發新話題

反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

回覆 172# 的帖子

agree

引用:
原帖由 chris1 於 7-4-2013 04:08 發表

殺傷力高就要禁? 無人話D彈Design黎犯罪吧, 刀夠可以用黎斬人係咪先
擁有唔過2J既槍, 合情合法合理
同收藏刀具一樣, 無人叫你開封架嘛? 要開封容乜易, 簡簡單單一把刀開左封就可以用黎劈友
同樣地一支善良之槍好 ...
簡單D講:男人有條陽具就有機會用來強姦(尤其在印度...),咁係咪要剪晒佢先至安樂呢....?

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 horenhim 於 6-4-2013 23:37 發表
清者自清
瀆者自瀆
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 10:25 發表

簡單D講:男人有條陽具就有機會用來強姦(尤其在印度...),咁係咪要剪晒佢先至安樂呢....?

中國自古既皇族一早行呢套啦,證明思維冇變過^^”
你的日子如何,你的力量也必如何

引用:
原帖由 怒人甲 於 7-4-2013 11:30 發表

中國自古既皇族一早行呢套啦,證明思維冇變過^^”
正中下懷.....

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 11:34 發表

正中下懷.....

好似宮裡面用太監。。。就算有野刀玩唔出D乜。。。最多玩雙頭龍磨豆漿。。。。。
大家以後淨係玩閹槍

就香港嘅氣槍界, 我覺得禁嘅可能性唔大
禁左 廣華街一半以上鋪會收皮
品牌(GP, KA, DF, RED FIRE)等都會少左香港嘅大市場
唔係我亂UP, 出到WARGAME場你睇下有幾多支M4
IPSC界, AGTS界, WARGAME界都會受影響
所以禁嘅可能性低, 因為影響到嘅人太多
我自己都有入呢個群, 但我支持嘅論點係
適當嘅場地做適當嘅事
AIRSOFT槍應該點都無可能做到60米入肉2吋
反之PCP就可以
你話只係過2J嘅問題
但AIRGUN的確易改裝好多
我個人覺得唔係話禁晒
可以將AIRGUN列入槍牌之列
或者到適當場地玩, 同真槍一樣, 要放槍會
我唔敢話創群人無私心
但從佢拍咁多片, 一直係WARGAME界無私嘅分享
我會相信佢
從歷史可見, 每次面臨改革, 都會有人好保守, 亦有既得利益者會嘈
無止境地拗, 好話唔好聽, 論壇高層人仕同商戶點都會有關係
所以論壇爭拗其實無意思, 立場迴異導致雙方不斷堅持己見

引用:
原帖由 胡夏虎威 於 7-4-2013 12:16 發表
品牌(GP, KA, DF, RED FIRE)等都會少左香港嘅大市場
IPSC界, AGTS界, WARGAM ...
知唔知當年港英正苦定2J上限就係專門針對金屬彈AIRGUN而定,當年邊有咁多6mm日本仔AIRSOFT gun?港英正苦D專家絕非浪的虛名!專家定2J以下無問題就無問題,2J以下嘅玩具都要領牌?唔係話唔得,但正苦先無咁得閒兼無聊....

話之您乜彈!2J以下想60米入肉一定係天慌夜談!
AIRSOFT Gun 難改大力?!白粉夠難買,要食嘅一樣買到,係唔食就一世都唔會食...軍醫已經叫做唔識改鎗,但您試下比支KJ M700 , KJ mk1卡賓軍醫睇下可以改到幾多米入肉...?(不過後果我唔負責....)

Ps:台灣有人用KJ MK1卡賓改力射6mm啤鈴珠打人入左頭骨您知唔知....?

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 12:37 發表

知唔知當年港英正苦定2J上限就係專門針對金屬彈AIRGUN而定,當年邊有咁多6mm日本仔AIRSOFT gun?港英正苦D專家絕非浪的虛名!專家定2J以下無問題就無問題,2J以下嘅玩具都要領牌?唔係話唔得,但正苦先無咁 ...
唔好意思, 冇講明AIRSOFT用膠珠

其實軍醫都好贊成買金屬彈AIR GUN 嘅人要登記年齡同資料,但都無乜用,用得PCP AIRGUN 非法改原裝力來犯罪果D友仔,肯定唔係細路,肯定係有番咁上下財力同埋非法渠道搞鎗嘅成年人,呢類人若真係要犯案的話,要搵支6mm AIRSOFT 比錢人非法改大力來犯案嘅話亦話都無咁易....

引用:
原帖由 胡夏虎威 於 7-4-2013 13:26 發表

唔好意思, 冇講明AIRSOFT用膠珠
唔好意思....哈...哈...咁您知唔知AIRSOFT點解叫AlRSOFT呢,乜嘢鎗先可以叫AIRSOFT GUN呢???

HAPPY SHOOTING!

引用:
原帖由 胡夏虎威 於 7-4-2013 12:16 發表
IPSC界, AGTS界, WARGAM ...
。。。。香港市場有幾大?。。。。歐美加唔講。。。。淨係講台灣省。。。。香港真係雞毛蒜皮 。。。。偏遠至俄羅斯。。。立陶宛。。。呢D市場多到嚇死你。。。。。如果甚麼gp ka ca aps jg je dboy camy a&k....etc.....要靠“香港大市場“真係你做埋我叫嗰份嘞x!! 。。。禾去HIT等有工開好過
香港只係6mm氣槍&wargame產品開發同集散地。。。。放眼世界吧

引用:
原帖由 tango1997 於 7-4-2013 13:42 發表

。。。。香港市場有幾大?。。。。歐美加唔講。。。。淨係講台灣省。。。。香港真係雞毛蒜皮 。。。。偏遠至俄羅斯。。。立陶宛。。。呢D市場多到嚇死你。。。。。如果甚麼gp ka ca aps jg je dbo ...
Tango兄:個個有您諗得咁理性、成熟同全面嘅就唔會有呢個討論同埋呢個咁”搞笑”嘅群組出現la....

引用:
原帖由 T-800 於 7-4-2013 14:09 發表

Tango兄:個個有您諗得咁理性、成熟同全面嘅就唔會有呢個討論同埋群組la....

唔係呀
。。。。。我成日刀出埋D膠post。。。。有紀錄你睇我有多膠格

引用:
原帖由 tango1997 於 7-4-2013 14:27 發表

唔係呀
。。。。。我成日刀出埋D膠post。。。。有紀錄你睇我有多膠格
大智若愚,膠得有理....,好過有D「大愚若智」....

發新話題