25 12
發新話題

漏斗大厦,HQBF之秘密

漏斗大厦,HQBF之秘密

漏斗大厦在1979年三月四日建成,為什麼要建成漏斗型?原來.....................

此圖是大厦正面(面向大會堂)我坐在黑妹之左)

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 18-2-2008 21:58 發表
漏斗大厦在1979年三月四日建成,為什麼要建成漏斗型?原來.....................
1.防人爬入
2. 中間藏炸藥,如緊急事(失守) 方便炸樓

??? ??? ??? ??? ??? ???

另外,MI6 HQ(London) 和香港英國文化協會用同一則樓(architect)和Design,為何?

我一樣估防人爬入

回覆 #2 B20_hk 的帖子

炸樓?講笑咩?
尊重人格, 請勿抄習

Would you tell us why, Sir?

回覆 #5 Iceman 的帖子

一定!否則攪開頭,又唔講.............未俾大佬G炳過咩?雪糕佬?唔叫亞Sir 得掛?

尊重人格, 請勿抄習

原來大厦有兩個入口,
1是正門面向大會堂
2.是地下低層,入口由向海面,
正門入口要經嚴密保安,無証件之人士出入要護送!
側門地下低層升降機只上二,三,四摟,及十三摟走火間,二十二摟仕言官俱樂部,二十六摟長言官俱樂部,三摟有室內体育設備,如靶場,壁球室寫字摟,停車塲等等.
四摟我在此多年包括ASE,RMP等等
(解放軍一接手,翻天覆地)新人士新作風)有一樣忘記了告訴你們,兩組升降機,無得出術?搭錯可落翻地下轉 lift,頂摟是海軍司令,因他說這兵房是添馬艦,船長在最高層,HQBF只是一大厦,所以海軍負責大門.................出入添馬由海軍管.

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 18-2-2008 22:44 發表
一定!否則攪開頭,又唔講.............未俾大佬G炳過咩?雪糕佬?唔叫亞Sir 得掛?
雪糕佬

回覆 #8 cato 的帖子

冰人!送冰的人!
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 19-2-2008 03:39 發表
冰人!送冰的人!
我都係鐘意雪糕佬多d

回覆 #10 cato 的帖子

多謝欣賞!
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 19-2-2008 03:39 發表
冰人!送冰的人!
冰人而已, 不是雪糕佬啊
ms 大佬唔洗驚?

引用:
原帖由 gtoray 於 19-2-2008 13:22 發表

冰人而已, 不是雪糕佬啊
ms 大佬唔洗驚?
我鐘意雪糕佬多d..

引用:
原帖由 cato 於 19-2-2008 16:27 發表

我鐘意雪糕佬多d..
你鍾意佢地d咖啡?

[quote]原帖由 mswong 於 18-2-2008 23:05 發表
原來大

25 12
發新話題