42 123
發新話題

wikileaks 果段直升機打人片

d人死得好慘,好無辜!
"The only thing we have to fear is fear itself" Franklin D. Roosevelt
"LIFE IS A DREAM FOR THE WISE,
A GAME FOR THE FOOL, A COMEDY FOR THE RICH,
A TRAGEDY FOR THE POOR."
SHOLOM ALEICHEM

成件事係點?

我冇睇新聞,但就好似係三年前,美軍到達New Baghdad District時,阿帕奇支援地面部隊,個機師當左d記者係敵人,當左記者手上既相機係RPG,AK47!
"The only thing we have to fear is fear itself" Franklin D. Roosevelt
"LIFE IS A DREAM FOR THE WISE,
A GAME FOR THE FOOL, A COMEDY FOR THE RICH,
A TRAGEDY FOR THE POOR."
SHOLOM ALEICHEM

我都覺得part 1, 3:30秒左右近燈柱果2個人係揸住ak同rpg.

引用:
原帖由 carl 於 7-4-2010 17:41 發表
我都覺得part 1, 3:30秒左右近燈柱果2個人係揸住ak同rpg.
i think so too...

but still...can they fire upon those people before they are fired upon?

I think the worst part is their shooting the van which was clearly only there to help the wounded...

比我係機師都射左先!D人太可疑了,個記者支鏡又似RPG7(仲要扮找cover) 今次我比較支持機師

引用:
原帖由 herrick-chang 於 7-4-2010 16:50 發表
比我係機師都射左先!D人太可疑了,個記者支鏡又似RPG7(仲要扮找cover) 今次我比較支持機師
me too! 個機師任務係要支援(保護)地面部隊安全!果度又太有可疑了!比我都會fire!

片中我見至少有兩個人有AK係手上

Can someone confirm it is real? Video quality look too good to be real and the conversation between pliot sound like .....I don't know just different from what we usually saw on youtube.

我覺得無話岩定錯...唔可以怪啲軍人, 因為這就是戰争...戰争就係危機四伏同敵我難分.

在戰爭之下人命更顯得脆弱, 好多人會死, 而且好多都係無辜的平民.

其實個機司都冇做錯野...
咁如果個個人拎住既真係RPG OR AK47
而個機司又冇開火攻擊既,咁個後果可能又會DOWN多一架AH64..

做戰地記者,要拍好影像,自然要走得近,自己衡量過,負自己責任,都係果句,"食得咸魚底得渴",無話可說!
最無辜係兩個小朋友,可以睇清楚係AK,只要小心d慎重d,就會見到兩個小朋友...
殺人殺到已經麻木晒,加上佢地d對話,我真係覺得佢地好唔應真做攻擊囉...
況且,都已經比你打散左啦,仲射擊救人嘅車輛...唔洗咁趕盡殺絕呀化.....今次做壞規矩,冇野傢..下次人地攻擊返你d救援車輛直昇機..到時就唔好怨人囉....
地面步隊睇唔到嘅野靠你睇,你又唔小心d睇,人地報仇,咪又係報地面步隊身上~!!
如果覺得殺死敵人是嚴肅,需要緊慎行事,已經可以避免左le一次事件...
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

我覺得部機有一定距離!!(鎗聲至彈到位有約3秒時間)
不過個記者咁鬼鼠做咩!!

只怪那機司太不小心...
認同樓上再樓上[殺人殺到已經麻木]
當殺人係等閒事....
攻擊時咪大意...

不過長期在敵人的土地上.....那機司的心態也可理解一少部分....
草木皆兵....不想死的係自己

42 123
發新話題