發新話題

[歷史]點解廣華街會有咁多鋪頭賣槍

高氏大廈,特警裝備專門店

老闆金句:好野黎嫁!7.62鋼芯子彈!

後期去左太子做酒吧!
偽君子!永遠虛偽!

回覆 195# 的帖子

印象中賣衫,火機,刀
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 rho837 於 3-5-2012 09:19 發表
最早期係有好多車房,同有整冷氣杋舖頭,有啲玩具舖有”無型”同玩具槍賣!早期啲玩具槍係多數model gun, cap gun, 手拉氣槍!根住日本仔玩具來玩!後來班車房仔(可能係我地既祖師)張啲槍改打雪& ...
你絕對係講錯啦!第一拖雪種打的槍威力不是你所講咁大,下下入肉簡直係笑話,要大火力及穩定的必打co2,第二早期拖雪種打的一定不是什麼車房仔

回覆 198# 的帖子

家用雪種R22

車用雪種R12

鼻祖會否家用冷氣技工?

師兄
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 5-5-2012 13:54 發表
家用雪種R22

車用雪種R12

鼻祖會否家用冷氣技工?

師兄
家用未必係22
以前好多家用雪櫃用12。。。。再古老D用煤氣

回覆 200# 的帖子

係啲吃喝玩樂嘅咭片中,揾到呢張!

附件

5-5-2012 15:22

5-5-2012 15:22

引用:
原帖由 MANKF 於 5-5-2012 15:22 發表
亞祖第一間鋪!
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 MANKF 於 5-5-2012 15:22 發表
強!

回覆 202# 的帖子

嗰時揾佢帮手整番支AKS,話時話,嗰時支拖喉AKS已經係GBB啦,日本仔啲嘢都幾勁!

另外有冇師兄有印象係北角健威商場有間槍舖!大概91年左右,我記得我支Galil SAR 同 Galil ARM都係嗰度買!但唔記得咗咩名
但我最記得係炮台山北角城中心對面,依家間湯圓舖位置嗰間槍舖,大概86年左右,我份人工先係得三千零〈考過見習PI先係五千零〉但我見到支M16A1係一千八百幾,得過恨字  但唔記得咗間舖叫咩名

引用:
原帖由 tango1997 於 5-5-2012 14:12 發表

家用未必係22
以前好多家用雪櫃用12。。。。再古老D用煤氣
比較Specify,係topgas
煤氣有好多種講法, 係一個總類(有甲烷,CO,氫等等)

回覆 175# 的帖子

mk23講得啱呀!垃圾站嗰位以前成日見到啲〝椰子糖〞一條條咁運出尼,有次重見到多到放係地上,比著依家告死佢都似!所以有個插香位,最近有冇就唔知啦!

回覆 204# 的帖子

舊氣佢真係好叻,開檔後兩年開始變.....二來市場改變左。

佢檔野比伙計做,重係灣仔上九樓。
偽君子!永遠虛偽!

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 5-5-2012 11:59 發表
大冰97~98左右佐敦道立信大廈巷仔>廣華街明X隔離>仁安巷仔>最後今時今日個位
大冰97~98左右佐敦道立信大廈巷仔>廣華街明X隔離>廣華街大約西京現址左右>巷仔>最後今時今日個位

引用:
原帖由 NCP013 於 5-5-2012 18:18 發表

大冰97~98左右佐敦道立信大廈巷仔>廣華街明X隔離>廣華街大約西京現址左右>巷仔>最後今時今日個位
唔該哂師兄!
偽君子!永遠虛偽!

in wan chai, queen's road east, there has have 3 toy shop. 1 CIC, 2 hon sing, 3 wing wah, they all selling gas guns.
CIC in the junction of queen's rd east and gresson street (the market), hon sing in the junction of queen's rd east and ship street, wing wah in the junction of queen's rd east and tai wong street east.

and opposite to kwok tai cinema, there was a shopping acrade called hoi wan, now is a "tai fire wood" restuarant . in hoi wan arcade, there was 3 gun shops upstair.

發新話題