發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 30-1-2009 19:17 發表

我建議d無牌小販開檔之前,
放個牌寫住「十日無開飯,老婆仔女兄弟姊妹等我養,所以被迫做一兩日小販,十分可憐,唔好拉我,拉第二個」
勁搞笑!

岩岩今日就有單兩個軍裝放過個索k細路
而家俾人告老妨
我唔覺因為話呢單case嚴重d,個單case無咁嚴重,就放佢一馬囉
根本犯左法就係唔岩,我都係咁睇,你覺得情有可原既就同個官講

反而我欣賞嗰個無名氏付出一百大元,證明香港仲有人有人情味
The only easy day... was YESTERDAY

引用:
原帖由 guelph99 於 31-1-2009 12:33 發表
反而我欣賞嗰個無名氏付出一百大元,證明香港仲有人有人情味
幫人幫到底丫嘛,比返三幾千蚊佢做生活費

引用:
原帖由 Boniface 於 31-1-2009 12:13 發表
而家俾人告老妨
我唔覺因為話呢單case嚴重d,個單case無咁嚴重,就放佢一馬囉
都話唔係「拉與唔拉」

[quote]原帖由 seals 於 31-1-2009 13:38 發表

都話唔係「拉與唔拉」

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 31-1-2009 14:21 發表

索k呢d垃圾抵拉架喎...
所以我都話低拉!
嗰兩個警察就一時仁慈,慘!

所以執法者無權講人情!
如果當日販管隊唔拉呢兩母女,
可能都俾人拉"老妨"!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 31-1-2009 14:21 發表

索k呢d垃圾抵拉架喎...
其實呢, 疑犯都係人
唔好下下真係當佢地唔係人先得ga
咁ge心態唔好呀

引用:
原帖由 gtoray 於 31-1-2009 15:33 發表

其實呢, 疑犯都係人
唔好下下真係當佢地唔係人先得ga
咁ge心態唔好呀
就算係犯都有可能會改過(雖然好少同好難)

引用:
原帖由 Boniface 於 31-1-2009 12:13 發表
而家俾人告老妨
好耐以前有單
有個交通警響 highway stop 左架的士
要抄佢兩樣o野
但個司機求曬情, 喊曬口(都係養妻活兒果d啦...)
咁個交通警就心軟話...咁啦, 抄少你一樣,

[quote]原帖由 gtoray 於 31-1-2009 15:44 發表

好耐以前有單
有個交通警響 highway stop 左架的士
要抄佢兩樣o野
但個司機求曬情, 喊曬口(都係養妻活兒果d啦...)
咁個交通警就心軟話...咁啦, 抄少你一樣,

所以小弟一向都覺得犯法就要拉..................
唔可以講人情............人情由佢自己同法官講
無可能為一個唔識既人衰"老妨"
根本就唔值得噤做
佢有家人但都要記住自己都有家人
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

所以執法者一定要記得自己位置係邊
想幫佢,最多上庭時幫佢講句好話
佢家庭有困難咪幫佢聯絡社署囉

引用:
原帖由 古勒比加 於 29-1-2009 00:32 發表
坐係架車唔一定係蛇王架姐,

可能係喥做緊文件野, 又可能係喥部署,

我當佢真係冇野做緊淨坐係喥, 咁佢等齊人上車收工都得呱

莽下判斷, 未免太主觀啦呱
你地講得都幾啱

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 30-1-2009 11:13 發表
姑且唔好討論個呀伯係唔係俾人飛身加星龍拳加無影腳,
我唔在現場, 你亦唔係近距見到, 我亦唔肯定你有無誇大事實,
而且我相信當中有細節係你同我都唔清楚,
個呀伯同食環之間對話係點?
個呀伯會唔會已經唔係一次?
會唔會係個呀伯俾食環嚇親企唔穩?
而且我相信, 如果我係一個食環處人員, 係唔會當街當巷"打"個呀伯
所以我唔會拉埋兩件事討論先。

回應返個topic新聞報導,
正如你所講, 你就算係一個警察, 見到個大肚婆都會拉,
咁煨番薯母女被食環處拉又有咩問題? 報導中有無講食環處飛身飛拳飛腳去拉兩母女?如果無, 咁又有咩問題?
如果3米既距離唔係叫近距離....我都唔知點為之近距離....
當中細節係點我唔可以肯定話你聽....我只可以講你聽我見到既野....唔需要質疑我....唔岩聽就唔好理....
我點知佢係唔係第一次ja....

我見到既只係:
阿伯掉張紙巾落垃圾蘿
阿伯繼續慢條斯理行
兩個食環跑過黎按低個阿伯
個阿伯半跪
原來阿伯掉垃圾落垃圾蘿係犯法
寫告票
提阿伯記得交錢
阿伯小左食環幾句
-完-

如果你連 "會唔會阿伯企唔穩" 都可以囉黎問既話....
你實岩架....我錯哂既....咁你都拗到我點同你講野??
另外....你話你係食環就唔會JA....果個食環唔係你丫MA....你點知??
邊個可以肯定咁同我講公務員(包括食環)唔會打人唔會殺人唔會強姦人先??

另外....我冇講過佢拉人有問題....而係洗唔洗CALL到兩架警車黎又係一個問題JA....
有人覺得要....我覺得唔洗....咁都有錯??
唔岩聽咪唔好聽囉....

發新話題