64 12345
發新話題

問有關(MTB)越野單車事宜

問有關(MTB)越野單車事宜

請問有冇c-hing們騎開MTB?

我騎平致中價MTB(金屬架)好多年! 近期試過朋友兩部carbon-frame單車! 真係好輕!

第一架係 TREK Top Fuel 9.9SSL (OCLV)碳纖車架! 絕輕同好balance feel. 但好貴新車成5萬元一架!  

http://www.trekbikes.com/us/en/b ... _fuel/topfuel99ssl/

第二架係 Merida 96 碳纖車架! (廠車)! 都好輕好好去(好快好爽feel). 價錢同上參不多!  

http://www.merida.tw/product_det ... cat2=20&pid=979

為甚麼上兩款車係今昂貴?

想問如果玩碳織單車, 邊隻(入們)係適合及一般重量? 我唔係個班玩到Gross weight(續gram計既高手), 只係由山玩水既車手! 多謝分享.......

我相信冇碳纖mtb係入門級.....

你d fd夠老友,一野比d top model你試....

如果硬架應該可以平好多

carbon frame有壽命
佢本身係用膠水貼的

車價貴定係平,depends on parts
parts 差價可以有好大差別
$1000一對wheels....$10000都有一對

Carbon frame..平的三幾千大陸貨有,
貴的20K都有,樓主係打算自組定買成品車呢?
一般HD 鋁架3.2-3.5lbs, Carbon架2.8-3.2bls
其實想輕....個車架幫唔到幾多....係在parts入手的。
我以前有部hartdail....都做到19lbs
散砌出來...唔係用到最top的parts

我在東涌,真正玩mtb既高手都唔玩碳...因為見太多都裂同爆,係就係有得保,但又要整又要煩lo!~

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 12:27 發表
carbon frame有壽命
佢本身係用膠水貼的

車價貴定係平,depends on parts
parts 差價可以有好大差別
$1000一對wheels....$10000都有一對

Carbon frame..平的三幾千大陸貨有,
貴的20K都有,樓主係打算自組 ...
我而家架車車,用xt件,對釣唔記得咩牌子...咩xtz就咩...都19磅~
不過...玩過一架6磅既roadbike...拎果下真係下下都驚架...咁貴...

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2011 12:07 發表
請問有冇c-hing們騎開MTB?

我騎平致中價MTB(金屬架)好多年! 近期試過朋友兩部carbon-frame單車! 真係好輕!

第一架係 TREK Top Fuel 9.9SSL (OCLV)碳纖車架! 絕輕同好balance feel. 但好貴新車成5萬元一架!   ...
講真...差唔多價,一定係trek啦!

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 13:32 發表
我在東涌,真正玩mtb既高手都唔玩碳...因為見太多都裂同爆,係就係有得保,但又要整又要煩lo!~
正解∼

CARBON架比較識合比賽用;若是日常操車, 鋁架更合適(碳纖HANDLE BAR走山都好易斷!)

多謝各位c-hing意見! 如你講一樣啲人話碳纖車架就一定Trek啦! 因為架96易手車叫價平一半! 但個Trek朋友話OCLV勁好多都只係貴幾仟! ........ 所以要你地啲意見! RC兄你呢部是否自己裝? 個樣都靚仔, 幾多錢左右.

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 13:35 發表

講真...差唔多價,一定係trek啦!
其實MERIDA 96應該六萬左右, 貴過TOP FUEL∼ 

呢一級我就要SPECIALIZIED S WORK EPIC喇

引用:
原帖由 rho837 於 28-3-2011 16:02 發表
多謝各位c-hing意見! 如你講一樣啲人話碳纖車架就一定Trek啦! 因為架96易手車叫價平一半! 但個Trek朋友話OCLV勁好多都只係貴幾仟! ........ 所以要你地啲意見! RC兄你呢部是否自己裝? 個樣都靚仔, 幾多錢 ...
是,我都是喜歡自己組裝單車的,同自己組裝GBB M4一樣,
係裝砌的過程....學會很多相關知識,很有樂趣的。
圖中是三年前砌比老婆的硬架

我上幾層樓post果部車其實都唔係貴野,
都有4年前...Frame 約6K, SID fork 係Race拆車貨$2.1K
wheels都係2K幾(1480g only), 其它都係用緊的二手parts砌出來。

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:09 發表

是,我都是喜歡自己組裝單車的,同自己組裝GBB M4一樣,
係裝砌的過程....學會很多相關知識,很有樂趣的。
圖中是三年前砌比老婆的硬架
http://i110.photobucket.com/albu ... BeOne%20Bike/beone_ ...
我要儲錢換架.......

我都想自己換,但無c兄果d整車架...
而且還未諗到個飛輪果個位點拆

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:15 發表

我要儲錢換架.......

我都想自己換,但無c兄果d整車架...
而且還未諗到個飛輪果個位點拆
其實自己砌車,有個尾輪三角形架已經夠。
最初我都係靠一個三角架就砌車.....不過呢種stand會就手好多
而且方便做轉波的調整及brake的set位。
飛輪?係咪cassette?
至少要買一粒nuts係cassette果個size, 加一條鏈(用緊果D都得)
有心時時裝拆...就多買一把飛輪鏈刀。
兩樣架生約$200-300左右

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:26 發表

其實自己砌車,有個尾輪三角形架已經夠。
最初我都係靠一個三角架就砌車.....不過呢種stand會就手好多
而且方便做轉波的調整及brake的set位。
飛輪?係咪cassette?
至少要買一粒nuts係cassette果個size, 加一 ...
換個架要幾耐時間??

引用:
原帖由 1233 於 28-3-2011 16:32 發表

換個架要幾耐時間??
無正式計過....如果順利就一至兩個鐘裝好曬
而就算換架過件甘計,都唔一定100%所有parts過渡到去新架的。
例如:
headset(有內置及外置兩種,每款車架未必一樣)
seatpost(個個牌子的seatpost直徑不同,Cannondale 27.2/31.6, Giant 27.7/30.8, BCM,intense 31.6, Specialized 30.8mm,Merida 27.2/31.6)
Fork(如果是廠車的fork,一般都會cut到好貼,約時7-7.5",但有時不是內置headset的frame,個fork tube 要有8"至夠)

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:40 發表

無正式計過....如果順利就一至兩個鐘裝好曬
而就算換架過件甘計,都唔一定100%所有parts過渡到去新架的。
例如:
headset(有內置及外置兩種,每款車架未必一樣)
seatpost(個個牌子的seatpost直徑不同,Cannond ...
我諗我遲下會買giant架,但我格車,令去單車鋪換架,好似好怪禁

64 12345
發新話題