發新話題

向警察致敬

引用:
原帖由 tf141 於 9-7-2012 01:34 發表

咁唔同既, 你係想有得住就ok既, 咁咪申請公屋囉, 咁多人諗法一樣就自然多人排隊架啦
我依然沉醉係靚樓公屋既美夢
而事實上近呢幾期政府係錦谷公屋, 周圍都起緊
至少目前我對豪宅無乜響往, 雖然都係住, 但值唔值成千萬買一間屋呢?
普通公屋居屋豪裝後一樣住得舒服(見icable既香港空間大改造, 有次見豪裝公屋)
目前既心態係: 私樓就無可能住得到, 居屋又無錢比首期, 唯有排住隊先
不過依家咁鬼多人打尖, 又比家庭先, 單身人士應該排到65歲拎老人樓架啦...
我又好奇點解公屋有入息同資產審查, d人又儲到夠錢換綠表居屋既

引用:
原帖由 odaan 於 4-7-2012 22:52 發表

呢 D 叫 "有兩餐飽飯食就望飢荒"
推我出黎!

引用:
原帖由 一舊水 於 9-7-2012 01:42 發表

我又好奇點解公屋有入息同資產審查, d人又儲到夠錢換綠表居屋既
申請公屋時未過嘛
之後過左就交巿值租金,唔洗交返單位出來
所以有綠表呢樣野囉
綠表買居屋唔洗入息審查

以下係小弟嘅親身經歷, 如果講完唔啱聽嘅我都無法
小弟工作嘅地方係地盤, 師兄們大可以笑我只不係一個地盤老粗, 以非專業去批評專業(節碌自樓上一位師兄)
話說小弟嘅地盤因為種種原因(包括地主, 業主, 自己公司高層), 好多基本但係必須嘅防盜措施都未能執行. 好快呢個地盤就變成咗地盤老鼠嘅溫床, 盜竊事件時有發生, 仲要d贓物一次比一次大件同埋多
有一次, 地盤又比人報警, 我地如常打電話報警, 並一早extract晒相關嘅CCTV footage, 嗰次仲要係影到一班擬似賊人進入地盤
無幾耐,2名PSU軍裝到場,望過現場環境, 話呢d係CID case, 唔係佢地做(我都明白, 都唔係第一次報警), 之後報咗電台叫CID到場. 奇怪嘅事就開始發生: 有一位師兄(UI 10XXX)不停0係度講電話,  我仲以為佢係做緊公事, 原來0係度同朋友吹水~!另一位師兄(UI 14XXX)仲犀利, 全程目不轉睛玩iphone!當時真係有小小火, 不過算啦, 佢地只係cordon 現場, 所以我無出聲
之後, 一名CID到場(UI 46XXX), 照樣同我同埋security套料, 同埋睇CCTV, 但係當我show完影到擬似賊人入地盤嗰段片, 佢就同我講叫我有時間去消案!!話呢D case無得搞, 呢d只係小case, 點解咁煩…當時我無應佢, 因為我係普通民, 佢係警察, 同佢有乜衝突我無著數, 但足以令我對現今所謂警察改觀!!
警察嘅工作唔係捉賊同埋維持治安嘅咩??!!竟然叫報案人唔好報警?係唔係我唔記得封老毛比個CID?!定係我對香港警察嘅要求過高??變咗做刁民?用水馬將示威人士好似動物咁圍住, 對住著六四t-shirt連口號都無叫嘅普通市民, 問多兩句嘅記者你地就飛身撲埋去捉, 查案捉賊就話無得做?!仲要喺大庭廣眾下著住制服蛇王?我個地盤每日都有成560人開工, 最起碼都有200人見到佢地嘅行為!
利申:小弟從來無去過六四晚會, 七一遊行

引用:
原帖由 bbelephant 於 9-7-2012 11:52 發表
小弟工作嘅地方係地盤, 師兄們大可以笑我只不係一個地盤老粗, 以非專業去批評專業(節碌自樓上一位師兄)
話說小弟嘅地盤因為種種原因(包括地主, 業主, 自己公司高層), 好多基本但係必須嘅防盜措施都未能執行. 好快呢個地盤就變成咗地盤老鼠嘅溫床, 盜竊事件時有發生, 仲要d贓物一次比一次大件同埋多
...
咁可以怪邊個呢

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 22:23 發表

40萬人?你信有40萬人?無言!
幾多萬我唔敢講, 不過就睇相片中既遊行人數,一個政府面對咁既遊行人數都唔倒台既, 香港只此一家.

回覆 135# 的帖子

看罷 abcd123師兄的文章,我覺得未來的香港有救了!努力吧90後,你比我們這輩old cake幸福!可以在自己國家發展市場!雖有點難度,但起碼同文同種!

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 9-7-2012 12:11 發表

幾多萬我唔敢講, 不過就睇相片中既遊行人數,一個政府面對咁既遊行人數都唔倒台既, 香港只此一家.
倒台好!交番俾英國佬統治!
D民主派人仕最開心,他們成日說英國時點好點好!

我都覺得英國佬好,統治了百年,乜都俾香港人!
唯獨無自由民主!

引用:
原帖由 bbelephant 於 9-7-2012 11:52 發表
話說小弟嘅地盤因為種種原 ...
看畢師兄的狀況,我會覺得他們是否應該被致敬,但我覺得這和公安化無關,更不代表暴力衝擊是對的。

幾+萬或過百萬人示威,一個政權就會倒台?
無外國介入,利比亞今天可能仍是由卡達菲掌權!

引用:
話說小弟嘅地盤因為種種原 ...
我係你我會去投訴佢哋!
唔做嘢咪等於認同佢哋!
10XXX出嚟兩年幾 14XXX是剛出學堂的!
46XXX有20幾年差!

好似我係居民協會主席,有d住客投訴呢度唔清整,見到看更瞓覺等!
點解唔即時出聲,去了解去投訴,要事後才出聲,到時無人証無物証!

向警察致敬!!!我只睇了篇文章,其他冇睇。而且,一個團隊中有好有唔好,但正如文中所述,幫香港維持秩序既都始終係警察!

引用:
原帖由 Darkey 於 9-7-2012 01:34 發表

假設有12000一個月6000家用..你都有6000用..再有3000搭車食飯其他雜費你都有3000存呀..
一年有36000要結婚買女朋友都會幫手存架當例子一樣ar
一年都有72000做少少投資買銀行股收下股息都得架...5年都有360000居 ...
呀師兄,先唔理依家3000夠唔夠生活用,你估下5年後個樓價仲會唔會依家一樣?

引用:
原帖由 Lolanto 於 9-7-2012 11:57 發表

咁可以怪邊個呢
Ching所講嘅我明白嘅
之前警察都問點解, 但係正如我之前所講, 呢個係業主, 地主(MTXC)同埋我公司最高層政治角力下嘅結果, 唔係地盤單方面決定
有得裝我當然想裝返晒嗰d防盜設施

引用:
原帖由 nathan852 於 9-7-2012 13:46 發表

呀師兄,先唔理依家3000夠唔夠生活用,你估下5年後個樓價仲會唔會依家一樣?
講起樓價升幅
元朗私樓(非豪宅,私人大廈)細單位唔夠半年又升左廿餅
勿論更交通方便既地區

發新話題