發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

新一輪所謂既紓困措施..??

政府新一輪所謂既紓困措施..有幾多項係關你事?

主要列出關大眾事既..仲有中小企果d無列到出黎

1. 建議寬免跟運輸、旅遊、餐飲,以及娛樂行業相關的牌照費1年
2. 政府建議撥款1億8,000萬元予18區,提供更多社區及本地旅遊消閒活動
3. 向「持續進修基金」注資12億元
4. 提升2008 -09年度薪俸稅及個人入息課稅寬免措施的幅度,由50%上限為6,000元,增至100%寬減,上限為8,000元
5. 差餉寬免措施多延長兩季
6. 為公屋居民代繳兩個月租金
7. 建議發放額外1個月的綜援標準金額、高齡津貼和傷殘津貼
8. 下學年為每名領取綜援或學生資助的學生(包括幼稚園、中小學及大專學生),提供1,000元津貼
9. 向民政事務局提供額外1,000萬元撥款,加強推動義務工作
10. 建議放寬畢業生償還學生貸款的安排,為期兩年

唔知係我眼盲定係點
我睇左個新聞稿幾次
睇唔到有邊幾樣係關我事
睇唔到佢點樣紓到困
都係果句..要比薪俸稅既..洗鬼你紓困咩
拎緊綜援既就有得出雙糧..讀緊書仲要加多一千
唔洗交稅..唔係住公屋..又拎唔到綜援既係咪食屎?

仲話係非常時期..需採取非常方法..你唔好去死?

咁只係證明左你唔係困o個堆lor

咁恨有的,一係去攞綜援,一係讀書,再唔係的,攞個牌去做佢有出錢免牌照費的行業lor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 27-5-2009 00:41 發表
咁只係證明左你唔係困o個堆lor

咁恨有的,一係去攞綜援,一係讀書,再唔係的,攞個牌去做佢有出錢免牌照費的行業lor
姐係要比薪俸稅果堆都係有困難果堆?

交得稅既都唔會點困啦下話

話我葡萄又好乜都好..政府推出過咁多所謂既紓困..有幾多唔係退稅就綜援..夾住係中間果d有幾多措施係有份既

再者..如果綜援又係需要紓困而出雙糧..咁姐係平時一向比得好唔足夠先要出雙糧?仲要加多一千蚊

c兄我夠係啦!
薪俸稅未有資格比,
綜援又未有資格拎,
公屋我又無份住,
公司絕對唔會出雙糧,
隨時仲話會減薪,
書~係讀緊,但唔係拎綜援果一千~~~~~無我份!
個個月仲要儲一嚿錢交學費!
咁你哋話有乜嘢幫到我???

完全唔關我事囉............
不過最唔明!
攞綜援出乜x野雙糧~! 我x!
今晚打老虎

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 00:48 發表

姐係要比薪俸稅果堆都係有困難果堆?

交得稅既都唔會點困啦下話

話我葡萄又好乜都好..政府推出過咁多所謂既紓困..有幾多唔係退稅就綜援..夾住係中間果d有幾多措施係有份既

再者..如果綜援又係需要紓困而出 ...
交稅o個d比少左一d 稅,佢地的消費力係可以強到唔信,上星期去影鋪,d友5萬入一線喇叭線都可以話抵的,真係無咩可以講

有d "猛""猛"緊可以消費的,交少轉稅,鬆左出o黎o個筆好易就用左

而家在社會,中產唔係一件好事,一係你叻仔做到有錢人,一係你放"啤"去打份低薪工等政府打救
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 ranger_hk 於 27-5-2009 00:54 發表
c兄我夠係啦!
薪俸稅未有資格比,
綜援又未有資格拎,
公屋我又無份住,
公司絕對唔會出雙糧,
隨時仲話會減薪,
書~係讀緊,但唔係拎綜援果一千~~~~~無我份!
個個月仲要儲一嚿錢交學費!
咁你哋 ...
佢條X樣份人工真係仲好意思袋..
諗埋d屎忽野炒冷飯當係新鮮菜..
硬係要勞煩佢呀媽

講到尾咪又係亂9咁派錢......
一早無感覺......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 27-5-2009 01:01 發表

交稅o個d比少左一d 稅,佢地的消費力係可以強到唔信,上星期去影鋪,d友5萬入一線喇叭線都可以話抵的,真係無咩可以講

有d "猛""猛"緊可以消費的,交少轉稅,鬆左出o黎o個筆好易就用左

而家在社會,中產唔係一件好事 ...
佢發表既係紓困措施..唔係庫房滿瀉既放水措施...

呢個退/免薪俸稅係將d錢比返d有錢既人..紓困?

真係猛猛緊果d係無資格交稅同拎綜援果d

拎綜援果d理論上政府係應該計好數..猛猛緊係正常

都係果句..無資格交稅又無資格綜援果批都係食自己..係呢個所謂紓困措施..都係無份

綜緩又加啦
除左我係住公屋之外…照睇應該都冇邊樣關我事
Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne
法軍既象徵~!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 01:12 發表

佢發表既係紓困措施..唔係庫房滿瀉既放水措施...

呢個退/免薪俸稅係將d錢比返d有錢既人..紓困?

真係猛猛緊果d係無資格交稅同拎綜援果d

拎綜援果d理論上政府係應該計好數..猛猛緊係正常

都係果句..無 ...
篤下數,你就會發現佢比錢o個d,係消費都唔洗憂o個d,有錢的唔講,香港咁多人攞綜援,比多舊錢佢地,基層用的人數多播

要政府對個個都咁公平的,一係行做又三十六,唔做又三十六

所以成日都話政府做乜都死

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 27-5-2009 01:34 發表

篤下數,你就會發現佢比錢o個d,係消費都唔洗憂o個d,有錢的唔講,香港咁多人攞綜援,比多舊錢佢地,基層用的人數多播

要政府對個個都咁公平的,一係行做又三十六,唔做又三十六

所以成日都話政府做乜都 ...
佢呢個係紓困措施..咁佢係咪好應該著眼於低層果度?
退稅減稅低層完全無受惠
佢資助下水電煤/派下錢/消費券果d就真係有幫助紓困

退稅同綜援雙糧真係關我蛋治..完全無紓困過..正19政府

人生有幾多個十年.....反啦...

除左減薪俸稅之外, 關我X事咩!

佢地班契弟知唔知咩叫燃眉之急! 放緊無薪假, 被減薪呢 d, 即時幫忙度 = 0.

剛剛被裁員, 未找到新工既, 即時幫忙度又係零.

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 01:53 發表

佢呢個係紓困措施..咁佢係咪好應該著眼於低層果度?
退稅減稅低層完全無受惠
佢資助下水電煤/派下錢/消費券果d就真係有幫助紓困

退稅同綜援雙糧真係關我蛋治..完全無紓困過..正19政府
證明左無政治誘因去令政府去幫我地

發新話題