發新話題

自製架生系列之流動天花板

自製架生系列之流動天花板

老翻avbuzz師兄製作

用一個A4的文件夾,要薄,最好是用白色(不過好難搵到白色)

在file上劃一個孤度

大約是一個13-14吋的圓形孤度

內部貼白色唔透光的紙

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 我很贊同 19-7-2009 03:20
  • gtoray 金錢 +20 我很贊同 19-7-2009 03:20
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

用板影出o黎的效果原相,現場光係鎢絲燈,未jam現場光

?v=1247904762

後製拉低左少少飽和的效果
?v=0
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

抄娛記的A4紙的製法

重點是疊成一個渦狀

只要在a4紙的中間摺一下,成為一個渦形

在兩邊都摺一摺,以便插在閃光燈上

可以在反板頂屈一屈角

=======================================
參考娛記,自己研究的摺法

渦位比教高,而且弧度比較平

和娛記的摺法類似,不過在左右各約三份一的地方摺一摺

都是在左右玥摺方便插入閃用

===========================================

基本上,avbuzz的製法影出o黎的效果比較好,但問題係會加重左hot shose的負重,

娛記用紙摺的方法係一個折衷的方法,不過紙會透光,經反板出去的光會少左d

要注意的是以上的方法,有效的距離大約只有5m

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 精品文章 19-7-2009 03:24
  • gtoray 金錢 +20 精品文章 19-7-2009 03:24

sample 相上面左邊好大pat光係咩來架?
自己支閃整出來?

引用:
原帖由 louisli 於 18-7-2009 16:58 發表
sample 相上面左邊好大pat光係咩來架?
自己支閃整出來?
係,好多情況下都比較難避開呢d反光

反板唔同角度的效果

附件

_MG_8365 (Large).jpg (129.67 KB)

19-7-2009 01:48

_MG_8365 (Large).jpg

_MG_8367 (Large).jpg (123.91 KB)

19-7-2009 01:48

_MG_8367 (Large).jpg

都係放機頂~??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-7-2009 02:35 發表
都係放機頂~??
係,所以超大塊同重左好多

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 19-7-2009 02:53 發表

係,所以超大塊同重左好多
值得買隻腳仔飛燈wo,
唔錯嘅效果,柔得有方向,唔太平散wo~
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-7-2009 03:17 發表

值得買隻腳仔飛燈wo,
唔錯嘅效果,柔得有方向,唔太平散wo~
遲下無聊無野搞o係press就會同其他師兄一齊飛埋髮光

個人覺得呢隻卡紙都太反光,鋪牛油紙,或者有紋的紙又會有咩效果呢?

引用:
原帖由 louisli 於 19-7-2009 13:17 發表
個人覺得呢隻卡紙都太反光,鋪牛油紙,或者有紋的紙又會有咩效果呢?
其實avbuzz的師兄都係話反出o黎d 光強得滯,不過搵唔到白色file,呢個係唔完善的版本

反光強左,同時意味我個距離可以遠多少少都ok

發新話題