29 12
發新話題

Nydar model 47 shotgun sight

Nydar model 47 shotgun sight

上星期Dr. 笠介紹我買一支古董瞄鏡"nydar model 47 shotgun sight", 聽閒是第一支槍用的dot sight( 1947年出品). 這古董全鋼製造, 完全不需電池, 只是把白點透過幾片鏡子作反射, 最後投放到主鏡片上, 非常厲害, 當然, 以幾十年前技術相比現在一定比較差一點, 但在正常燈光下白點還是非常清澈. 雖說是古董, 但不貴, 一千樓下已入手, 非常超值.

P.S. 其他資料請Dr.笠補充

附件

6-11-2016 20:59

摸過,無拆,應該入面係六角匙

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

5 個讚好! TOP

我唔係Dr, 青山開藥比我o個位至係Dr. 呀

話說呢,
第一支投射/投影瞄鏡, 其實係愛爾蘭人Sir Howard Grubb 在1900年已完成設計的.
網上亦有數張據聞攝於1903年既相片, 相中反射瞄具, 外型大小甚至係非常似今天既doctor鏡.
但軍隊或民間槍械有這個Grubb鏡既例子真係絕無僅有, 個人亦從未見過收藏品或拍賣品.
過去有不少文章指出相中鏡其實係賣樓花, Grubb家族雖然擁有一家天文鏡光學工廠, 但上世紀初的光學技術,
應該未能實際造出如此細件的投射鏡具.

由上世紀初到二戰未期,Grubb所生產投射/投影瞄鏡, 都係比飛機的機關槍用, 裝置比相片中的大得多...

附件

6-11-2016 21:51

其實支Nydar我都未摸過或見過實物, 塊鏡係o米好大片o下?

原來咁耐之前已經有 dot sight?!

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2016 22:19 發表
其實支Nydar我都未摸過或見過實物, 塊鏡係o米好大片o下?
好X大片,好X清

引用:
原帖由 gtoray 於 6-11-2016 22:31 發表
原來咁耐之前已經有 dot sight?!
左係1945年批專利既Nydar,
右係一支1953年批專利, 有燈用相機電池發光既紅點鏡, 但冇見過實物.

附件

6-11-2016 22:51

日光之下無新事! 嘩! 原來1947以經有DOT Optic!

古董達人

又有錢落袋,正∼

大大笠博士加埋古董神人,利害.
拜多二下....
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 7-11-2016 05:29 發表
大大笠博士加埋古董神人,利害.
拜多二下....
長知識

真係長知識了, 特別欣賞那個皮套
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

反而呢個技術仲可靠, 無電都運作到,又唔怕半衰期

呢支嘢唔係受唔受ITAR管制?

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-11-2016 09:53 發表
反而呢個技術仲可靠, 無電都運作到,又唔怕半衰期

呢支嘢唔係受唔受ITAR管制?
唔識喎,鴨寮街地攤搵嘅

cgf 真係多野學!長知識了
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

29 12
發新話題