發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

引用:
原帖由 於 27-1-2009 23:49 發表

所以我愛台妹 ~
yo~man

引用:
原帖由 高!高!高! 於 27-1-2009 23:49 發表

如我冇記錯,刑事案件唔係由面包舖起訴個大肚婆,
應該係唔知律政司定警務處起訴,面包舖只係證人.
oh, 係喎

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 27-1-2009 23:35 發表

不如我改改個版本, 借題發揮?
如果你係一個軍裝警察, 行單咇,
遠處見有一個大肚婆,
靜雞雞偷左面包舖一袋排包,
急急腳走左出店外,無人見到
你又會點做?

職責上, 見人犯法, 理應上去捉佢,
而且捉 ...
如果係你, 你會點做?
即刻上 cgf 開個投票 topic 先決定~

引用:
原帖由 seals 於 27-1-2009 20:56 發表
又問大家一個我多年無問嘅問題!

你係一個軍裝警察,係街市截停咗一個非法入境嘅大肚女人,
佢跪地求你:「呀蛇 !! 我老公有病,個仔過兩日就出世,俾次機會啦!.....wo....wo..!」
...
我覺得我做會照拉左先,我記得以前有朋友問過我"執法"同"幫人"既分別

呢個case黎睇,放過個女人,可能會"幫"到佢本人/肚入面個BB/佢老公/佢家人......

但係警察工作係"執法",所以呢位警察做既野係應該拉佢

而佢其他既問題,如果幫到既話其他部門會去幫佢(eg.社署,幫到佢家人掛?)

小弟對於果D咩選唔選擇性, 或者你會點做既問題有少少微見

執法者既角色只係根據法例比佢既權力做佢應該做既野, 佢無權去判定有罪與否, 法官先有咁既權力去判有無罪, 即係交到去司法既部門

其實人生既決定係無可能做到完美, 道理就簡單到好似小學生去旅行, 有一半就想去海洋公園, 有一半就想去迪士尼,

老師決定去海洋公園, 咁想去迪士尼既就會唔高興, 反之亦然

假設性問題唔會有一定答案......
but我一定會照拉
1.拉佢唔代表害佢(可能仲會幫到佢)
2.拉到佢入返鋪之後人地唔追究話<俾咗$$$$>係另一件事
3.記住一個警察,起唔起訴係律政署決定唔係警察
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

[quote]原帖由 seals 於 27-1-2009 20:56 發表
你係一個軍裝警察,係街市截停

大家都好清楚!
小販管理隊,就是拉小販的!

但如果文章寫成這樣大家又點睇?

幫小販管理隊的報導是這樣

煨番薯母女遭檢控 拒絕合作 引起200人圍觀指

文章寫得煽情d,才可吸引讀者!

中立的報導是這樣

煨番薯母女遭檢控  引起200人圍觀
(X報)1月26日 星期一 05:05
【X報專訊】「農曆新年是小販擺賣掙錢的良機,食環署之小販管理隊有見及此加強黑點之掃盪,尤其是影

呢個係報道手法既問題
食環署執法係無錯,唔拉係人情,拉係道理
我同意如果食環署因為俾人圍就放人既話,問題仲大,以後仲點出黎行。

[quote]原帖由 seals 於 28-1-2009 03:55 發表

我問過幾十個下屬!
真係有一個話「唔拉」
利由因為佢可憐!

咁可憐!你查之前都覺得佢無證啦!

引用:
原帖由 seals 於 28-1-2009 06:33 發表
中立的報導是這樣

煨番薯母女遭檢控  引起200人圍觀
(X報)1月26日 星期一 05:05
【X報專訊】「農曆新年是小販擺賣掙錢的良機,食環署之小販管理隊有見及此加強黑點之掃盪,尤其是影粛市民健康之無牌熟食小販.

...
F4 2-side argument

seals兄解釋得好好, 辛苦曬喇

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 26-1-2009 20:37 發表
年初一, 基本上, 街邊泊車都唔會抄牌, 警察叔叔有「人情味」喇掛?

但係無事就好地地, 但係大吉利士講句,
某大廈火燭, 雲梯車無位泊, 燒死人,
大家就話警察叔叔做咩唔抄牌呀? 去左蛇皇?
老實講句,年初一大把呀SIR 抄牌,我親眼見的(本人立場不是認為警察不對)

發新話題