發新話題

向警察致敬

引用:
原帖由 5210 於 9-7-2012 13:41 發表
向警察致敬!!!我只睇了篇文章,其他冇睇。而且,一個團隊中有好有唔好,但正如文中所述,幫香港維持秩序既都始終係警察!
但係由細到大我地都受教導一個人的行為會令人對其所屬團體產生相關印象, 特別是紀律部隊都好注重在公共地方的行為表現!照計唔多應該出現這種情況. 不過可能受著科技發達的影響, 令現代人都會經常用電話做各種事!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 9-7-2012 21:28 發表

但係由細到大我地都受教導一個人的行為會令人對其所屬團體產生相關印象, 特別是紀律部隊都好注重在公共地方的行為表現!照計唔多應該出現這種情況. 不過可能受著科技發達的影響, 令現代人都會經常用電話做各種事!
無錯~一個人的行為影響成個團隊
所以部份遊行示威者不守秩序、亂掉垃圾落地及警車到
都被視之為集會遊行的負面產品

引用:
原帖由 Lolanto 於 10-7-2012 11:46 發表

無錯~一個人的行為影響成個團隊
所以部份遊行示威者不守秩序、亂掉垃圾落地及警車到
都被視之為集會遊行的負面產品
你唔係呀! 把精挑細選受個嚴格訓練薪高糧準的精英警隊與不守秩序, 亂掉垃圾落地及警車到的遊行示威者的行為作對比!
真是公安都變成管囉!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 tango10 於 10-7-2012 21:48 發表

你唔係呀! 把精挑細選受個嚴格訓練薪高糧準的精英警隊與不守秩序, 亂掉垃圾落地及警車到的遊行示威者的行為作對比!
真是公安都變成管囉!
幾有趣的恩維,人地錯就一個代表全體。同樣理論代入另一面就'你係精英嘛,你薪高糧準嘛'
敢請問示威者係唔係人?有無個人修養?道德價值觀? 亂掉垃圾除左罰$1500,同樣代表其教養

引用:
原帖由 augustus 於 10-7-2012 23:51 發表

幾有趣的恩維,人地錯就一個代表全體。同樣理論代入另一面就'你係精英嘛,你薪高糧準嘛'
敢請問示威者係唔係人?有無個人修養?道德價值觀? 亂掉垃圾除左罰$1500,同樣代表其教養
一個錯全部罰是紀律部隊入職受訓時必經的過程! 同樣工作時亦被灌輸這種工作態度以維持部隊的紀律.
不過現在有人竟然把受過嚴格訓練的警察與普通巿民用同一個標準來衡量. 咁不如把警察工作好似清潔咁全部外判好個囉!

引用:
原帖由 tango10 於 11-7-2012 10:08 發表

一個錯全部罰是紀律部隊入職受訓時必經的過程! 同樣工作時亦被灌輸這種工作態度以維持部隊的紀律.
不過現在有人竟然把受過嚴格訓練的警察與普通巿民用同一個標準來衡量. 咁不如把警察工作好似清潔咁全部外判好個囉 ...
姐係簡單D講,人地就有責任,巿民就無責任可以點做都OK?
你要人解畫就鬧到狗血淋頭,巿民就”嘻嘻,邊有得咁比嫁"?
勿忘有公民權但同時都有公民義務
再者,人地點受訓同你扔垃圾有乜関係

引用:
原帖由 augustus 於 11-7-2012 11:45 發表

根據佢既理論,打劫都係啱
你受過教育讀過書,我讀得書少唔識咩道德理論,有問題梗係暴力解決架啦
冇錢咪搶囉,想扑野咪強姦囉....下,你話我錯? 你做就錯啫,我點同呢?

引用:
原帖由 tf141 於 11-7-2012 12:06 發表

根據佢既理論,打劫都係啱
你受過教育讀過書,我讀得書少唔識咩道德理論,有問題梗係暴力解決架啦
冇錢咪搶囉,想扑野咪強姦囉....下,你話我錯? 你做就錯啫,我點同呢?
遊行人士不乏大學生同專業人士
根據有關理論佢地都係讀屎片

tango10師兄,我唔討論你既講法對或錯,我只覺得奇怪,你既講法標籤為記律部隊,一人錯會影響全隊印象,咁我想問,一間老牌名校,因為出現一部分壞份子,你會標籤間名變band5校?定係只覺得係部分人問題?

引用:
原帖由 augustus 於 11-7-2012 11:45 發表

標準偽民主的雙重標準

引用:
原帖由 5210 於 11-7-2012 14:49 發表
tango10師兄,我唔討論你既講法對或錯,我只覺得奇怪,你既講法標籤為記律部隊,一人錯會影響全隊印象,咁我想問,一間老牌名校,因為出現一部分壞份子,你會標籤間名變band5校?定係只覺得係部分人問題?
最慘係行頭果位太鷹太公安局局長呢...

甘於淪為政治棋子, 就要食得咸魚抵得渴
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 5210 於 11-7-2012 14:49 發表
即係咁, 如果兩個警員巡邏時遇到銀行械劫案, Rambo上身咁兩個打十個生擒悍匪, 係咪又係個別警員問題, 與整體警隊無關?
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 11-7-2012 16:28 發表

即係咁, 如果兩個警員巡邏時遇到銀行械劫案, Rambo上身咁兩個打十個生擒悍匪, 係咪又係個別警員問題, 與整體警隊無關?
係架,咁唔通你以為個個都可以打十個?
g4都唔係個個馬德鍾la, right ?

引用:
原帖由 HunterX 於 11-7-2012 16:28 發表

即係咁, 佢地既行為係出於佢地自身既勇氣, 以及捨己為人既精神。畢竟咁既行為唔係佢地應有既表現, 所以同一般call台叫support既警員相比, 佢地(係某方面)應該獲得讚賞。
你極其量可以話香港警隊提供優良既裝備同訓練, 令到呢兩位英勇既警員有咁既能力去兩個打十個生擒悍匪。

不過如果因為發生咗件咁既事, 你就話全香港既警察都係一樣, 可以兩個打十個生擒悍匪....
唔好攪笑啦.....我諗三歲細路都知係一個錯誤既邏輯啦下ma?

但似乎那位人兄有雙重標準...

發新話題