20 12
發新話題

法國國家憲兵特勤隊..GIGN

法國國家憲兵特勤隊..GIGN

呢d先叫救人

同菲律賓果D九流真係無得比
Ken's Custom Magpul M4  

點解憲兵又會有特種部隊

以我所知,憲兵其實係維繫軍紀........軍事警察

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-8-2010 20:17 發表
點解憲兵又會有特種部隊

SAS叫空降特勤隊...咁SAS係唔係下下都要空降丫

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-8-2010 20:17 發表
點解憲兵又會有特種部隊

飛虎隊係唔係要有隻識飛既老虎
海豹部隊係唔係又要有隻海豹

法國國家憲兵特勤隊(法語:Groupe d'intervention de la gendarmerie nationale-GIGN)是隸屬於法國國家憲兵安全與特勤集群的一個小組

我覺得樓2上2位果d比喻唔係咁岩wo

都講明係憲兵, 憲兵明顯係一個兵種. 係一隊軍隊的分工其中一個部門. 憲兵又負責反恐?
咁..打個比如..防空特別反恐行動隊咁...明明係防空部隊, 點解又反恐咁......
什麼飛虎隊
,什麼海豹, 只係一個名. 冇特別實在的意思架wo.

我諗jim兄係想講, 點解憲兵要特種部隊.明明憲兵只係for維持軍事紀律.

我樓上2位又真係誤解左人地講咩, 同個比喻唔係好岩.

引用:
原帖由 vincent199 於 28-8-2010 00:58 發表

都講明係憲兵, 憲兵明顯係一個兵種. 係一隊軍隊的分工其中一個部門. 憲兵又負責反恐?
咁..打個比如..防空特別反恐行動隊咁...明明係防空部隊, 點解又反恐咁......
什麼飛虎隊
...
其實呢....
個個國家有自己一套法規,
鍾意ge, 海軍特種部隊都可以上街巡邏ga wor....
睇當地ge國情同法規ge詮釋ga je....

引用:
原帖由 gtoray 於 28-8-2010 01:06 發表

其實呢....
個個國家有自己一套法規,
鍾意ge, 海軍特種部隊都可以上街巡邏ga wor....
睇當地ge國情同法規ge詮釋ga je....
咁樣講我比較認同.
但飛虎隊係唔係要有隻識飛既老虎, 咁樣解釋我覺得有點......= =

名稱黎姐何必咁緊張

引用:
原帖由 vincent199 於 28-8-2010 00:58 發表

什麼飛虎隊
...
你都識講係一個名黎"姐"啦
我地都係想咁講姐

引用:
原帖由 vincent199 於 28-8-2010 01:27 發表

咁樣講我比較認同.
但飛虎隊係唔係要有隻識飛既老虎, 咁樣解釋我覺得有點......= =
夜鷹特勤隊一定要有鷹??

霹靂小組個個都要識跳舞??
delete

引用:

什麼飛虎隊
...
文字及文件上......

GSG-9 第九國境守備隊 是under首邊界的邊防, GIGN是under憲兵, SDU是under PTU

但其實是有闆當局在成立初期想隱臧部隊的真正反恐用途

20 12
發新話題