發新話題

[歷史]點解廣華街會有咁多鋪頭賣槍

[歷史]點解廣華街會有咁多鋪頭賣槍

因為鋪租平?
方便打wargame?

求解

我生得聰明得罪你咩!!!

因為近醫院
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回覆 2# 的帖子

出院可以買槍繼續打過

會唔會係同類就痴埋一齊, 好似鴨記,泡菜佬街錦

成條街當初刀吾係買槍。。。。
大家見到既廣華街初型。。。。係由好景商場開枝散葉架

最早期係有好多車房,同有整冷氣杋舖頭,有啲玩具舖有”無型”同玩具槍賣!早期啲玩具槍係多數model gun, cap gun, 手拉氣槍!根住日本仔玩具來玩!後來班車房仔(可能係我地既祖師)張啲槍改打雪㮔揓喉!wargame 就開始!那時打wargame 啲槍力水好勁!下下入肉!打wargame唔同家下BB彈周圍亂射!只係幾粒飛下飛下!有時full幾段打完就收工!根主香港經濟發達多人玩槍!KWS就慢慢多起有關玩具槍及軍品掂就慢慢轉變成今日既KWS!

都係聽番來!如果講錯!請收正。

當年好景孕育出成條廣華街。。。

好景當年個場八成刀係賣搖控車(全新及二手)。。。。其它只係TV game & 二手walkman既野。。。。當年TOP GUN 梁仔都未開檔。。。。博士買緊二手世家16 bit 紅白機同walkman(無造槍)。。。。因為佢末入行。。。其它買車仔鋪開始有二手汽槍買賣。。。而且槍越泥越旺。。。。呢個好受當年既英雄片及警匪片帶動。。。鐘意玩槍既人多左好多。。。。手軟。。寫住咁多先
續。。。。。好景時代只有MGC。。。馬撈仙。。。同馬撈臣。。。MMC。。。末有 JAC。。。二手市場易開始活躍。。。。再早D玩Cap槍年代兼職玩拍電影客串都揾唔小。。。。之後就係博士呀超級市場呀。。。發展就如樓上師兄瞄述差唔多

第一間專賣槍既唔知現在仲存在嘛?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 3-5-2012 10:10 發表
第一間專賣槍既唔知現在仲存在嘛?
雲仔。。。肥仔興記。。。太平羊。。。黃滿。。。刀唔可以算專買槍。。。有好多其它野買

多謝樓上師兄既相助

感激萬分

可以有野繼續寫啦

回覆 8# 的帖子

第一間大槍店係唔係旺角差館間太平洋? 個時我細路一名, 都唔知KWS 係邊....

細個鍾意玩槍因為我呀哥, 但我同佢同時比另外兩個呀哥影響, 就係歡哥同發哥

你的日子如何,你的力量也必如何

有無ching記得槍街有間叫target to target既槍舖? 呢間野大約1999年到 2003咁上下
個老細叫阿超, 客串過當年套槍王

第一間淨賣槍同Wargame到家陣刀重存在既應該係三巾x!!

太平洋都算係啦.....黃滿記就唔係

要講廣華街嘅成型,我就覺得主因係超級市場....
話說於90年代初,香港嘅槍鋪,又或者有槍賣嘅鋪係散落喺香港各處,更加唔係集中喺旺角,呢條係我當年(91年度)放學後嘅路線圖,而當中嘅模型鋪係因為有槍賣,亦可以話係主要賣槍嘅地方......
一砌由勝利道宇x開始,跟住環x,廣華街超新星,軍用店,上好景....3至5問度啦,之後信和(都係3至5間),周伸記,雅蘭,之後去三軍山,x里達,聯合模型島,伊太利,太平洋同最後嘅黃滿記.......
而當時仲有嘅係有5間分店嘅興記,觀塘嘅西京,北角嘅山根...仲有荃灣,屯門嘅長頸X同XA..........
而直到太平洋同黃滿記結業,而軍用店亦變成超級市場嘅時侯(约莫......93/4年度)超新星開始轉型賣多咗槍同後期改埋名做古代,亦由於同好景近,所以玩槍嘅亦開始集中落廣華街。而呢個時期灣仔仍有山根同戰4......188都好似有間........
到咗98年左右,雖然超級市場已經結業,但古代已經成型,山根亦喺度開咗分店,蛇三亦由荃灣到灣仔最後落户老廣,大兵亦已搬到黎,而的士強亦喺附近開鋪,博拉亦由好景落埋嚟,令廣華街開始成為賣槍同軍品嘅集中地。
到咗2002年左右,隨著山根同戰四放棄灣仔,令灣仔只剩一間M温,而信、好景同其他地方嘅槍鋪亦相繼消失,令到廣華街正式成為除咗X里達、英x同偉x呢啲老牌模型鋪外,唯一有槍賣嘅地各

續。。。。。好景時代只有MGC。。。馬撈仙。。。同馬撈臣。。。MMC。。。末有 JAC。。。二手市場易開始活躍。。。。再早D玩Cap槍年代兼職玩拍電影客串都揾唔小。。。。之後就係博士呀超級市場呀。。。發展就如樓上皇太后師兄瞄述差唔多

發新話題