軍火庫原意只係比 wargamer 對槍械有個粗略認識

附件

4-7-2009 17:12

direct impingement

4-7-2009 17:12

short stroke

引用:
原帖由 TheoChan 於 4-7-2009 15:14 發表
可唔可以由淺入深 ...
動畫講機械原理
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=36656

感謝各位師兄
我諗我要花多些少時間去理解一下
萬分感謝

http://www.youtube.com/watch?v=Oh1lyMyejpI&feature=related
想請教各師兄,片中的意外是因為 bad ammo? double feed? 定係條duct積塵引致 ?

但我睇過d文話 direct impingement 係比 short stoke 準d

引用:
原帖由 vassilihk 於 6-7-2009 21:28 發表
但我睇過d文話 direct impingement 係比 short stoke 準d
這也是的啊∼
只是direct impingement的可靠性低一點

發新話題