發新話題

向警察致敬

對普通市民同埋紀律部隊人員有不同行為操守嘅要求, 實為正常不過
最明顯嘅例子就係法庭判刑
同一種罪名:如果被告係紀律部隊人員(或曾經係紀律部隊人員), 法官判刑幾乎一定會比干犯同一罪名嘅普通市民為重
法官嘅判詞亦多數會提及 "被告嘅罪行影響市民對(該部隊)嘅信心"

引用:
原帖由 tf141 於 11-7-2012 12:06 發表

根據佢既理論,打劫都係啱
你受過教育讀過書,我讀得書少唔識咩道德理論,有問題梗係暴力解決架啦
冇錢咪搶囉,想扑野咪強姦囉....下,你話我錯? 你做就錯啫,我點同呢?
咁你就完全錯晒啦! 越讀得多書的人法庭一般的會輕判!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 5210 於 11-7-2012 14:49 發表
tango10師兄,我唔討論你既講法對或錯,我只覺得奇怪,你既講法標籤為記律部隊,一人錯會影響全隊印象,咁我想問,一間老牌名校,因為出現一部分壞份子,你會標籤間名變band5校?定係只覺得係部分人問題?
咁你咪問吓最近啲升中家長是如何揀學校囉!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 augustus 於 11-7-2012 11:45 發表

姐係簡單D講,人地就有責任,巿民就無責任可以點做都OK?
你要人解畫就鬧到狗血淋頭,巿民就”嘻嘻,邊有得咁比嫁"?
勿忘有公民權但同時都有公民義務
再者,人地點受訓同你扔垃圾有乜関係
警隊用咁多錢訓練警員就是如何有責任地去執勤唔會亂來!

引用:
原帖由 tango10 於 12-7-2012 00:36 發表

咁你就完全錯晒啦! 越讀得多書的人法庭一般的會輕判!
我而家問你, 係咪如果打劫強姦唔會犯法唔洗坐監你就覺得可以去做?
如果你話係既, 咁我冇野講

點解大家都只係著眼指責遊行者既粗暴而唔係指責呢個粗暴既政府?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-7-2012 01:15 發表
點解大家都只係著眼指責遊行者既粗暴而唔係指責呢個粗暴既政府?
標題是"向政府致敬"嗎?

引用:
原帖由 gtoray 於 12-7-2012 01:21 發表

標題是"向政府致敬"嗎?
表   揚香港政府
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 tango10 於 12-7-2012 00:42 發表

警隊用咁多錢訓練警員就是如何有責任地去執勤唔會亂來!
你識唔識中文?答非所问

" 勿忘有公民權但同時都有公民義務 再者,人地點受訓同你扔垃圾有乜関係"

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-7-2012 01:15 發表
That's the point!! Agree!!

引用:
粗暴政府是指.... ....

引用:
原帖由 tf141 於 12-7-2012 01:08 發表

我而家問你, 係咪如果打劫強姦唔會犯法唔洗坐監你就覺得可以去做?
如果你話係既, 咁我冇野講
我而家問返你, 爭取公義平等是會犯法要坐監你就覺得唔可以去做?
如果你話係既, 你仲有咩好講!

引用:
原帖由 augustus 於 12-7-2012 09:48 發表

你識唔識中文?答非所问

" 勿忘有公民權但同時都有公民義務 再者,人地點受訓同你扔垃圾有乜関係"
警察受訓練當然包括如何處理沒有公民義務又違法的人! 而且同你, 我任何人都有關!

引用:
原帖由 tango10 於 14-7-2012 04:36 發表

警察受訓練當然包括如何處理沒有公民義務又違法的人! 而且同你, 我任何人都有關!

引用:
原帖由 tango10 於 14-7-2012 04:34 發表

我而家問返你, 爭取公義平等是會犯法要坐監你就覺得唔可以去做?
如果你話係既, 你仲有咩好講!
我又問你,爭取公義平等係咪一定等於要犯法坐監?

發新話題